Кандида – пренебрегвана опасност?

Как да се справяме с гъбичките в наши дни? Сложен въпрос на, който не може да се отговори еднозначно!

Гъбичната инфекция, като една от най-разпространените и най-пренебрегвани причини за много от хроничните състояния, както и много трудна за лечение.

Кандида е род гъбички и е най-често срещаният причинител на гъбични инфекции в света. Едноклетъчни, изключително устойчиви организми, могат да поразят практически всяка част на тялото- лигавици, кожа, нокти, органи и др.

Статистиката за разпространението на кандида е просто шокираща, както и за пораженията, която тя може да нанесе. Предполага се, че 75% от всички жени в зряла възраст са засегнати от вулвовагинална кандидоза (VVC) поне веднъж през живота си – това са повече от 2.5 милиарда жени. От тях, приблизително 150 милиона страдат от повтарящи се пристъпи на заболяването, т.е. имат хронична кандида. Това е само една малка част от начина по-който може да се прояви гъбичната инфекция в тялото. Протича безсимптомно понякога и може да причини редица проблеми.

Основната причина за развитието на редица хронични заболявания, такива като алергия, бронхиална астма, хипертония, най-различни дерматити и др. е болната храносмилателна система, нарушената микрофлора, дисбиозата и синдрома на пропускливото черво.

Гъбичните инфекции са допринасящ фактор за множество хронични здравословни проблеми: хронична умора, подуване и газове, запек или диария, кожни заболявания, алергии и чувствителност, замъгляване на мозъка, загуба на паметта, лошо съсредоточаване и концентрация, безсъние, ставни болки, хроничен синузит, главоболия… списъкът е дълъг.

В началото на 90- те години за справяне с подобни симптоми беше достатъчно да се възстанови баланса в червата и нормалната микрофлора.

Но днес ситуацията е коренно различна и просто възстановяване на чревната флора не е достатъчно. През последните 15-20 години нарушенията не се преодоляват толкова лесно поради застойни явления в жлъчния мехур, свързани най- често с паразитни инвазии в жлъчните пътища от ламблия, клонорхис, описторх и др. В тези случай противопаразитната терапия с последващо възстановяване на чревната флора работеха добре. Но храната и навиците на съвременното общество през последните години се променят толкова бързо, колкото никога досега. Навсякъде в живота ни навлезоха химизацията на храната, насищането с консерванти, овкусители, прости захари и други чужди за тялото вещества, което доведе до епохата на гъбичките. В момента това е световна епидемия, която ни превзема. Справянето с различните патогени става все по-сложно и на фона на влошения имунитет на хората, масовото използване на химически медикаменти, замърсената околна среда и много, много други моменти.

Изследване на Жива Капка Кръв – бърза и много информативна диагностика Тук

Д-р Весела Балтова Още

Кандида - пренебрегвана опасност?

Гъбички 2 – Разпространение

Можем да говорим за пандемия на гъбичните инфекции или в частност кандида, като най-често срещна.

Миколозите са установили, че гъбичките не са нито животни, нито растения, те живеят по свои вътрешни закони и даже имат интелект!! В природата има над 2 милиарда вида гъбички и те не са само вредители. В медицината има цяла група лечебни гъби, които се използват за различни цели. Гъбите обменят генетичен материал както между себе си, така и с бактериите. Според данни на European journal of clinical microbiology & infectious diseases около 832 милиона хора страдат от сериозни гъбични заболявания.

Кандида албиканс (Candida albicans) е само един от видовете, който е условно патогенен, което означава ,е нормално може да се намери в човешкия микробион. Кандиди има всеки и те не му вредят, ако не се увеличат прекалено техните колонии и не намерят подходяща почва за развитие. Всеки организъм има индивидуална допустима норма за гъбички, с които може да съжителства. Гъбичките кандида се намират навсякъде около нас в почвата, зеленчуците, плодовете, месото, млякото и други продукти, животните и различните предмети. Семейството на кандида наброява над 170 вида. Други често срещани напоследък патогени са плесените, които пък наброяват над 50 вида.

В човешкия организъм съществуват 200-300 вида гъбички. Най- съкратената класификация ги разделя на 4 групи:

  • Кератомикози
  • Дерматофитии
  • Кандидози
  • Дълбоки микози

Общо взето през живота 100% от хората са колонизирани от кандида в една или друга степен. Най- често заразяването става по време на раждането и в първите години на живота. Установено е наличие на гъбички в околоплодните води, което означава , че те преминават през нарушената плацентарна бариера при компрометиран имунитет на майката и заразяват вътреутробно плода. Най-честите прояви при гъбична инфекция са по лигавиците със симптоми като силен дискомфорт, дразнещи секрети, силен сърбеж, неприятна миризма. Обикновено няма болка, но има силен сърбеж.

Друга проява на гъбична инфекция, най-често върху кожата, особено стъпалата, като удебелен епидермис и цепнатини. Поразяването на нотите също стана по-често във връзка с изкуствените материи и материали, които навлязоха в производството на дрехи и обувки.

Изследване на Жива Капка Кръв – бърза и много информативна диагностика Тук

Можете да се запишете за безплатна 20 минутна предварителна консултация по телефона с Д-р Балтова, за да зададете своите въпроси на тел. +359 888 836 921.

Следва…

Моля, споделете с ваши приятели: