Психосоматика на хипофункцията на щитовидната жлеза

Намалената функция на щитовидната жлеза е специфично заболяване. Хипотиреодизмът се определя като намалена  функция на щитовидната жлеза и намалено отделяне на щитовидни хормони Проявява се със забавяне на всички процеси протичащи в организма, слабост, умора, сънливост, намален пулс, суха кожа, запек, забавена обмяна, повишено тегло, нарушен сън, забавени рефлекси, забавено мислене и реч, суха кожа, намаляване на потоотделянето, зиморничавост, ниско кръвно налягане, хлътнали очи, повърхностно дишане, висок холестерол. При децата има забавено развитие, при жените нарушение на менструалния цикъл. При мъжете освен другите прояви има еректилна дисфункция, мъжко безплодие, гинекомастия.

Вече се доказа връзката между психоемоционалното състояние и тялото. Намалената функция на щитовидната жлеза не изключение.

При хипотиреоидизма има определени психоемоционални причини, които са първични и водят да заболяване, което ние вече установяваме впоследствие. Отстраняването на тези причини, както и съзнателното отношение към себе си могат да помогнат за излекуването на много състояния, включително и за намалената функция.

Общото в тези състояние е потискане на себеизразяването по здравословен начин. Щитовидната жлеза съответства на 5 енергиен център или чакра. Тя отговаря за изразяването, комуникацията, обмена. Има връзка с 2 енергиен център- който е творчеството.

Ето някои най-често срещани причини:

Вътрешно, подсъзнателно решение да се забавиш, което води на ниво тяло намалена функция на щитовидната жлеза. Например при мен идват много млади жени, които с години живеят в невероятно забързан ритъм. Градят карира, работят прекалено много, състезателни и амбициозни са, постоянно повишават квалификацията си, искат да са перфектни. Не могат да спрат заради конкуренцията. Това обаче в един момент е прекалено противоестествено и подсъзнателно тялото започва да намира начини да се забави. Знаете колко млади жени са с дисфункция на щитовидната жлеза.

Страх да изразиш своите дълбоки вътрешни потребности. Вървиш против своето желание и воля. Много хора работят и се движат в среда, която не им харесва. Сякаш се крият и бягат от себе си. Изтъкват най-различни причини или просто са оставили страхът и инерцията да ги води.

Желание да се предадеш, чувство за безнадеждност и потиснатост. Когато обстоятелствата са против. Загуба на мотивация. Не виждаш изход. Сякаш тялото казва не искам да вървя нататък, въпреки че със силата на волята ти се опитваш да вървиш.

Причината за намалената функция на жлезата може да се крие в родовата система, когато е нужно да се търси назад във времето първия член на фамилията, при който се е появил. Така при много жени това върви по женска линия и се вижда някакво голямо изпитание, което се е наложило да преживеят. Това се предава по родовата система и има варианти да бъде изследвано и отработено.

Причина за хипотиреоидизма може да се намери и в минали опити на душата. Поемане по друг път, невъзможност да следваш своите потребности. С помощта на съвременни подходи като фамилни констелации, регресия може да се види какво е накарало човек да се разболее.

Бих добавила и още няколко причини,които все по-често срещам в практиката си. Като прекалената употреба на хормони и противозачатъчни, непреценени процедури за асистирана репродукция и други продължителни лечения и разкрасяващи процедури с химически субстанции, но това е друга тема!

Намалената функция на щитовидната жлеза изисква да се обърнете към специалист. Холистичната медицина, както и психосоматиката като подход може да е изключително полезна за по-бързото и качествено справяне със ситуацията и разрешаване на вътрешния конфликт причинил заболяването. Само медикаментите не могат да разрешат съществено причината. Могат да помогнат, но ако има вариант да не ставаме зависими за цял живот си струва да се опита!

Женското Ин начало е много специално. То зарежда, дава спокойствие, натрупва енергия, то е скритата част на луната и това изисква повече време за себе си, за своите нужди, почивка и забавен ритъм

По материали на Психобиология и тоталната биология на д-р Саба!

Бъдете здрави

Д-р Весела Балтова

Моля, споделете с ваши приятели: