Хормонален баланс и женско здраве – какво означава и как да го постигнем?-2

Втора част 

В първата статия от тази серия разбрахме какво представляват хормоните, видовете хормони и основните им функции, разбрахме какво влияе на хормоналния баланс в тялото ни и дефинирахме признаците за женско хормонално здраве.

Сега ни предстои да разгледаме какви са зависимостите между някои от основните хормони, от които зависи женския хормонален баланс и какви проблеми могат да възникнат, когато те не са в синхрон.

Хормони, свързани с менструалния цикъл на жената – функции и зависимости:

Тъй като си говорим за женско хормонално здраве ще започнем като опишем основните хормони, свързани с менструалния цикъл на жената, техните функции и от какво се влияят нивата им. Ще забележите, че тук далеч не се включват само половите хормони, като естроген, прогестерон и тестостерон, а и други, като инсулина, хормоните на щитовидната жлеза, кортизола. Това са хормони, които се влияят от цялостния ни начин на живот и от изборът ни на начин на хранене и всички те са взаимосвързани.

 • Фоликулостимулиращ хормон (FSH)

FSH не е хормон, който се секретира от яйчниците на жената, но може да се каже, че той е хормонът отговорен за наличието на цикъл в репродуктивна възраст. Този хормон се отделя от хипофизата и стимулира развитието на доминантен фоликул, който при овулация ще отдели яйцеклетка и по този начин ще задвижи цяла каскада от други хормони.

 • Есторген

Естрогенът е про-растежен хормон. Той се повишава в първата част от цикъла до овулация и отговаря за удебеляването на маточната лигавица. Освен това той влияе на състоянието на косата и кожата, на водния баланс в тялото и на състоянието на костите (като ни предпазва от загуба на калций). В тялото ни има основно три вида естроген – естрон, естрадиол и естриол.Естриола е вече преработената, от черния дроб, неактивна форма на другите два.

 • Лутенизиращ хормон (LH)

Около 14тия ден от цикъла рязко се повишава LH хормонът. Това също не е хормон секретиран от яйчниците, а от хипофизата.Той е отговорен за наличието на овулация, т.е. за пукането на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетка. В случай, че този пик липсва, доминантния фоликул не се пука и овулация не настъпва. Това възпрепятства повишаването на прогестерона във втората част на цикъла и лесно може да доведе до естрогеновадоминантност.

 • Прогестерон

Спуканиятфоликул прераства в жълто тяло, което започва да секретира хормона прогестерон. Нивата на естроген рязко намаляват.

Втората половина от цикъла се доминира от прогестерона.Той ни предпазва от про-растежния ефект на естрогена и отговаря за задържането на маточната лигавица на място. Когато яйцеклетката бъде оплодена, жълтото тяло продължава да отделя прогестерон до края на третия месец, когато тази функция се поема от плацентата. В случай, че яйцеклетката не се оплоди, към края на тази фаза жълтото тяло търпи обратно развитие и прогестеронът намалява. Маточната лигавица започва да се олющва под формата на менструална кръв.

 • Андрогени (тестостерон, DHEA, андростендион, дихидротестостерон)

Тестостеронът е хормонът, който е отговорен за нивото на сексуално желание и за самочувствието ни, но и той трябва да бъде в нормални граници, за да изпълнява добре функциите си. И дефицитът и излишъкът му биха довели до различни нежелани ефекти.

DHEA е хормон, който балансира кортизола и е прекурсор, както за производството на тестотерон, така и за производството на естроген.

Андростендионът е прекурсор за производството на тестостерон и естроген и притежава и андрогенно и естрогеноподобно действие.

Дихидротестостеронът има три пъти по-силно действие от тестостерона и може да бъде синтезиран от него. Високите му нива могат да доведат до мъжки тип оплешивяване при жените.

 • Хормони на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза влияят на почти всички функции в тялото ни.Част от тях са нивото на метаболизма ни, телесната ни температура, паметта и настроението ни. Във връзка с темата, която обсъждаме те влияят и на чувствителността на клетките към някои хормони, като естрогена и кортизола.

 • Кортизол

Кортизолът от своя страна е „нашата вградена кана кафе“ – подходящо определение от авторът на книгата „Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези“. Той се повишава сутрин и е известен като основния стресов хормон. Всъщност той е отговорен за оцеляването ни като цяло.

Когато кортизолът е повишен, той потиска гонадотропин освобождаващия хормон, отговорен за наличието на цикъл в репродуктивна възраст, намалява производството на FSH и LH, които описахме по-горе. Освен това той прави яйчниците резистентни към тези два хормона и блокира рецепторите за прогестерон в тялото. Проблемът идва, когато условията на стрес станат ежедневие и стресът от кратковременен се превърне в хроничен. В този случай, освен изброеното по-горе, надбъбречните ни жлези започват да крадат от градивните блокчета предназначени за производството на прогестерон, за да осигурят необходимите високи нива на кортизол.

 • Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който започва да се повишава, когато навън се стъмни и е сигнал за тялото, че е време за сън. Той е свързан с процесите на възстановяване и почивка в тялото.Мелатонинътима връзка и с репродуктивната ни система.Той подкрепя яйчниковата функция, овулацията и здравето на яйцеклетката.

Нивата на мелатонин и кортизол в тялото са директно свързани. Когато мелатонинът е висок, кортизолът е нисък. Ако кортизолът се повиши, нивата на мелатонин спадат. Неадекватните нива на мелатонин и кортизол в тялото влияят на нивата на прогестерон, естроген, тестостерон, както и на нивата на FSH и LH.

 • Инсулин

Инсулинът е хормонът, който регулира употребата на основното гориво, което получаваме с храната – глюкозата. Той е ключът, който допуска получената с храната захар да влезе в клетките и да бъде използвана в процесите, които  протичат в тях.

Хормонални дисбаланси – причини и симптоми

Следкато разгледахме функциите на някои от основните хормони, от които зависи благосъстоянието ни като жени, нека сега обърнем внимание на основните дисбаланси, които възникват и симптомите свързани с тях.

 • Нисък естроген

Причини за нисък естроген могат да бъдат на първо място перименопауза и менопауза, хипофункция на хипофизата, загуба на бременност, кърмене, прекомерно физическо натоварване, непоносимост към някои храни.

Симптомите, които се свързват с това състояние са:

 • Усещане за непрекъснат глад.
 • Намалено либидо и вагинална сухота.
 • Лошо настроение и депресивни състояния.
 • Загуба на костна плътност.
 • Горещи вълни, нощно изпотяване и безсъние.
 • Проблеми със забременяването.

 

 • Висок естроген

Любопитно е, че една от причините за високи нива на естроген отново е перименопаузата, както и намаления яйчников резерв. Други причини за така наречената естрогенова доминантност са хронично висок кортизол, вещества, които имитират действието на естрогена в тялото ни, каквито са ксеноестрогените, наднормено тегло, небалансирана диета, с високо съдържание на алкохол, както и нарушена фаза 1 или фаза 2 на детоксикация на естрогена в черния дроб, както и инсулиновата резистентност.

Симптомите на висок естроген са:

 • Задържане на вода в тъканите.
 • Болезнен и обилен цикъл, както и ендометриоза.
 • Липса на овулация.
 • Резки смени в настроението.
 • Безпокойство или депресия.

 

 • Нисък прогестерон

Най-честите причини, които могат да доведат до ниски нива на прогестерон са перименопауза, високи нива на кортизол, поради хроничен стрес, нередовна или липсваща овулация, проблеми с щитовидната жлеза, високи нива на пролактин.

Симптомите свързани с нисък прогестерон са:

 • Ендометриоза
 • Рак на ендометриума
 • Безпокойство
 • Проблеми със съня

 

 • Високи андрогени

Някои от причините за високи нива на андрогените в тялото са хроничен стрес, наднормено тегло, тумор на яйчника, който секретира андрогени. Това състояние се свързва също с висок инсулин и инсулинова резистентност. Повишения инсулин стимулира яйчниците да произвеждат големи количества андорогени, а черния дроб – намалено количество глобулин, свързващ половите хормони.

Симптоми на високи андрогени:

 • Кожни проблеми и акне.
 • Прекомерно окосмяване по лицето и ръцете.
 • Синдром на поликистозните яйчници.
 • Инсулинова резистентност.
 • Покачване на теглото.
 • Мъжки тип оплешивяване по главата.
 • Мутация на гласа от мъжки тип.

До тук се запознахме с основните хормони, които управляват месечния ни цикъл, някои от основните им функции, както и някои от често срещаните дисбаланси свързани с тях. Разбрахме също какви са основните симптоми при разбалансирани хормони и от какво се причиняват. В последната част от поредицата ще поговорим какво можем да направим, за да върнем хормоните си обратно в балансирано състояние, като обърнем внимание и коригираме начина си на хранене, физическата си активност, времето си за сън и почивка и начините, които използваме за справяне със стреса.

Автор: Ваня Стойчева – нутриционист

 

Източници:

The Hormone Cure – Sara Gottfried, MD

Essentials of Human Anatomy and Physiology – E. N. Marieb, S.M. Keller

Concepts of Biology – 1st Canadian Edition – Charles Molnar, Jane Gair

Моля, споделете с ваши приятели: