Естрогеновата доминантност – „тъмната” страна на основния женски хормон

 

Едно интервю на д-р Весела Балтова във вестник „Здравето“

Естрогеновата доминантност – „тъмната” страна на основния женски хормон

Ендобиогенната медицина изчислява бионаличността на хормоните чрез определени формули

Д-р Весела Попова е завършила медицина в Първи московски държавен медицински университет “И. М. Сеченов”, Москва, след което работи като педиатър и специализира клинична лаборатория. Има европейска диплома по хомеопатия на Европейския комитет по хомеопатия.

Завършила е курсовете на Лондонския хомеопатичен колеж /LCCH/, ЦОРХ и Международната Академия по Класическа Хомеопатия, ръководена от проф. Г. Витулкас. Дипломиран лекар е към The International School for Human Chemistry and Natural Integrated Therapy на Тон Янсен за Хомеопатична детокс терапия. Практик по ТЕС и Пренареждане на матрицата. Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България.

Работи като холистичен лекар-хомеопат за цялостна профилактика, лечение и възстановяване след продължително натоварване и боледуване. Приоритетна област в практиката й е женското здраве и хормоналния баланс. Програмата, по която работи, е авторски метод, интегративно съчетание на класическа хомеопатия по метода на Л. Лалор, HDT и други холистични медицински методи.

Какво е естрогенова доминантност, как се отразява на здравето на организма, какви са специфичните методи за диагностиката и лечението й, разговаряме с д-р Весела Балтова, холистичен лекар.

– Д-р Балтова, каква е ролята на естрогена в организма на жената?

– Наричат естрогена женски хормон, но всъщност, той присъства и при мъжете. Произвежда се в яйчниците, надбъбречните жлези и мастната тъкан. Общо взето, местата за производството му зависят от възрастта на жената.

Играе много важна функция за ранното развитие на първичните и вторичните полови белези, ембрионалното и феталното развитие на мозъка, в пубертета – за фертилността и менструалния цикъл. След менопаузата има една основна функция за предпазване от костни фрактури и сърдечносъдови заболявания, включително и болестта на Алцхаймер, която се свързва с нивата на естроген.

Това, което трябва да се отбележи, е, че той е от групата на т.нар. анаболни, тоест, изграждащи хормони. И симптомите, които се получават при доминирането на естрогена или при дефицита му, имат връзка с изграждането или дефицита на тъкани.

Освен това, естрогените са цяла група хормони. Отбелязват ги в медицинските среди като естрадиол Е2, Е1 и Е3. Съответно, естрадиол Е2 е основният хормон в репродуктивна част от живота на жената. Е1 е естронът – основна форма на естрогена по време на менопаузата. Разбира се, всичките тези форми присъстват през целия живот на жената, но са различни като съотношение и количество. А, естриол Е3 е най-слабо застъпеният хормон. Синтезира се от плацентата, основно по време на бременността.

– Има ли си и своя „тъмна” страна естрогенът?

– Естрогенът може да бъде както наш приятел, така и „враг”. За съжаление, с него са свързани и определени дисфункции – т.нар. естрогенова доминантност, особено при млади жени. Напоследък става все по-застъпена и в пубертетна възраст.

Характеризира се с абсолютно и относително повишение на естрогена, като тук се включва и нарушение на съотношенията на естрогеновите метаболити или относително повишение на естрогена, на фона на нисък прогестерон. Това са различни състояния, които се обединяват под една обща форма – естрогенова доминантност.

– Част от жените усещат определен дискомфорт по време на цикъла. Нормално ли е това или е част от естрогеновата доминантност?

– Фактически, жената не би трябвало да усеща голям дискомфорт с менструалния цикъл.

Когато е в хормонален баланс, би трябвало да е редовен, безболезнен, не оскъден, не обилен. И двете фази на цикъла – фоликулярната и отделната трябва да се редуват, без драматични усещания. Но симптомите за висок естроген може да са част и от пременструалния симптом.

Мога да спомена също чувствителност и подуване на гърдите, което да не е само 1-2 дни преди цикъла, а 7-10 дни. Всякакви хиперпластични състояния на ендометрия, миоми, фиброми и полипи са също в тази област на естрогеновата доминантност, както и фиброкистозните образувания на гърдите. Нередовният менструален цикъл, обилното кървене, липса или много слабо кървене, също са част от тази доминантност. Тя може да бъде в двете крайности и понякога да дава симптоматика.

Това много зависи от организма на самата жена, нейния начин на живот. Друго, към което може да се насочим за естрогенова доминантност, е дискомфорт и оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, като подуване на стомаха, дискинезия на жлъчния мехур, покачване на теглото.

Тоест, нетипични оплаквания, за които жената ще се обърне по-скоро към гастроентеролог. Но фактически, това е част от симптоматиката, която може да бъде свързана с хроничната естрогенова доминантност. Към тази група можем да отнесем и психо-емоционалните оплаквания, като променливо настроение, напрежение, изнервеност. Може да имаме проблеми със съня, с паметта и не на последно място – с фертилността.

– С какви по-сериозни усложнения е свързана естрогеновата доминантност?

– За съжаление, болестните процеси, с които е свързано доминирането на естрогена, не са изобщо за пренебрегване. На първо място, това са хормонални, онкологични и автоимунни заболявания, дисфункция на щитовидната жлеза, автоимунен тироидит, свръхрастеж на кандида и различни възпалителни заболявания, включително, ендометриоза, фиброми и миоми.

Всичко това включва естрогеновата доминантност, като основна причина за тези състояния. Така че, според мен, жените трябва да са информирани и да имат идея какво и защо се случва, за да търсят решение в тази насока при проблеми.

– Казвате, че естрогеновата доминантност невинаги се показва в кръвните изследвания. Какъв е правилният начин за откриването й?

– По принцип, кръвните изследвания на половите хормони и в частност на естрогена, ни дава обща представа за циркулирането на хормоните в кръвта. То включва свързаните и свободните форми, защото по-голямата част от естрогена и прогестерона циркулират свързани с белтъци. И например, задължително е изследването на половите хормони да се съчетава с това на SHBJ глобулина. Това е секс-хормон свързващият глобулин, който е един от транспортните белтъци на хормоните в кръвта, защото неговият индекс се регулира от нивото на естрогена и тестостерона. И съответно, повишеното му количество в кръвта би говорило и за повишен естроген.

Фактически, има разлика между наличността на естрогена и половите хормони в кръвта, това, което мерим в лабораториите, и бионаличността им в тъканите. Тази бионаличност е важна за осъществяване на функциите им в самите тъкани.

Това по-добре би могло да се отчете, като се мерят и метаболитите на естрогена в урината. За съжаление, това изследване се прави само на 2-3 места и не може да се прецени масово от лекарите. Трябва просто да има специфична насоченост. По-точна представа дава също така и изследването на слюнката, защото там се отчита свободната част на хормоните.

Аз, по принцип, работя и с ендобиогенна медицина. Това е едно малко познато направление в България, където се изчислява бионаличността чрез определени формули, на базата на други изследвания. Трябва да има специализация човек в тази област, за да може да оцени точно бионаличността, причината за симптоматиката. За да се постави диагноза естрогенова доминантност, трябва да се базираме на симптоматиката, изследванията, хранителните навици и начина на живот.

Това е един многофакторен момент и начинът да се преодолее това състояние само например чрез включване на хормони, не е достатъчен. Един от най-неправилните, за мен лично, подходи, това е поставянето на жената на хормонозаместителна терапия.

В случая дава обратен ефект, тъй като след 2-3 месеца с хормонозаместителната терапия се разчита организмът да се включи на естествен цикъл и да заработи. Но, ако не се отчетат и всички други фактори, които предизвикват един или друг процес в организма, няма как да очакваме той да заработи нормално, защото причините за естрогеновата доминантност са комплексни.

– Каква е ролята на начина на живот и хранителния режим?

– Искам да обърна по-специално внимание на козметичните продукти и ксеноестрогените, които се съдържат в храната, употребата на пластмаса. Това всичко вкарва в нашия организъм т.нар. естрогеноподобни вещества, които имитират естрогена. Свързват се с естрогеновите рецептори, но организмът не може да се справи с тях, не може да ги детоксикира. И, за съжаление, това до голяма степен обърква хормоните в женския организъм. Виждате колко много жени напоследък имат хормонален дисбаланс.

– Какво е най-важното за успешното справяне с проблемите на естрогеновата доминантност?

– Най-важна е консултацията с лекар, защото трябва да има клинично мислене по въпроса. При мен най-често се обръщат жени с наднормено тегло, с някаква диагностицирана хипофункция на щитовидната жлеза, която е с или без терапия. Когато правим интервюто, най-често ги изпращам за определени изследвания.

И, съответно, се оказва, че те са с някаква начална инсулинова резистентност, а 90% имат оплаквания от храносмилателната система. При една ултразвукова диагностика се показва наличие на дискинезия на жлъчния мехур. Тоест, нарушена детоксикация на хормоните и в частност, на естрогена, която се случва основно през черния дроб.

Малко известен факт е, че детоксикацията в черния дроб е на три нива, три фази. Ако е нарушена първата фаза, много е интересно, че хората имат непоносимост към кафе. Ние и по това се ориентираме, когато търсим причините за проблема.

А другата част са генетични изследвания, които понякога се налага да се правят, защото естрогеновата доминантност и детоксикацията на естрогена в черния дроб имат отношение към рака на млечната жлеза – в по-голямата степен той е естрогенозависим. Аз комбинирам и работя с хомеопатия, с детоксикация, с хранителни добавки, защото смятам, че трябва да се подхожда много индивидуално при различните жени към проблема.

Най-често ключовият механизъм е стресът. При хроничен стрес организмът ни дава това, от което имаме нужда – мъжки полови хормони, за да се справим със ситуацията. Но от тестостерона се синтезира естроген и съответно, на следващия етап има поява на симптомите на естрогенова доминантност. За да може да се преодолее това състояние, логично е да се мине по обратния път и да се отчетат тези фактори, за да се разбере наистина къде са проблемите, да се фокусираме едно по едно да ги решаваме. Така започваме да разплитаме кълбото постепенно.

Милена ВАСИЛЕВА

Линк към оригинала

 

Моля, споделете с ваши приятели: