Синдром на пропускливите черва

Вече за никой не е тайна, че доброто състояние на червата е от решаващо значение за здравето като цяло. Хипократ е казал това преди повече от 2000 години, но едва сега хората започват да разбират колко прав е бил.

В действителност, много изследователи смятат, че поддържане здравето на червата и възстановяване на целостта на чревната бариера е една от най-важните цели на медицината  през 21 век.

Синдромът на пропускливите черва или Leaky Gat Syndrom (LGS), както често се нарича,  стана ежедневие и засяга милиони хора и деца. Официалната диагноза, която най-често се поставя е синдром на раздразненото черво, но тя не покрива напълно проблемите, които се случват. Синдромът на пропускливите черва е заболяване, което влияе не само на храносмилателната система, но води и до други заболявания, както и до нарушаване на качеството на живот като цяло. Има много информация в интернет, понякога правилна, понякога противоречива, но така или иначе все по-често се срещат хора страдащи от LGS. Според най-нови проучвания това състояние може да е причина и да доведе до хронични възпаления, хранителни алергии, ниско ниво на енергия, хронични болки в ставите, автоимунни заболявания и забавен метаболизъм. Всички те може да са прогресиращи симптоми на Синдрома на пропускливите черва.

КОЕ Е ОБЩОТО МЕЖДУ ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Синдромът на пропускливите черва създава предпоставка за постоянно възпаление в организма и развитие на хронични болести, в това число автоимунни, алергии и онкология. Възпалителния процес може да тлее с години, най често има някакъв патоген – гъбичка, вирус, на фона на който се развива алергия, непоносимост или автоимунно заболяване.

Синдром на пропускливите черва

Другият важен момент е храненето. Моите наблюдения са, че без корекция на хранителните навици ефектът от всякакъв вид лечение ще е временен и непълен. Практикувам прилагане на индивидуален хранителен режим, който се променя във времето, според състоянието и резултатите от теста за хранителна непоносимост.

КАКВО СЕ СЛУЧВА КОГАТО ИМАМЕ ПРОПУСКЛИВИ ЧЕРВА?

Увеличава се пропускливостта на чревната лигавица за макромолекули (големи хранителни молекули), антигени и токсини, свързано с възпалителни, дегенеративни и/или атрофични процеси на чревната лигавица (мукоза).

Засяга тънкото черво в участъка между дуоденум, йеюнум и илеум.

Лигавицата на храносмилателния тракт има устройството на ”мрежа“ с отварящи се и затварящи се плътни връзки, които позволяват преминаването само на определени вещества през нея. През 2000-та година в Университета в Мериленд от Д-р Алесио Фазано е открит белтъкът зонулин (хаптоглобин), който директно участва в модулирането на червната пропускливост, посредством повлияването на междуклетъчните плътни връзки в стената на чревната лигавица.

Чревният епител работи като бариера, която задържа по-големите частици, които не бива да попадат в кръвотока. При хронично възпаление, „мрежата” в храносмилателния тракт се поврежда, което предизвиква увеличаване на размера на отворите и се развива синдром на пропускливите черва. В кръвотока навлизат различни елементи – протеини, като глутен, болестотворни бактерии и неразградени хранителни частици, токсични отпадъци, които могат да предизвикат имунни реакции.

СИМПТОМИ ПРИ СИНДРОМ НА ПРОПУСКЛИВИТЕ ЧЕРВА

Синдром на пропускливите черва

Всеки на даден етап от живота си може да има подобни оплаквания, особено след продължително лечение по някакъв повод. Но ако симптомите се задържат и се влошават, тогава е много вероятно да сте развили синдром на пропускливите черва.

 • подуване, отоци, тъмни кръгове под очите
 • чувствителност към храни, хранителни непоносимости
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • умора, замаяност
 • хронични болки в ставите и мускулите
 • главоболие, мигрени
 • проблеми с кожата, като розацея и акне
 • проблеми с отделителната система
 • увеличаване на телесната маса
 • хормонални проблеми, метаболитен синдром, висока кръвна захар

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА СИНДРОМА НА ПРОПУСКЛИВИТЕ ЧЕРВА?

Съществуват редица причини за отключването на синдрома, тук ще спомена най-честите:

 • Неправилно и непълноценно хранене ! Диета, бедна на витамини и фибри. Прекалена консумация на някои храни, които могат да увредят чревната система като протеините в някои зърнени култури ( глутен ), захарта, ГМО храните, конвенционалните млечни продукти, хранителните адитиви, консерванти и други.
 • Хроничен стрес – имунната система отслабва и способността й да се бори с бактериите и вирусите намалява, което от своя страна води до възпаления и проблеми с отделителната система.
 • Чревна дисбиоза, кандида, паразити – липса на равновесие между полезните и вредните видове бактерии в червата. Прекалената употреба на предписани антибиотични лекарства, чешмяна вода с хлор и флуор, както и липсата на пробиотични храни, могат да допринесат за този дисбаланс.
 • Токсини и медикаменти (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, стероиди, антиациди и други). Твърде много токсини в организма – всяка година ние сме в контакт с огромно число химикали и токсини (над 80 000). Поради тази причина аз поставям детоксикацията като задължителна част от лечението.
 • Инфекции и хормонален дисбаланс, третиран с потискащи терапии.

ИНДИВИДУАЛЕН И ХОЛИСТИЧЕН ПОДХОД

Овладяване на спиралата на възпалението, предотвратяване на обостряне, на този фон лечение на основното заболяване. Това са основните стъпки за овладяване на LGS. Аз лично прилагам и някои алтернативни диагностични методи, като анализ на жива капка кръв, биорезонансна диагностика, за по-добра ориентация в процеса на възстановяване. Не съм привърженик на драстичните диети и ограничения, по-скоро на правилен режим на хранене, който не допуска задълбочаването на проблема.

 • Елиминационен хранителен режим с ограничение на определените продукти
 • Въвеждане на здравословни пробиотични храни – пресни млечни продукти от био земеделие – кефир, йогурт, гхи, ферментирали зеленчуци – квас, кимчи и други
 • Детоксикация на организма
 • Третиране на чревните патогени (например паразити), които могат да присъстват
 • Промени в начина на живот- овладяване на стреса !
 • Подобряване на емоционалния статус
 • Осигуряване на достатъчно физическа активност
 • Назначение на хомеопатична терапия, ХДТ
 • Назначение на билки и хранителни добавки( пре, пробиотици, алое, Вит Д, глутамин, инулин, омега3, НМК и други)
 • Прилагане на варианти на ГАПС и кетогенната диета

Лечението е индивидуално, както е различен всеки един от нас, въпреки еднаквата диагноза! Поради това, моля обръщайте се към квалифицирани специалисти и не се лекувайте по интернет!

Желая ви здраве!

Д-р Весела Балтова – холистичен лекар, хомеопат

Център  „ХомеоАрт“