Хронично възпаление и пропускливи черва

КОЕ Е ПЪРВО И КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

КОЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА ТОЛКОВА МНОГО СИМПТОМИ И ПРОБЛЕМИ?

Много се пише за пропускливите черва и хроничните заболявания, в това число автоимунните и алергиите. Връзката е доказана не само лабораторно с изследвания като ИгГ хранителна непоносимост, белтъка зонулин, маркери на възпалението, но и от практиката с прилагане на АИП(автоимунен протокол), хранителни режими с изключване на определени храни и други методи.

Възпалението като такова е една от основните причини за пропускливостта на червата, както и пропускливите черва са една от честите причини за пускане на каскадата на възпалението! Въпросът обаче е кое е първо и как да се подходи към лечението?

В холистичния подход отдавна се говори за здравето на храносмилателния тракт и неговото значение за общото състояние на здраве, както и, че хранителната алергия и синдромът на пропускливите черва се приемат като източник на хронично възпаление.

Ако се погледне от чисто медицинска гледна точка има две основни причини за хроничните болести – неспецифично или специфично/бактерии, вируси, токсини, храни/ възпаление и оксидативен стрес.

Възпалението е реакция на организма към въздействието на увреждащи фактори -което съответно може да е остро или хронично. Това всъщност e нормална и полезна реакция, чрез която клетките в тялото реагират, за да предпазят организма от неблагоприятни външни въздействия. 

ТУК ИДВА ЕДИН ПРОБЛЕМ!

Когато имаме остро състояние – одраскване на кожата или вирусна инфекция, ние ги виждаме, усещаме и лекуваме, ако се налага. Когато обаче това възпаление засяга вътрешни системи и органи (като могат да бъдат засегнати абсолютно всички органи и системи – кожа, нервна система, сърдечно-съдова, дихателна, храносмилателна система, полова, отделителна, дори главен мозък) ние не го виждаме и това възпаление може да трае с години преди да се изяви като сериозна хронична  болест с диагноза. Вече има доста научни публикации за връзката между хроничното възпаление и депресията, автоимунните болести, болестта на Алцхаймер и други. Това възпаление тлее с години скрито, наричат го още „тихия убиец“. По статистика в САЩ 70 до 90% от населението има някаква форма на пропускливи черва, тоест скрита форма на възпаление. Ефектът от това ще се прояви след години и той наистина е катастрофален.

Нашето тяло е достатъчно интелигентно и доста време преди изявата на болестно състояние алармира с редица симптоми на неразположение, които често се пренебрегват и смятат за нормални в стреса, в който живеем.

Оплаквания като хронична умора, замаяност, всякакви болки, мигрени, проблеми с изхождането, алергии, често боледуване и редица други са все признаци на възпаление в тялото, протичащо хронично и неизявено. Тази „бомба със закъснител“ обаче в един момент избухва и започват автоимунен процес, алергия, кожни заболявания, диабет или онкологичен процес. В по-леките случаи може да се получат различни хормонални смущения, стерилитет, безпричинно напълняване с невъзможност да се свалят килограмите и други. Често в тези случаи се използва лечение с глад, което всъщност укротява възпалението за известно време, но не винаги организма има сили да се справи окончателно след това с възпалението и симптомите се връщат.

Хронично възпаление и пропускливи черва

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ВЪЗПАЛЕНИЕТО?

Възпалението е сложна каскада от реакции, в която като в интернет мрежа си взаимодействат клетъчния и хуморалния имунитет с редица свързани функционални, структурни, метаболитни и микроциркулаторни промени. Медиаторите на възпалението (цитокини, хемокини, простагландини, интерлевкини и други), заедно с имунните клетките, вземащи участие във възпалението имат основна роля, тъй като те предизвикват реакциите на тъканно и клетъчно ниво. Разрушава се матрикса, поддържащата съединителнотъканна структура на органите и тъканите и това постепенно разрушава хрущяли, кости, нервни окончания и тъй нататък. Започват дегенеративни, автоимунни и онкологични процеси на фона на хроничното възпаление. Възпалението прави човек възприемчив към повечето болести и неспособен да се защити.

Хронично възпаление и пропускливи черва

Пропускливите черва са част от този процес, често началото е продължителна дисбактериоза и дисбиоза като резултат от неправилен начин на хранене, продължителен прием на медикаменти, хроничен стрес. Възпалението в червата предизвиква навлизане на големи молекули, белтъци, бактерии, личинки на паразити, гъбички, активно навлизат вируси, всякакви токсини и други. Това води отново до възпаление и порочен кръг. Най-честите симптоми са – хронична умора, нарушен сън, главоболие, мигрена, мъгла в главата, хранителни непоносимости, хиперактивност с нарушено внимание при децата, дерматити, екземи и всякакви кожни прояви, болки в ставите, отслабена имунна система, оплаквания, които се припокриват с тези при хроничното възпаление.

И всичко това в крайна сметка води отново до възпаление!

За лошо или добро нашата имунна система има един единствен механизъм, с който реагира на всички атаки, идващи от външния свят, независимо дали се касае за вируси, бактерии, токсини, радиация, стрес или други. Tози механизъм е възпалението, което алармира, че има проблем.

 

КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ ПОРОЧЕН КРЪГ?

Лечението е възможно, но се изисква продължителна и системна терапия, както и активното участие на пациента. Може да се приложи при всички състояния, които имат в основата си възпалителен процес, в това число автоимунни, хронични, дегенеративни и други процеси. Има много добър ефект също при вторичен стерилитет, след продължителни потискащи лечения и в редица други случаи по индивидуална преценка.

Колкото по-напреднал е процеса, толкова повече тъкани и органи са засегнати и съответно повече време е необходимо за потушаването на възпалението. Най-често има насложени утежняващи лечението фактори като продължителен прием на химически лекарства, неадекватни диети или хранителни навици, социален и битов стресов, скрити или явни дефицити на нутриенти, витамини, аминокиселини, ненаситени мастни киселини, потиснат имунен отговор по една или много причини.

Най-добре е лечението да се определя и наблюдава от холистичен лекар, който използва индивидуализиран фармакохранителен подход и диагностични методи за проследяване на процеса. Съществуват специализирани Тестове, показващи нивото на тъканния възпалителен процес и съответно неговата динамика при терапия. Те са достъпни вече и у нас.

Необходимият комплексен подход включва противовъзпалителен хранителен режим, алкализираща диета, специфична терапия, хранителни добавки за набавяне на дефицитите, детоксикация при необходимост, подкрепа на имунната система и други, според индивидуалните нужди и особености на човека.

Желая ви здраве!

Д-р Весела Балтова – лабораторен лекар, хомеопат, биорезонансна диагностика

Консултации за хранителна непоносимост, чревна пропускливост, детоксикация на организма

Център за хармонично здраве „ХомеоАрт“- 0888 836 921  

https://homeoart-bg.com/  https://web.facebook.com/HomeoArtBg/

Моля, споделете с ваши приятели: