Емоциите и запекът

Причините за констипацията (запекът), могат да са различни и зависят начина на хранене, скоростта на метаболизма, наличието на хормонални проблеми и доста други обстоятелства. Факт е обаче, че това е един от най- често срещаните проблеми в съвременния начин на живот.

По-рядко като причина за констипацията се се споменава стресът! Да, и особено хроничният стрес може да засегне много сериозно храносмилателната система.

Ентералната нервна система (ЕНС) е отделна нервна система, разположена в червата. Тя  съдържа над петстотин милиона нервни клетки. Състои се от същите ембрионални клетки служещи за развитието на централната нервна система, състояща се от главния и гръбначния мозък. Само в тънкото черво, има толкова нервни клетки, колкото в целия гръбначен стълб. Техните функции не се свеждат само до контрол на перисталтиката на червата и усвояването на хранителните вещества. Всеки ден учените разбират нови неща и осъзнават колко малко всъщност знаят за функциите  и значението на ЕНС.

Нервни клетки на ЕНС отговарят на емоционални стимули от различен характер!

„Вторият мозък“, както наричат ЕНС реагира на емоциите и стреса без да можем да контролираме това. Определени емоционални отговори причиняват спазъм в гладките мускули на червата, пренасочване на кръвотока и секреция на различни биологично активни вещества като хормони и невротрансмитери. Тези физиологични отговори на психологическите емоционални състояния са от решаващо значение за оцеляването, особено по време на дълготраен стрес.

Каква е връзката между червата и мозъка?

Може би още по-интересен факт е връзката между червата и мозъка, така наречената „чревно-мозъчна ос“. Червата се снабдени със сетивни нерви, които пренасят информация от червата към мозъка. Комуникацията върви и в двете посоки. Наскоро беше доказано, че тези нервни клетки, които движат информацията нагоре, значително превъзхождат по количество тези, които се спускат от мозъка към червата.

Мозъкът изпраща своята емоционална интерпретация на това, което се случва в дадена ситуация. Той взема информация от сетивните органи (очи, уши, нос), интерпретира ги и емоционалния отговор и предизвиква физиологичен ефект в червата. Получената физическа реакция подсилва емоционалната интерпретация и това усещане се изпраща нагоре обратно към мозъка (преживявано от вас като „реакция на червата“). Цялата тази комуникация се извършва чрез хормони и различни невротрансмитери (хормоноподобни вещества). Интересно е, че 90% от серотонина, за който сигурно сте чували като „хормон на щастието“ и причина за депресивните състояния се синтезира в червата и само 10% в мозъка и други органи! На това се дължи доброто въздействие на храненето и включването на хранителен режим при редица емоционални състояния.

Когато е имало твърде много преживявания и емоции, които засягат червата, или когато някой с особено чувствителна конституция и възприема ежедневния стрес като травматични събития – тази система може да стане свръхчувствителна! Тогава пациентът започва да преживява нормалните физиологични процеси като болезнени. Дори нормални количества газове или напрежение в чревния тракт се усеща като изключително болезнени спазми и дискомфорт! Или малко стрес причинява прекомерно силна реакция- чревни спазми, които водят до запек или до диария – най-често характерно е за такива състояния да се редуват двете. Оплакванията могат да варират от гадене и стягане на жлъчния мехур до рефлукс, лошо храносмилане, спазми в долната част на корема и синдром на раздразненото черво (IBS).

Според холистичния подход

Според психобиологията и германската нова медицина причините за сериозни проблеми в храносмилателната система са буквално -„нещо не си успял да преглътнеш, приемеш, смелиш“. И когато се поровиш назад във времето, кога са започнали нещата, с какво имат връзка, най-често човек сам осъзнава този факт и прави връзките. Всъщност храносмилателните проблеми са едни от най-честите признаци на емоционално потискане!

Емоцията се обработва през корема точно както храната, така че ако имате проблеми с „храносмилането“ на чувствата си, те ще се върнат и ще започнат да се въртят в корема ви!

Има различни страни в чревното здраве, не е само храната или патогените! Когато се говори за колит, гастрит или друго възпаление е добре да се търси причината за състоянието и тя да се отстрани или атакува, всичко друго е замазване на положението до следващия път! За съжаление децата страдат също все по-често от подобни състояния, свързани не само с безобразната храна, но и много неизразени емоции! Предимството на холистичният подход с природни средства е именно целта да се стигне до причината, да се осъзнае от човека и да се отработи това.

Често се сблъсквам с много съпротиви и неразбиране от страна на пациента защо е необходимо неговото участие, подробното интервю и каква връзка има това с конкретния проблем. Организмът ни е сътворен така, че да функционира взаимносвързано и взаимозависимо с всичките си части и поради тази причина е добре да се лекува по този начин!

Емоционалните състояния могат да бъдат много нежно повлияни с холистични методи като хомеопатия, ендобиогенна медицина, бахова терапия и други. Все повече хора разбират необходимостта от нови подходи за терапия!

Търсете причината и бъдете здрави!

Д-р Весела Балтова- холистичен лекар, хомеопат, натуропат

Моля, споделете с ваши приятели: