Какво се случва, когато пиете вода на гладно?

Водата е несъмнено най- ценното и приятно нещо на земята. Въпреки многобройните други напитки, нищо не може да утоли жаждата ни по-добре.

Искаме чаша вода по всяко време, когато почувстваме жажда, или след като ядем пикантна храна, или след хранене. Но знаете ли кога точно трябва да пием вода? Е, на празен стомах, т.е. веднага след събуждане всяка сутрин. Почти 70 процента от тялото ви се състои от вода, а ползите за здравето й са безброй. Водата е от съществено значение за безпроблемната и здравословна работа на всички наши органи и телесни системи. Освен това пиенето на вода на празен стомах помага за разрешаване на широк спектър от проблеми в тялото ви.

Ползи от прием на вода на гладно:

 • Получава се естествена детоксикация и отмиване на токсините
 • Метаболизмът се подобрява
 • По-лесно отслабваме
 • Оправя се лошото храносмилане и киселините
 • Кожата засиява
 • Косата става по- здрава
 • Овладяват се инфекциите на пикочния мехур и бъбречни камъни
 • Подсилване на имунната система
 • Намаленията на мигренозните пристъпи
 • Подобрява се общото енергийно ниво

Ето някои от най-завладяващите и по-малко известни факти за  водата в нашия организъм:

 • Около 80% от мозъчните ни тъкани са съставени от вода.
 • Ежедневният препоръчителен прием на вода е приблизително 3 литра за мъже и 2,2 литра за жени.
 • Да останеш хидратиран може да помогне за предотвратяване на артрит.
 • Пиенето на достатъчно вода дневно може да намали риска от рак и сърдечни заболявания.
 • Докато чувстваме жажда, тялото ни вече е загубило над 1% от общата си вода и следователно не трябва да чакате, докато почувствате жажда.
 • Можем да оцелеем само около една седмица, без да пием вода.

Защо е толкова важно да пиете вода?

Като начало, 70 процента от тялото ни се състои от вода и тя е жизненоважна за поддържането на телесните ви функции. Когато потребността от вода на нашето тяло не е задоволена, това води до широк спектър от неблагоприятни краткосрочни и дългосрочни проблеми. Дългосрочната (хронична) дехидратация например може да доведе до диспепсия, хипертония, мигрена, ангина, ревматоиден артрит, колит, затлъстяване, камъни в бъбреците, белодробна туберкулоза, хемороиди, рак на гърдата, рак на матката и синузит.

10 неща, които ви се случват, когато пиете вода на празен стомах

Пиенето на вода е добро; пиенето му на празен стомах е още по-добре.

                    1. Тялото се детоксикира естествено

Когато пиете вода на празен стомах, това естествено подтиква движение на червата. През нощта тялото ни е склонно да работи за нас и да изхвърля натрупните токсини. Когато пием вода след събуждане, водата измива тези опасни токсини, като по този начин правим тялото си здраво и свежо.

                     2. Метаболизмът се подобрява

Пиенето на много вода на празен стомах води до 24% увеличение на метаболизма на тялото ви. От съществено значение е за тези хора, които спазват строга диета. Добрата метаболитна скорост се свързва с отлична храносмилателна система. Пиенето на вода непосредствено след като се събудите сутрин има тенденция да пречиства дебелото ви черво, като по този начин улеснява подобреното усвояване на различните хранителни вещества. Няколко проучвания, установяват, че консумацията на 500 ml вода води до увеличаване на метаболизма с близо 30%.

                      3. Режимът за отслабване получава тласък

При пиене на вода веднага след събуждане тялото ви отделя всички вредни токсини, което директно подобрява храносмилането ви. В резултат апетитът ви се регулира и желанието ви за храна ще намалее.

                      4. Подобряване на храносмилането и справяне с киселините

Водата прави чудеса на храносмилателната ни система. Лошо храносмилане е резултат от висока киселинност в стомаха и липсата на течност в него. При пиене на вода веднага след събуждане, киселината се разрежда и  предлага начало на храносмилателната система за закуска.

                      5. Кожата засиява

Дехидратацията води до дълбоки пори и преждевременни бръчки в кожата ви. Неотдавнашно проучване установи, че консумацията на 500 милилитра вода веднага след събуждането има тенденция да увеличи притока на кръв към повърхността на кожата ви. Също така, достатъчният прием на вода през целия ден подтиква тялото ви да отделя повече токсини, което допълнително засилва блясъка на кожата ви.

                       6. Здрава и блестяща коса

Дехидратацията може сериозно да възпрепятства растежа на косата. Достатъчният прием на вода има тенденция да подхранва косъма ви от корена. Водата представлява почти 25 процента от теглото на един косъм. Пиенето на по-малко вода води до изтъняване на косата и тя става по-чуплива.

                       7. Инфекциите на пикочния мехур и бъбречните камъни се овладяват

Пиенето на вода на празен стомах, след като се събудите, помага да се предотвратят инфекции на пикочния мехур, както и камъни в бъбреците. Помага да се разреждат киселините и токсините, които водят до бъбречни камъни.

                       8. Стимулира се имунната система

Пиенето на вода веднага след събуждането ви помага да активирате лимфната система, което до голяма степен действа на  имунитета. Здравата имунна система помага за намаляване на риска от различни хронични заболявания, заедно с предотвратяване на чести заболявания. Също така тялото ви става по-подготвено за борба с инфекции като грип и настинка.

                        9. Намаляват мигренозните атаки

Една от основните причини хората да изпитват чести пристъпи на мигрена и главоболие са липсата на вода в тялото им. Обикновено дехидратацията е най-честият фактор за главоболие и пристъпи на мигрена и консумацията на достатъчно вода през редовни интервали през целия ден, особено на празен стомах след събуждане, може да помогне за предотвратяване на главоболие по естествен начин. Ако тялото ви изпита загуба на течност, това може да причини прекомерна умора и безпокойство.

                        10. Подобряване на енергийното ниво

Ако се почувствате мудни или сънливи веднага след събуждането, пиенето на вода може да ви накара да се почувствате по-активни моментално. Водата има тенденция да стимулира червените кръвни клетки, което води до повече кислород и енергия.

Пиенето на вода на празен стомах има многобройни ползи за здравето. Това е най-лесният начин да подобрим здравето и живота си, без  никакви разходи.

Ползите за здравето от достатъчен прием на вода на празен стомах включват поддържане на телесната температура, нивата на енергия, дишането и метаболизма. Помага за предотвратяване на запек, киселини, камъни в бъбреците, мигрена, гастрит, язви, сърдечно-съдови нарушения, остеопороза, ревматоиден артрит и болки в гърба.

Японските жени са известни с добрата си външност, стройна фигура и запазена кожа. Често е трудно да се определи точната възраст. Въпреки, че генетиката наистина играе жизненоважна роля, експертите смятат, че обичайният сутрешен ритуал на японските жени също помага да останат красиви и здрави. Най-просто казано, повечето японски жени са известни с това, че пият вода на празен стомах веднага след събуждането си.

Моля, споделете с ваши приятели: