Аюрведа и 5 бързи детокс съвета за пролетта

Няколко бързи съвета от най-древната медицина- Аюрведа!

 

През месец март посрещаме пролетта!

Тя носи особена енергия и смисъл на обновяването. Всеки от нас го усеща по някакъв свой начин. Това е времето да се разгърнем за нови планове и идеи в живота си. За съжаление често това е и времето ,когато идва пролетната умора. След продължителната зима и някоя вирусна инфекция имунитета е поотслабнал и организмът ни има нужда от повече подкрепа.

Пролетта е особено неблагоприятна за кафа доша , която представлява водната енергия в тялото, според аюрведа. Това е най-стабилната от трите доши. Тя дава сила и компактност на тялото, силен имунитет, спокойствие, добра работоспособност и енергия. Но, като представител на водната енергия кафа доша е чувствителна към пролетта, особено, когато се топят снеговете и земята се затопля от слънцето тя започва да се „топи и разтича“. Най-често хората с тази конституция боледуват през пролетта, чувстват се изморени, вяли и даже депресирани. Студена и влажна, кафа охлажда тялото и душата, предизвиква простуди, изостря възпалител­ните и хронични процеси, които протичат с отделяне на много секрети, кашлица, хрема, синузити. За да бъде „подсу­шена“, трябва да я загреем, да и добавим огън чрез подходяща храна, напитки и активно движение.

Аюрведа и 5 бързи детокс съвета за пролетта

Ако сте наблюдавали това при себе си или знаете, че сте кафа доша е добре да се погрижите повече за себе си и здравето си през пролетта.

Ето пет лесни стъпки, които могат да ни помогнат за добро пролетно самочувствие:

  • Да се храним подходящо

Повече подсушаващи и затоплящи храни- ечемик, елда, жито, джинджифил, канела и други според вашия индивидуален тип. Подходящи са също варива като леща, мунг дал и други бобови. Да се ограничат до минимум млечните храни, които са слузообразуващи и сладкото и мазнините. Сладоледът е храна за лятото. Необходима е лека, топла храна и суха храна с лют, горчив и стипчив вкус, за да се балансира кафа доша. За предпочитане са храните приготвени на грил или фурна, пред варени и пържени. Минимално количество сурови салати, докато не се затопли времето

  •  Да спим качествено

Според специалистите нощният сън е най-важен за възстановяването на целия организъм, за регенерацията на клетките и имунитета. Затова е препоръчително да си лягаме най-късно между 22:00- 23:00 часа. Това е най-подходящото време за качествен сън, дори и ако спим по-малко като часове от стандартните 8 часа. За кафа доша по принцип не е препоръчителен следобедния сън, поради това, че те лесно натрупват и пълнеят.

  • Движението е важно

Добре е да започнем да се движим по-енергично през този сезон. Зимата не предразполага много към разходки и движение на открито, но пролетта с увеличаването на деня и слънцето е точно за това. Да потърсим нови възможности, нови хора и приключения!

  • Водата, без която не можем

Наистина ние сме между 70- 90% вода. Но за кафа и по принцип пролетта, когато не е още топло организмът ни се нуждае от умерено количество вода. Добре е да слушаме тялото си и винаги, когато усетим жажда да пием по малко вода, не друго, я именно вода. Газираните и стимулиращи напитки изобщо не са подходящи и не бива да се считат като течности, поради редица причини. Изворната вода е идеална за утоляване на жаждата, тя може да се пие по всяко време и най- добре способства за детоксикацията на организма. Чаша, две ароматно кафе или чай за деня са добре, те създават настроение и ни тонизират.

  • Един ден в седмицата  

Пречистващ ден в седмицата е най-добрия начин да запазим здравето и фигурата си. Един ден, през който може да се приемат само течни храни като зеленчукови бульони, билкови чайове с малко мед, зеленчукови или плодови сокове и повече затоплена, кипнала вода. Най-често препоръчвам това да е понеделник, след уикенда, когато хапваме повече и организмът се натоварва.

Нека посрещнем пролетта усмихнати и здрави! Идва лятото, нека го посрещнем изпълнени с енергия и нови планове!

 

Д-р Весела Балтова -холистичен лекар

Моля, споделете с ваши приятели: