Искам си и двете крила, това на МАМА и това на ТАТКО!

Искам си и двете крила, това на МАМА и това на ТАТКО!(гледната точка на фамилните констелации)

Бях провокирана да напиша нещо за липсващия БАЩА и последиците в житейските ситуации.

Животът започва от МАЙКАТА – желанието или нежеланието да зачене, раждането, отношението към околните,…към любовта. Но и МАЙКАТА е тази, която с цената на своя живот дарява нов.

Приемаме или не, ние сме половината МАМА и половината ТАТКО. МАЙКАТА ПРИРОДА е съвършена, нищо няма в повече или в по-малко. Имаме лява и дясна страна. В лявата половина на тялото (женската част) е разположено сърцето. Майката ни учи да обичаме, да даряваме живот и да го пазим. В дясната половина (мъжката част) е разположен най-големия орган в човешкото тяло – черният дроб. Ако той не е в баланс, страда цялото тяло.

Но освен тяло имаме и Душа и за да осъществим мечтите си ни трябват (казано съвсем символично)  и две крила, това от МАМА и от ТАТКО. В резонанс със собствената човечност родителите дават живот, дават любов, т.е. дават на децата си това, което имат и това, което са в действителност. И детето Е своите родители.

Когато прегръщаме децата, неосъзнато търсим дали крилата са им на място, колко са пораснали и дали са готови да „отлетят?. Но … колко често едното почти го няма.

И сега за крилото, идващо от БАЩАТА. Когато за бащата, дядото или прадядото не се говори, темата е табу, като чели не принадлежат към фамилната система, то те се явяват отхвърлени. Природата не търпи празно и напомня за себе си. Така и в семейната система отхвърлените напомнят за себе си чрез определени по-късно родени членове, а те от лоялност правят неосъзнати избори, като пристрастяване към алкохола, цигарите, към признание за високи успехи (но те не идват или си отиват, тогава когато най-малко е очаквано) и т.н.. Това нееднократно може да се наблюдава във фамилните констелации.

Според Берт Хелингер пристрастяването е знак, че ни липсва някой и най-често се оказва, че това е бащата. В живота всеки трябва да се изживее завършен и цялостен. Другото крило по свой начин трябва да се навакса. Дърпайки дълбоко дима в белите дробове пушачът неосъзнато казва: „Татко, приемам те в моя живот и в моето сърце“. Когато пие, пиещият с всяка глътка неосъзнато произнася: „Татко, имам нужда от тебе и с алкохола те поемам в себе си“.

И така загубваме най-важното –здравето, забравяме за тялото си, което ни принадлежи и …се разболяваме, отношенията с близките е пред разпад.

Как да останем здрави?

Когато всеки от семейната система бъде зачетен, приет и намере своето място.

И за да имаме две крила, то можем да кажем следната молитва към нашия БАЩА (гледайки го мислено в очите), предложена от Берт Хелингер.

Мили татко,

Вземам от тебе всичко,

цялото, с всички подробности.

И на цялата цена, която ти е струвало

и която ми струва.

И от това ще сътворя нещо, което да те радва

/и за спомен/.

Не трябва да е било напразно.

Държа го здраво и с чест

и ако ми е позволено, ще го предам нататък, както ти.

Имам те като мой баща

и ти можеш да ме имаш като твое дете.

За мене ти си единственият

и за тебе аз съм твоето дете.

Ти си големият, аз съм малкият.

Ти даваш, аз вземам, мили татко.

Радвам се, че си приел мама.

Вие двамата сте единствените за мен.

Само вие!

(Хелингер, Берт; Лечението (да оздравееш и да останеш здрав), ИК „Жануа 98“, С., 2011, стр. 92).

Само така мъжката енергия, енергията на рода, може да бъде интегрирана и да запълни празнотите.

Оказва се, че най-дълъг е пътят на осъзнаването, след това на поискването, за да се стигне до получаването.

И за да летим ни трябват две крила…да си ги поискаме, за да ги получим !

И това е само част от пътуването към истинското АЗ!

Вместо заключение: Мога дълго да разказвам за фамилните констелациите, защото съм получила и получавам много. Моят личен опит показва, че основната трудност на повечето клиенти е да формулират личната тема, да я разпознаят в живота си и най-вече да се свържат с нея. Фамилните констелации са методът, чрез който се позволява да бъде разкрита истинската причина за определен конфликт, повтарящите се неуспехи и трудности, болести, нещастни случаи, психични разстройства, проблеми във връзките, неудачи в бизнеса и.т.н.

Сами определете Ваши удачи и неудачи….

С респект и уважение към всяка фамилна система!

Татяна (Таня) Маркевич

консултант -терапевт семейни констелации

Моля, споделете с ваши приятели: