Връзката – перименопауза – кръвна захар, за която трябва да знае всяка жена – 2

Ролята на кортизола за баланса на хормоните

Вторият голям участник е кортизолът, ключов хормон на стреса, който е незаменим в  моменти на опасност, стрес, възпаление. След стресово събитие, надбъбречните ви жлези произвеждат кортизол, който повишава количеството на кръвната захар и увеличава сърдечната честота, за да можете да се биете или бягате от заплахата или по друг начин да се справите със стреса.

С напредването на възрастта нивата на кортизола имат тенденция да се задържат по-високи поради натрупания стрес в живота ни и износването на нервната ни система. Хронично повишения кортизол обаче е основен виновник за ранното намаляване на половите хормони. Кортизола спомага за намалването също така DHEA, прогестерон, естроген и тестостерон и причинява повишаване на кръвната захар.

Последствията са качване на килограми, особено около корема и загуба на талията. Изчезва сексуалното желание и се появяват отчайващи симптоми като нощно изпотяване, промени в настроението, безсъние и синдром на прегарянето – причина за всичко това най-често е хронично високия кортизол!

Къде е ролята на окситоцина

И накрая, окситоцинът- хормонът на любовта, привързаността и усещането за щастие!

Това е хормонът, който се отделя в мозъка на майката и бебето по време на раждане, и след това докато прегръща и кърми рожбата си. Увеличава се при оргазъм, смях, игра, прегръдка и даване на любов. Това е и хормонът забавящ стареенето!

Окситоцинът е опонент на кортизола. Ако увеличите окситоцина – кортизола ще намалее!

Ето защо обичайте паласките си, прегърнете коремчето си! Обичайте се! Любящите прегръдки са чудесен начин да си образуваме много окситоцин. Колкото повече окситоцин имаме в тялото си, толкова по-спокойни ще бъдем, няма да се страхуваме и ще искаме да сме по-отворени и социални.

Как да балансираме инсулина, окситоцина и кортизола за да се чувстваме трайно по-добре?

Когато трите хормона са в синхрон, симптомите на перименопаузата значително се овладяват и съответно се чувстваме хармонично и заредени с енергия.

Как да направим това – по естествен начин, без лекарства или синтетични хормони?

  • Хранене и гладен фаст за по-добър хормонален баланс.

Препоръчвам на всичките ми пациенти в перименопаузата да предприемат „периодично гладуване“. Това не е истинското гладолечение, а гладуване за 13 – 15-часа, което  основно през нощта, докато спите. Не е трудно, нито е екстремно. Просто не се яде след 19:00 вечерта нищо до закуската на следващия ден (поне период от 13 часа) или ако сте решили да е по- дълго до обяда, а може постепенно да бъде 24 часа до вечерята. Тези не много дълги периоди на гладуване могат да помогнат в борбата с инсулиновата резистентност и да се поддържа здравословно тегло.

  • Следвайте своя хранителен режим, имам предвид подходящия за вас именно!

Много нашумя така известната кетогенна диета за отслабване. Кетогенната диета се базира на консумация на храни с ниско съдържание на въглехидрати,  високо съдържание на здравословни мазнини и умерена консумация на качествени протеини. Този хранителен режим е ценен, в някои случаи защото понижава нивата на инсулина и овладява инсулиновата резистентност, даже се смята за лечебен при определени заболявания. Но, за жените, особено на тази възраст прилагането и има някои особености. Първо, че не за всеки е подходяща консумацията на тези продукти поради индивидуалните физиологични особености. Режима създава висока киселинност в организма, а това не е добре за минералния състав в женското тяло, по- специално повишените нужди от калций, фосфор и магнезий. В дългосрочен план създава предпоставки за висока токсичност като цяло в организма за черния дроб и бъбреците!

Аз лично прилагам и препоръчвам по- индивидуален подход в хранене , като се съобразявам с аюрведичните принципи на елементите и дошите. Уникалното присъствие и съчетание на дошите (даденостите) във всеки човек определя неговата индивидуалност – физическа, психическа, духовна и емоционална.

  • Суперхраната Мака.

Тази суперхрана е кореноплодно растение, подобно на ряпата. Произхожда от Южна Америка. Расте при екстремните 4000 метра надморска височина. Използвана от хилядолетия като храна и адаптоген. Мака помага за контролиране на нивата на кръвната захар и инсулин в тялото, както и подкрепя надбъбреците и регулира хормоните. Счита се за натурален афродизиак и повишава либидото.  Четири месечно проучване при жени в  менопауза (на възраст от 41 до 50 години), които са допълвали хранителния си режим с мака установява, че билката има регулиращо хормоните действие и облекчава оплакванията характерни за периода преди и след менопаузата. Една, две лъжички мака в смути или чай всеки ден е добър начин да се използва лечебната сила на тази чудесна билка.

  • Естествено увеличаване на окситоцина

Има много начини! Най-важното е да се използва всеки повод и начин за освобождаването на окситоцин. Най-лесно е да имате интимност по-често. Постарайте се да се гушкате и прегръщате по-често с партньора си. Поддържайте приятелства, обичайте себе си и бъдете щедри.

Приемането на добавки като витамини С, D, А, Е, магнезий, комплекс от витамин В, ненаситени мастни киселини и мелатонин също могат да помогнат. Те работят по различни начини, но като цяло поддържат окситоциновите рецептори на клетките.

  • Природната нежната медицина.

Съществуват цяла група холистични, интегративни природни медицински системи, като хомеопатия, Бахова терапия, акупунктура, аюрведа и други, които са доказали своята ефективност при редица състояния. Консултацията с експерт холистичен лекар би могла да е много ценна.

Въпреки , че фокусът при пери- и пре- менопаузата са полови хормони- естроген и прогестерон, не бива забравяме ролята на другите основни хормони, които имат не по-малко значение как се чувстваме ежедневно.

Като балансираме кортизола, инсулина и окситоцина, можем да направим пери и пременопаузата много по-поносима и даже приятна, като използваме свободата, която ни дава! Всеки проблем може да има решение, стига да е правилното и своевременното!

Погрижете се за себе си чрез холистична профилактика- запишете се за индивидуална консултация, която може да ви спести много здравословни проблеми и средства – хомеопатия, аюрведа, индивидуален хранителен режим, хранителни добавки!

В Център Хомеоарт може да намерите специалисти в различни области на алтернативната медицина, за да бъдете по-здрави и щастливи!

Д-р Весела Балтова

Моля, споделете с ваши приятели: