Психосоматика на синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Жената е родена за да изпълни определени задачи през живота си. Природата така е създала женския организъм, че да е крехък, но и много издръжлив. Това дава възможност на жените да поемат мъжки функции и да ги изпълняват добре. Дотук добре, но физиологията на женския организъм започва да страда и да протестира, ако „мъжките работи“ станат прекалено много и за дълго време. Протестът отначало е тих, незабележим, но после става все по-силен! И най-често засяга хормоналната и половата система на жената, най-съкровената и интимна част. Примери има много, сигурно и около вас.

От медицинска гледна точка са определени четири варианта на синдрома на поликистозните яйчници. СПКЯ като резултат на:

  • инсулинова резистентност,
  • спиране на противозачатъчна терапия
  • възпалителни процесив малкия таз
  • проблеми с надбъбречните жлези.

Като най-разпространената директна причина за СПКЯ се изтъкват повишените андрогени. Но защо, как никой не отговаря ? Какво се прави ако те са повишени? Най-често и най- лесно ще е да ги потиснем с противозачатъчни, разбира се. И какво ще излекуваме? Всъщност мъжките и женските хормони присъстват и при двата пола и имат важно значение за половата функция и фертилитета. Така, че просто потискането на един хормон или група не само не лекува, не балансира другите, а напротив изважда ги от баланс и синхрон на работа.

От холистична гледна точка или от гледна точка на функционалната медицина има и много важен психосоматичен момент, който е добре да се отчете при лечението. Психосоматиката все повече се споменава и в официалната медицина, но там никой не се занимава с нея.

Ако една жена подсъзнателно се държите като мъж, взема винаги сама решение и поема отговорност за жизнено важни неща, не се чувства подкрепена от мъжката част в семейството, смята, че всичко ще направи най-добре сама, и  само тя знаете как, колкото и да иска да изглежда като жена на едно друго ниво излъчва мъжка енергия. Външният вид не винаги отговаря на вътрешното усещане. Много жени не избират сами да бъдат силни и да се справят с мъжката част в живота, просто им се налага. Но „вътрешния мъж“ не при всички измества женското във тях. Има и друго нещо една жена, която вътрешно е останала жена, винаги привлича мъжете.

Отношението към мъжете също е много важен фактор. Установена е връзка, която и аз виждам често в практиката си, между негативното отношение към противоположния пол и гинекологичните проблеми! На ниво психосоматика яйчниците ловят като радар големите претенции към мъжете като цяло или към някой определен субект. За хормоналната система няма значение дали това е вашия партньор конкретно или вашата майка ви е предала това отношение още от дете, защото тя е имала лош опит. За трасгенерационното поле, родовата памет и въздействието им върху нашия живот вече се пише и говори много. Ние не сме отделни частички, свързани сме с всичко около нас.

Често такива жени зациклят на своите обиди и негативни преживявания, реални или измислени. Това е друга тема, много голяма! Но, оставането дълго време в такова състояние не води до никаква промяна, даже бих казала може да доведе до неприятни последствия. Знаете, че всякакви миоми, полипи и друг тумори са вследствие на застояла енергия в определена област в съчетание с възпаление. Обидата от гледна точка на психобиологията пуска в организма програма за самоунищожение и развитие на злокачествени процеси! А самото оставане в обидата води до инсулинова резистентност- не можеш да приемеш сладкото от живота както на физическо така и на емоционално ниво.

Из използвам в практиката си освен хомеопатия, ХДТ, нутритерапия и методи за емоционален баланс и осъзнаване, коучинг и смятам, че само хапчето не е решение! Всъщност всеки сам решава!

Бъдете здрави и се радвайте!

Д-р Весела Балтова

Включете се във фейсбук групата за хормонален баланс“ Хормонален дисбаланс, зачеване, природна медицина“

Още за забременяването и хроничния стрес-

Моля, споделете с ваши приятели: