Синдром на поликистозните яйчници – справете се с хормоналния дисбаланс

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) засяга всяка десета жена в детеродна възраст. Смята се, че това е автоимунно заболяване, което не засяга само яйчниците. За него се търси усилена решение както в стандартната, така и в интегративната- холистична медицина.

Този проблем кара много жени да страдат чисто физически с години, но не е само това. СПКЯ става все по-честа причина за безплодие и може да увеличи риска от развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2. В алопатичната медицина се използва основно хормонален контрол с противозачатъчни и други хормонални медикаменти, за да се потиснат неприятните симптоми. За жени които се опитват да забременеят това често е първият избор, въпреки, че не и най-здравословния. Официално се смята, че това състояние няма лечение за момента, но с холистичен подход симптомите при много жени се овладяват напълно. Това означава, че жените с подобен проблем могат да имат красива кожа, блестяща коса и здрава бременност без страничните ефекти на химията.

Най-важно при терапията е овладяването на хормоналния дисбаланс, възпалението, подобряване толерантността към инсулина, нормализиране на храносмилателната система, както и правилна диета и добавки. Понякога малки промена в начина на живот носят облекчение и помагат за намаляване на риска от хронични метаболитни състояния като сърдечни заболявания и диабет, заедно с психичното здраве.

Признаци на СПКЯ 

 • повишено окосмяване по тялото
 • напълняване или затлъстяване, въпреки здравословния и активен начин на живот
 • безплодие
 • липса на овулация
 • акне, характерно на гърба и гърдите
 • косопад, изтъняване на косата
 • дисменорея или аменорея
 • кисти на яйчниците
 • признаци за естрогенова доминантност
 • тревожност и депресия

Какво е представлява синдромът на поликистозните яйчници

Симптомите на СПКЯ се причиняват от дисбаланс на хормоните естроген и прогестерон и излишното производство на андрогени или мъжки полови хормони. СПКЯ засяга не само яйчниците! Причинява нарушения във функцията на хипоталамуса, хипофизата, щитовидната жлеза, панкреаса и надбъбречните жлези.

Диагнозата за СПКЯ се поставя на база симптоми, хормонални изследвания и ултразвук.

Не винаги наличието на много фоликули в яйчниците означава, че имате синдром на поликистозните яйчници. За да се постави тази диагноза трябва също така да имате повишени нива на андрогени и дисбаланс между нивата на прогестерон и естроген. СПКЯ най-често причинява симптоми на естрогенна доминантност.

Какво причинява кистите в поликистозните яйчници

По време на редовен овулаторен цикъл яйчниците произвеждат няколко  фоликула,  които съдържат растящи яйцеклетки. Най-често една от тях достига възраст и зрялост за да бъде оплодена. Когато се случва овулация, лутеинизиращият хормон (LH) кара фоликула да се спука,  яйцеклетката се освобождава и поема своя път през маточните тръби до матката, където става оплождането.  Ако няма бременност, настъпва менструация и цикълът започва отново.

При жените с СПКЯ обаче високите нива на тестостерон могат да попречат на яйцеклетката да се освободи от фоликула и след това стигне до матката за оплождане. Задържания  фоликул се превръща в киста в яйчника и обикновено се реабсорбира от тялото по-късно. Когато повече от един фоликул се превърнат в кисти, яйчниците могат да се уголемят и да има силна болка.

Високите нива на инсулин или стресови хормони са най-често набедените причинители на поликистозните яйчници. Те карат яйчниците да образуват излишен тестостерон („Бий се или бягай“), който пречи на овулацията и причинява някои от симптомите на СПКЯ като повишено окосмяване, изтъняване и оредяване на косата, акне. Излишното тегло и инсулиновата резистентност не присъстват задължително, но най-често ги има при доста жени със СПКЯ.

В моята практика, се срещам често с още една причина за развитие на СПКЯ – употребата на противозачатъчни медикаменти! Смята се, че състоянието е временно, след спирането на медикаментите. За съжалние много жени носят последствията години след това, без да ги свързват с приема на противозачатъчни таблетки от миналото.

Различни възможности за лечение

Подходът трябва да е комплексен. Но най-добре е да се открие причината или причините, които са предизвикали СПКЯ.

Има няколко основни причини, а според тях и варианта за лечение:

 • противозачатъчна терапия
 • инсулинова резистентност
 • възпалителни процеси
 • проблеми с надбъбречните жлези, по-често свързани с повишени нива на стрес

Какво означава това за жените, които искат да забременеят

СПКЯ може да е причина, за да не можете да забременеете, поради липса на  овулация. Ако яйцеклетката не се освободи от фоликула, за да бъде оплодена, бременност не може да настъпи.

В допълнение дисбалансът на естрогена и прогестерона затруднява имплантирането на яйцеклетката в матката. Ако лигавицата на матката не е подходяща за приемането на оплодената яйцеклетка, бремеността не може да се случи!

Често при СПКЯ и безплодие се наблюдава съчетание на три фактора: проблеми с червата, проблем с метилирането и проблем с хормоните.  

Ако сега се сблъсквате с този проблем

Важно е да се изследват хормоните. Работете със специалист, който разбира работи в областта на женското здраве и хормоналния дисбаланс. Интегративните лекари могат да са много полезни в това направление. Необходимо е да се видят нива на естроген, колебания на хормоните и другите фактори в храната и начина на живот, които влияят на нивата на хормоните.

Изследване за хранителни дефицити. Особено ако излизате от асистирани репродуктивни процедури. Те могат да изчерпят нивата на основните хранителни вещества и са свързани с голям хормонален дисбаланс. Проблемите с метилирането и дефицитът на мастни киселини са често срещани при СПКЯ, поради което добавянето на метилирани витамини от група В е задължително! Оказва се, че 40% от хората имат генетичен проблем с усвояването на витамините от групата Б.

Открийте и премахнете хранителни алергии и непоносимости.

Тъй като намаляването на възпалението е много важно при СПКЯ. Важно е да се пазите от храните, които ви причиняват възпаление. Най честите виновници са зърнените храни, млечните продукти или соята! При вас може да се окаже, че е необходимо да се спрат и други храни след изследване на хранителна непоносимост. В практиката си често откривам, връзка между непоносимост към глутен и свръхрастеж на кандида или плесени.

Ако имате хормонален дисбаланс и СПКЯ, изключително важно е да обърнете внимание на хранителните си навици, начина си на живот и правилните добавки. 

Детоксикирайте тялото от хормоналните терапии. Знаете, че тялото има памет, всяка клетка има памет и това понякога пречи на нещата да се оправят. Особено, когато терапията е насочена към потискане на органа, тялото реагира като цяо, компенсира по друг начин. Хомеопатичната детоксикираща терапия в съчетания с хранителен режим и хранителни добавки има много добри възможности за възстановяване на хормоналния ритъм.

Може да няма конкретен лек за този проблем, но с ваше участие симптомите могат да бъдат добре управлявани , а можете и да забременеете практически нормално!

Бъдете здрави!

Д-р Весесла Балтова

Моля, споделете с ваши приятели: