Менопауза и GSM

Знаете ли какво е GSM, да, но не точно това, което си мислите!

Генитоуринарен синдром на менопаузата (GSM) е състояние, с което се сблъскват 50% от жените след менопауза до 60 годишна възраст и 75% след 70 годишна възраст. Тенденцията е възрастта на засегнатите жени да намалява, така както и менопаузата да настъпва по-рано.

GSM е симптомокомплекс, който обхваща оплаквания от страна на половата система, вагината, пикочния мехур и тазовото дъно. Известно е състоянието атрофичен вагинит, което се смята като част от  GSM по време на мено и постменопаузата. Тези оплаквания се дължат на естественото намаляване на естрогена в периода на менопаузата. Прогестеронът намалява още преди спирането на цикъла, докато естрогена остава все още висок и в един момент с настъпването на менопаузата нивата му рязко започват да спадат. За съжаление много от жените имат притеснение да споделят за своите проблеми, част от тях смятат че тези оплаквания са нормални за възрастта и не може да им се въздейства.

Какво включва генитоуринарния синдром на менопаузата (GSM):

 • вагинална сухота
 • дискомфорт, парене, щипане, рагади в областта на вулвата
 • сухота, болка, кървене при секс
 • болезнено уриниране и повтарящи се уроинфекции
 • стресова инконтиненция, често уриниране или изпускане на урина при физическо усилие
 • липса на либидо, оргазъм
 • пролапс на влагалищната стена, на тазовите органи
 • отслабване на тазовото дъно

Симптомите са разнообразни и за съжаление са доста често срещани. Въпреки че жените трудно споделят тези проблеми, те съществуват и нарушават сериозно качеството на живот! Най-често оплакванията започват след настъпване на менопаузата и с възрастта напредват. Има случаи, когато подобни оплаквания започват и по-рано, доста преди настъпването на истинската менопауза. Наблюденията ми са, че най-често те имат връзка с хормонален дисбаланс, прием на противозачатъчни и други хормонални терапии, като IVF. Другият отключващ момент е стресът, особено хроничния, дълго съществуващ стрес с постоянна поддържаща причина. Ако при настъпване на менопаузата това до някъде може да е очакван момент, при жените подложени на стрес, често оплакванията се развиват постепенно, като тялото дава сигнали и се опитва да предпази женския организъм доста време преди да се появят сериозните проблеми.

Конвенционалната медицина предлага лечение с естроген, локално или хормонозаместителна терапия като алтернатива. Тази терапия има плюсове и минуси, един от които е по-лесното развитие на гъбични инфекции, дължащи се на това, че естрогенът стимулира техния растеж. Понякога се препоръчва тестостерон или ДХЕА като вагинален гел за подобряване на либидото и сексуалния живот. Вагиналната лазерна терапия за подобряване на колагена, също е много модерна, но с различен ефект. Има доста публикации за значението на цинка при генитоуринарния синдром на менопаузата, особено използването му в локално с овлажняващи гелове.

Холистичната медицина има по-различен подход. Взема се предвид, че в тази възраст емоционалното състояние е много важно, има даже по-голяма тежест от физическата симптоматика. То определя и силата на физическите усещания и общия дискомфорт, с който трябва да се справя жената в менопаузата. Поради тази причина лекарят разглежда подробно както конкретни повод за посещението, така и общото състояние на жената и двамата решават от къде да тръгнат.

Използвам индивидуално съставен план, който включва:

 • хомеопатия
 • детоксикация
 • поддръжка на храносмилателната система и особено черния дроб
 • бахова терапия
 • акупунктура
 • хранителни добавки
 • хранителен режим

Физическото натоварване и движението е част от програмата. Има някои видове спорт, като хормоналната йога на Дина Родригес, които са почти задължителни в тази възраст.

Най-често използваните хранителни добавки при GSM са цинк, вагинален пробиотик и не само, масло от облепиха, д-маноза, витамини А, Е, Д, ароматерапия и други.

Съчетанието на хранителен режим с малки промяни в навиците и хранителни добавки може да има много бърз и добър резултат за преодоляване на менопаузалните оплаквания – дискомфорт, парене, щипане, рагади в областта на вулвата, сухота при секс. Често в началото на терапията се налага провеждането на курс детоксикация или лечение на вече съществуваща кандида и други патогени в храносмилателната система. Здравето на червата е тясно свързано с имунитета и хормоналния баланс и като цяло е добре да се тръгне от него.

При нужда алтернативната и конвенционалната терапии могат да се съчетават до постигане на положителен резултат.

Ето още няколко съвета, които са приложими за всяка жена:

 • не се вманиачавайте в използването на интимни душове и мокри кърпи – променят рН на влагалището и увреждат флората
 • откажете цигарите- тютюна намалява естрогена и уврежда вагиналната флора
 • избягвайте доколкото е възможно антибиотиците- увреждат микробиома
 • движете се, за да имате здраво тазово дъно и здрави коремни и гръбни мускули
 • хранете се пълноценно с протеини витамини Е, А, Д, есенциални мастни киселини и цинк.
 • ако страдате от необясними болки в областта на вулвата, опитайте да махнете оксалатите- спанак, манголд. Има данни, че те могат да предизвикат подобни състояния

Бъдете здрави и не се притеснявайте да търсите помощ!

Д-р Весела Балтова

 

Моля, споделете с ваши приятели: