Кратка лутеална фаза и защо е нужно да ѝ обърнем вниманиe

Кратката лутеална фаза е често срещана причина за безплодие и ранни спонтанни аборти. Лутеална фаза е периодът между овулацията и началото на менструацията. Това обикновено са 2 седмици, през които тялото отделя прогестерон, за да се удебели ендометриума(маточната лигавица) и се подготвя за бременността. Кратката лутеална фаза обикновено е с продължителност по-малка от 10 дни. Този проблем се среща все по-често при жените в днешни дни, но добрата новина е, че е възможно да се лекува безплодие, причинено от кратка лутеална фаза.

Лечението на този проблем зависи до голяма степен от факторите, които го причиняват. То има за цел да помогне на ендометриалната тъкан да се развие правилно и да даде достатъчно време на ембриона да се инплантира.

Кратката лутеална фаза се причинява от нисък прогестерон и най-честите причини за това могат да бъдат:

  • ендометриоза
  • СПКЯ
  • нарушения на щитовидната жлеза
  • затлъстяване
  • анорексия
  • прекомерно физическо натоварване

Стандартно за лечение на кратка лутеална фаза се препоръчват промени в начина на живот и хормонални медикаменти.

Друг вариант са природните методи, които създават цялостен баланс в енергийната и хормонална система на жената. С тяхна помощ по естествен начин се постига нормализиране на лутеалната фаза и съответно повишаване на шансовете за забременяване. Методите, които използваме, като хомеопатия, билки, натуропатия, аюрведа, акупунктура, са се утвърдили в годините, като щадящи, меки и работещи. Прилагаме и така наречената хомеопатична детокс терапия, която много помага в случаи на прекомерно използване на хормонални медикаменти и техните странични действия.

Промени в начина на живот

Кратката лутеална фаза, причинена от стрес, затлъстяване или прекомерни упражнения, може да бъде лекувана с прости промени в начина на живот. Избягването на излагане на стрес и медитация,  управлението на теглото чрез хранителна диета и редовни упражнения могат да помогнат за лечението на кратка лутеална фаза. От друга страна, прекомерното физическо натоварване също трябва да се избягва, тъй като може да предизвика кратка лутеална фаза и безплодие.

Медикаменти

В стандартната медицина лекарствата обикновено се предписват само в случаите, когато жена с кратка лутеална фаза иска да забременее. Прогестеронови хапчета, инжекции или супозитории могат да се прилагат след овулация, за да подпомогнат развитието на лигавицата на ендометриума.

Никое лечение не е ефективно за всяка жена. За всеки отделен случай то трябва трябва да бъде персонализирано.

Холистичен подход

В Център Хомеоарт прилагаме система за холистична лечебна детоксикация в продължение на три и повече месеца. Всеки план е индивидуализиран, тъй като се вземат предвид всички симптоми. Ако страдате също така и от проблеми с червата(в много от случаите), висок стрес, главоболие, лошо настроение, раздразнителност, скръб или тъга, те също се вземат предвид. Хомеопатичното лечение и детоксът дават истинска промяна не само във вашето хормонално здраве, но и в общото здраве на организма.

Какво може да очаквате, ако решите да се обърнете към холистичен лекар – хомеопат, натуропат:

  • намаляване на стреса
  • цялостен подход – хранене и природни естествени лечебни методи, умерено физическо натоварване
  • съставяне на индивидуална програма при проблеми с фертилитета
  • хомеопатичен детокс на стероиди и противозачатъчни хапчета, за да помогнат на хормоните да възстановят естествения си баланс

Можете да се запишете за безплатна кратка предварителна консултация по телефона с Д-р Балтова, за да зададете своите въпроси на тел. +359 888 836 921.

Д-р Балтова работи в областта на женското здраве и помага на жени, за повишаване шансовете за зачеване по естествен или асистиран начин. За бременност и майчинство с природни естествени средства. Един от малкото хомеопати, които прилагат комплексен подход –диагностика, лечение и използва хомеопатия за детоксикация на противозачатъчните хапчета, стероиди и много други фармацевтични лекарства.