Въпроси и отговори за шуслеровите соли

 1. Какво са клетъчните соли?
 2. Кой е бил д-р Шюслер? Защо и как д-р Шюслер е открил и създал своята терапия?
 3. Кое е особеното в клетъчните соли и техните предимства?
 4. Защо клетъчните соли са толкова важни?
 5. Съвместима ли е терапията с клетъчни соли с други терапии?
 6. Кои са дванадесетте соли и кои са техните ключови симптоми и признаци на дефицит

 

Какво са клетъчните соли?

Клетъчните соли са група лекарства направени от минерали. Състоят се от две думи – клетъчен т.е. действат на клетъчно нива и соли, което означава минерали или минерални соли. Приготвят се като хомеопатични лекарства, най-често в потенция 6Х.

Въпреки това те не се считат за действително хомеопатични лекарства, защото не са предназначени да действат според принципа ”подобното лекува подобно”.

Кой е бил д-р Шюслер? Защо и как д-р Шюслер е открил и създал своята терапия?

Терапията с тъканни соли е въведена от немския лекар д-р Вилхелм Шюслер. През 1870 г. Шюслер открива, че тялото боледува, когато има нарушение на метаболизма на клетъчно ниво и има 12 основни минерални соли, които съставят масата на остатъка след изгарянето на тъканите.

От това откритие той изградил теорията, че тези 12 соли, сега наречени тъканни /клетъчни/ соли са необходими и отговорни за хармоничното функциониране на човешкия организъм и преодоляване нарушенията в клетките. Върху тази главната идея, основава биохимичната си теория д-р Шюслер, и от нея следва, че структурата и жизнеността на органите на тялото зависят от определени, необходими количества и правилната дозировка на техните органични съставни части, защото те формират материалната основа на органите и тъканите на тялото. Болестта идва, когато човек изпита липсата на някоя от тези 12 соли. Всяка от от тях има своя сфера на действие и лечебен ефект базиран на различните им функции в клетката. Напр. костите и зъбите за изградени предимно от калциев фосфат и това е лекарството, което основно се използва при проблеми с костите. За да изпълнява функциите си лигавицата се нуждае от специфична неорганична сол или натриев хлорид. Лекарството изготвено от сол, Natrium Mur, се използва ако има секрет от носа или сенна хрема. Внасянето в организма на подходящата сол или комбинация от соли възстановява баланса и възвръща здравето. С времето се оказва, че биохимичната система за лечение на д-р Шюслер, свеждаща се до възстановяване баланса на 12-те основни за организма соли,  е изключително ефективна при лечението на широка гама от заболявания.

 

Кое е особеното в клетъчните соли и техните предимства?

Особеното в тази терапия е, че неорганичните соли се прилагат в потенцирана форма като хомеопатични лекарства и така тяхното действие е по- дълбоко и се отличава от обичайното приемане на минерални добавки.

Ето някои предимства и ползи от клетъчните соли- хомеопатичните минерали:

–       веднага се абсорбират от първото звено в храносмилателната система- слюнката

–       организма няма нужда да резорбира, разгражда допълнително минералите, това е допълнително изразходена енергия. Поради това те са подходящи при хора с хронични заболявания или тежко здравословно състояние

–       безопасни са, защото нямат допълнително свързващи добавки, които дразнят и затрудняват работата на стомаха, черния дроб и др. Потенцирането изключва възможността за предозиране и се избягват проблеми, като чревни неразположения- разстройства, които се предизвикват при приемането на магнезий или констипация причинявана от желязото

–       спомага по- ефикасното усвояване на дадения минерал в тялото, независимо дали от хранителен източник или добавки. Клетъчните сили не са заместител за балансирана диета или добавки, но подобряват усвояването и използването на този минерал.

Защо клетъчните соли са толкова важни?

Защото минералите са основата за ензимната дейност в тялото и действат като катализатори в енергийните цикли. Напр.организма трябва първо да има минерали,за да синтезира витамини или да се възползва от витамините, независимо от източника. Клетъчните соли участват в основни функции на клетката като водно равновесие /баланс/, храносмилане, окисляване, извеждане на токсини от клетките, К-Na баланс, еластичност на клетките и много др.

Съвместима ли е терапията с клетъчни соли с други терапии?

Лечението със солите на д-р Шюслер може успешно да се съчетае и с всяко друго алопатично или хомеопатично лечение. Най- подходящо е клетъчните соли да се използват в потенция 6Х, когато се започва лечение с тях или когато здравословното състояние изисква постоянна поддържаща доза. 6Х също така е най- подходяща за да бъде възстановен или изграден минералния баланс в тялото.

Потенцираните соли на д-р Шюслер са изключително безвредни, приложението им не може да доведе до предозиране и спокойно могат да се използват при деца, бременни и възрастни хора. Те са безопасни за хора с храносмилателни проблеми, разтварят се в устата и няма нужда да бъдат поглъщани.

 

ДВАНАДЕСЕТТЕ ТЪКАННИ СОЛИ и някои от техните ключови симптоми и признаци на дефицит

( показани са най -често използваните съкращения, последвани от пълните и химически наименования)

Калциевите клетъчни соли са важни за здравето на костите и зъбите, както и за лечение на кожата. Други особено важни  функции на калция в човешкия организъм са: участие в процеса на кръвосъсирване; провеждането на нервни импулси (калцият може да се свързва с различни протеини, като променя тяхната биологична активност, което е от особена важност в процеса на пренасяне на нервните импулси), мускулни съкращения и най – вече изграждане на костната тъкан и зъбите (скелетът на зрял мъж съдържа около 1,2 кг калций).

1           Cаlc Fluor (Calcarea Fluorica; Calcium Fluoride)

 • лош зъбен емайл, напукани длани, устни
 • възстановява еластичността на сухожилията и лигаментите
 • хемороиди, разширени вени
 • слягане и втвърдяване на тъканите, дискови проблеми

2            Calc Phos (Calcarea Phosphorica; Calcium Phosphate)

 • лекарство за растежа и здравината на зъбите и костите
 • разстроен стомах, заден ринит, хронично студени крака, трудно никнене на зъбите
 • остеопороза. болки на растежа, трудно зарастващи фрактури

№12         Calc Sulph (Calcarea Sulphurica; Calcium Sulphate)

 • трудно зарастващи, гноящи рани, херпесни мехурчета, акне
 • гнойни катари, ангини
 • главоболие локализирано в областта на челото, световъртеж
 • признаци на задръстен черен дроб, за очистване на кръвта

Клетъчни соли на желязото желязото е един от микроелементите, без които животът на Земята би бил възможен в този си вариант. То участва в процеса на дишане /основната функция на хемоглобина е пренасянето на кислорода от белите дробове до всички клетки и обратно/, влиза в състава на много ензими, регулиращи енергийните процеси там.
№3            Ferrum Phos ( Ferrum Phosphate; Ferrum Phosphate)

 • първия стадии от възпалението, зачервяване, подуване, невисока температура и болка
 • притискащо главоболие, болки в очите, възпалено гърло
 • загуба на гласа от продължително използване
 • лесна умора, анемия, склонност към кървене, съцебиене и пулсиране в областта на корема и слепоочията

Калиевите клетъчни соли са важни за емоционалното здраве. Симптомите при дефицит включват нервност, тревожност, умствено объркване, лесна физическа умора и слабост. Калия е жизнено важен електролит за енергията на организма и особено за нормалното функциониране на сърцето. Той участва в контрола на водния и алкално- киселинния баланс, както и има основно отношение към трансфера на хранителни вещества в клетката. От особена важност е съотношението на калий и натрий в кръвта за поддържане на осмотичното й равновесие. Калия заедно с натрия се изхвърлят чрез отделителната система, което налага тяхното непрекъснато набавяне в организма. При болести с голяма загуба на течности или резки промени в нивото на кръвната захар, необходимостта от калий нараства.

№4            Kali Mur (Kali Muriaticum; Potassium Chloride)

 • бели секрети, подути жлези
 • обложен език, бял или сив налеп, секрети бели, гъсти от носа и очите
 • лошо храносмилане, влошава се от по-тежка храна

№5            Kali Phos (Kali Phosphoricum; Potassium Phosphate) 

 • преобладават умствените/емоционални симптоми
 • чувството е „ прекалено съм уморен, за да се отпусна и почивам”
 • тревожност, умствена умора, раздразнителност, лесно избухване, безсъние, замаяност, неврогенна астма
 • лесно кървене от венците
 • след продължително боледуване и по време на стрес

№6            Kali Sulph (Kali Sulphuricum; Potassium Sulphate)

 • жълти, гъсти секрети секрети, по- късен стадий от заболяването, общото състояние и кашлицата се влошават вечер
 • пърхут, жълто обложен език, жълти корички по клепачите, кожни обриви с жълти секрети /акне, екземи, дерматити/
 • газове, лошо храносмилане

Натриеви клетъчни соли – натрият е важен фактор за поддържането на състава на кръвта, като концентрацията на натриевите йони е пряко свързана с регулацията на нивата на телесните течности; за осъществяване на нервната възбудимост (разпространението на нервните импулси се регулира от натриеви йони) и растежа на организма.

8            Nat  Chloratum (Natrum Muriate; Sodium Chloride)

 • сухота на на лигавиците и кожата, прозрачен, солен секрет, като яйчен белтък
 • хора тъжни, депресирани, преживели скръб и разочарования
 • дехидратация от различна причина, след прегряване;
 • пърхут, сърбежи, бели люспи
 • ранна фаза на започваща настинка с прозрачни, течни секрети

№9            Nat Phos (Natrum Phosphoricum; Sodium Phosphate)

 • повишена киселинност, като цяло в организма
 • сутрешна умора; киселини в устата
 • слепнали клепачи сутрин, главоболие в теменната област
 • лошо храносмилане с киселини, скърцане със зъби нощем
 • подагра, артрит и др.

№10         Nat Sulph (Natrum Sulphuricum; Sodium Sulphate)

 • болести на черния дроб, помага детоксикацията на кръвта
 • симптоми от жлъчката и черния дроб, зелени изпражнения
 • чувствителен скалп, обложен език с зелено-сив или зелено-кафяв налеп
 • инфлуенца, малария, астма, емфизем, ревматични проблеми

Магнезий един от важните елементи в живата клетка, участва в процеса на успокояване на нервномускулната възбуда и сърдечно-съдовата система; действа противоалергично и слабително („английската сол“ всъщност е магнезиев сулфат); участва в изграждането на костната и зъбната структура; участва като кофактор в ензимната активност, предотвратява утаяването на оксалатни соли в бъбреците. Количеството на магнезий силно намалява поради повишените нужди от него в съвременния начин на живот и недостатъчната доставка в основно преработените храни, които консумираме.

№7            Mag Phos (Magnesia Phosphorica; Magnesium Phosphate)

 • мускулни спазми, крампи и менструални болки, ако се подобряват от топлина
 • хълцане, треперене на ръцете, крампи
 • невралгии, ишиас
 • чувствителност на зъбите от студено

Силициевия окисопределя здравината на съединителната тъкан

№11         Silicea (Silica)

 • бели гъсти секрети с остра, отблъскваща миризма
 • обилно потене на краката с неприятeн мирис, чупливи нокти с неравна повърхност и бели петна
 • предразположение към бавно зарастващи рани, септични състояния, ТБС, гуша, фистули, циреи, абсцеси, ечемици
 • спомага за елиминиране на токсините и за заздравяването на съединителната тъкан (стави, надкостница, кожа, коса).

 

 

Моля, споделете с ваши приятели: