Цветосбъдване на нова реалност с помощта на Нейрографика

 

Цветосбъдване на нова реалност с помощта на Нейрографика

Живеем в ХХI век – шеметни скорости, шеметни емоции, нови болести и безумно малко време да се вгледаме в собствените си болезнени процеси. Но винаги се е раждал Някой в точно определеното време, който в унисон със случващото се, подава ръка на Човечеството. От четири години се прилага нов арт-терапевтичен подход, включващ трансформация на собствената реалност чрез осъзнато асоциативно рисуване или „нейрографиране“.

Създателят на метода „Нейрографиката“ е Павел Писарьов, Ректор на Института за аналитически коучинг (Москва), доктор на науките, архитект, художник, психолог, философ, бизнес треньор, практикуващ и преподаващ различни източни техники.

Нейрографиката е нов подход в психотерапевтичен процес, целяща промяна със заобикалящата ни среда, света като цяло или определени части от него.

Методът включва изобразяване в графична форма на травми, болестни състояния, чувства, проследявайки емоционалните преживявания в тялото и осъзнаване на случващото се на този етап от живот.

Процесът на трансформация се подчинява на невропластичността на мозъка и неговата способност да се променя във всяка възраст. Благодарение на способността на невроните за огледално възприятие, мозъкът започва да търси нови възможности, да създава нови връзки, да активира и задейства точно определени центрове, за да се постигане очаквания резултат. Нейрографирането развива фината моторика и спомага за формирането на нови невронни връзки.

При нейрографирането е важно спазване на изискванията към: базовия алгоритъм; графичната азбука; личната тема (целяща промяната на определени нежелани събития в живота) и точното изобразяване на нейролинията. (П. Пискарев е патентовал понятието „Нейрографическа линия“. Това е линия, която не се повтаря на нито един участък от пътя си). Ако стъпките не бъдат спазени, то нейрографиката се превръща в обикновена красива и абстрактна рисунка.

Графичната азбука включва: кръг, квадрат, триъгълник и нейролиния. Кръгът е стремеж да внесем хармония, триъгълниците са наболели въпроси, които като чели нямат решение. Квадратите и многоъгълниците са желанията на подсъзнанието да свърже простите форми в системи, където можем да получим отговори, т.е. търсим стабилност. Всичко това е изградено чрез нейролинии. Основното в нейрографиката е закръгляне на острите ъгли и свързване на всички елементи в една обща картина. Оцветяването е последният щрих в арт-терапевтичния процес, целящ успокояване и лични инсайти.

Нейрографиката е подходяща за всички възрасти (от 3 до 103 години), за здрави и със специални потребности. За да се усвои нейрографиката е необходимо само желанието да се държи молив в ръцете. Тук не са необходими навици на художник.

В Център ХомеоАрт вече имаме опит с използването самостоятелно на Нейрографика. Много добри резултати виждаме също при комбинирането й с фамилните констелации, индивидуалната и групова терапевтичната практика, цветните есенции на д-р Бах за намирането на индивидуалната комбинация и ТЕС-техниките за отработване на емоциите.

Препоръчвам на всеки, който има желание да работи терапевтично чрез нейрографиране да се довери на дипломиран специалист. Въпреки, че изглежда като игра, процесът е свързан с дълбоки преживявания и изисква специфичен подход и водене на клиента.

Татяна Маркевич, дипломиран специалист по нейрографика, дипломиран фасилитатор по системни фамилни констелции, психотерапевт.

Моля, споделете с ваши приятели: