Въпроси и отговори за хомеопатията

  1. Какво е това хомеопатия?
  2. Кой е открил хомеопатията?
  3. Защо тя се нарича холистична терапия?
  4. Какво е това – хомеопатичното лекарство?
  5. Налага ли се да спазвам диета или други ограничения по време на лечението? Чувал съм, че човек трябва да се въздържа от приема на кафе и подправки като лук или чесън докато му се прилага хомеопатично лечение? Вярно ли е това?
  6. От каква възраст може да започне хомеопатичното лечение?
  7. Колко време продължава лечението?
  8. Чувал съм, че хомеопатичните лекарства са на базата на лактоза- мога ли да се лекувам с хомеопатия ако имам непоносимост към лактоза?
  9. Как лекарят хомеопат преценява конституцията на пациента?
  10. Какво може да се лекува с хомеопатия?

Какво е това хомеопатия?

Хомеопатия или Homeopathy ( от гръцки: homoeos= подобен + pathos= страдание) е медицинска научна система базираща се на природния закон за лечение „similia similibus curentur” , което означава „подобното се лекува с подобно”. В основата си тя се базира на принципите на холистичното лечение, индивидуализираната терапия и минималните дози, както и на наличието на индивидуална ‘жизнена сила’, при разстройство на която се появяват болестите. Тези неразположения се появяват под формата на различни признаци и симптоми. Целта на лекаря хомеопат е да възстанови баланса на ‘жизнената сила’ ,за да постигне бързо и нежно излекуване. Поради тази причина хомеопатията често е наречена „нежната медицина”.

Кой е открил хомеопатията?

Подхода за ” лечение с подобно” може да се намери още от времето на Хипократ (460-370 г.пр.н.е.). Немският лекар, химик и езиковед д-р Самуел Ханеман (1755-1843) преоткрива и формулира „Закона за подобието”. Той създава нов метод на лечение, който нарекъл хомеопатия и развива цялостна научна система базираща се на конкретни закони и правила изложена в неговата книга ” Органон на лечебното изкуство”.

Защо тя се нарича холистична терапия?

Холистичен или цялостен. Хомеопатията третира човека като едно цяло, не като сбор от отделни органи и системи. Хомеопатичния подход за лечение, базиращ се на психо-соматичния анализ на индивидуалността на пациента е насочен както към стимулиране на естествените лечебни процеси в тялото, така и към лечение и предпазване от болести. Хомеопатията не третира пациента повърхностно като маскира симптомите, а лекува отвътре по нежен начин, без неблагоприятни лекарствени ефекти. Ако трябва да съживим едно изсъхнало разстение по-добре ще е да полеем корените, отколкото да навлажним всяко листо поотделно.

Какво е това – хомеопатичното лекарство?

Много растителни, минерални или животински субстанции се използват като лекарства. Оригиналната субстанция се разрежда многократно (десетки и стотици пъти), като се разтръсква енергично след всяко разреждане. Звучи необичайно, но това малко количество може да действа много мощно, ако се използва правилно. Хомеопатичното лекарство, обаче, е силен енергетичен стимул и трябва да се използва под професионално ръководство. Поради факта, че лекарствата се дават в много разредена форма се избягват проблеми като алергични реакции, токсични ефекти и ефекти на лекарствено натрупване, лекарствена зависимост или резистентност към медикаментите. Което е основното им предимство! Понякога, като част от лечебния процес може да се получи временно влошаване на симптомите за кратък период, т.н. хомеопатична криза.

Налага ли се да спазвам диета или други ограничения по време на лечението? Чувал съм, че човек трябва да се въздържа от приема на кафе и подправки като лук или чесън докато му се прилага хомеопатично лечение? Вярно ли е това?

Хомеопатичното лечение не изисква спазването на някаква стриктна диета, за да бъде ефективно. Разбира се по време на интервюто ще ви бъдат зададе въпроси относно начина на живот и хранене. Могат да бъдат препоръчани определени промени, както и една добра диета, особено ако това помага на лечението. Все повече се утвърждава схващането, че храната може да бъде най-доброто лекарство. За тази цел е необходимо да използвате по-малко рафинирана захар, преработени храни, консерванти, алкохол, изкуствени оцветители, подсладители и др.

Ограниченията, които аз препоръчвам са при случаи с хранителна алергия, в които е необходимо отстраняването на алергените за известен период, докато лекарството започне да работи. По въпроса за кафето, колата и ментата, които се забраняват традиционно при хомеопатично лечение, някои мои пациенти не могат да се откажат и това не повлиява ефекта от терапията. Препоръчително е да не се приемат стимуланти /като кафе, силен чай и др./или силно пикантни или ароматни храни непосредствено преди и след приема на дозата лекарство. В крайна сметка каква е ползата от някое лечение, ако то отнема нещо от вашия живот?

От каква възраст може да започне хомеопатичното лечение?

Хомеопатията е безопасна за всяка възраст и може спокойно да се взема по време на важни периоди като бременност и кърмене. Давала съм хомеопатия на бебета на месеци и дни след раждането. Децата обичат и лесно приемат хомеопатичните лекарства, защото те са сладки и лесни за вземане. Даже самите те напомнят на родителите си да им дадат дозата. Това я прави много лесно приложима при деца. Освен това при тях ефекта от лечението се вижда много по- бързо и осезателно, защото проблемите най-често не са хронични.

Колко време продължава лечението?

Хомеопатичното лечение може да работи толкова бързо както и всяка друга медицинска система. За остри състояния (като общи настинки, грип), няколко визити ще са достатъчни. В същото време хроничните състояния изискват по- продължителна терапия, в зависимост от развитието и давността на заболяването.

Чувал съм, че хомеопатичните лекарства са на базата на лактоза- мога ли да се лекувам с хомеопатия ако имам непоносимост към лактоза?

Да, хомеопатичните гранули, таблетки /но не хапчета/ съдържат лактоза, но много малки количества. Количествено лактозата в тези таблеки е толкова минимална, че тя не може да доведе до появата на симптоми при хора с ‘ лактозна непоносимост’. Освен това гранулите са една от формите на хомеопатично лекарство. То може да бъде дадено и в течен вариант , което напълно изключва съдържанието на лактоза.

Как лекарят хомеопат преценява конституцията на пациента?

Конституцията, която може да се определи като психо- соматичен модел на индивида е уникална комбинация от различни качества и характерни черти на индивида. Оценката се прави на базата на подробен анализ на проявата на заболяването, отчитат се фактори като начин на живот, хранителни предпочитания, температурни фактори, влияние на околната среда, както и умствено-емоционалния модел на реакция. Тази уникална комбинация прави всеки от нас различен от другите. Базирайки се на тези фактори хомеопата прави индивидуална оценка на пациента и избира лекарството.

Какво може да се лекува с хомеопатия?

Ханеман е вярвал, че хомеопатията е завършена медицинска система. Днес някои хомеопати са съгласни с това; много други приемат, че хомеопатията има определени ограничения и при някои обстоятелства е необходимо прилагането и на други методи за лечение /вкл. и конвенционална медицина/. Най- често хомеопатията се приема за комплементарна /допълваща/ терапия, но понеже тя лекува човека като цяло не само заболяването, ако се прилагана правилно може да е ефективна при много състояния и заболявания. С хомеопатия успешно се лекуват голям брой остри състояния, последствия от злополуки и травми, настинки, остри вирусни заболявания, грип, детски инфекциозни болести, като морбили, варицела. Тя може да е много ефективна за подобряване качеството на живот при хронични заболявания, при повтарящи се, периодични състояния като алергии, астма, екземи. Провеждането на конституционално лечение допринася за повишаване на имунитета и подобряване на реактивността на човека към външните дразнители. Така, както е ефективна при много физически състояния хомеопатията може да се прилага при голям обхват от емоционални и ментални проблеми като тревожност, безсъние, скръб, депресия и др.