Въпроси и отговори за баховите есенции

 1. Какво представляват есенциите на д-р Бах?
 2. Кой е бил д-р Бах? Защо и как д-р Бах е открил и създал своята цветна терапия ?
 3. Могат ли тези 38 лекарства да покрият всичките човешки емоции?
 4. Но как цветята придобиват своите качества?
 5. Как с тези лекарства се променя психо-емоционалното състояние на човек?
 6. Това ароматерапия ли е?
 7. Как да изберем бахов терапевт?
 8. Лесно ли е сами да изберем бахови есенции за себе си?
 9. Как да вземаме тези лекарства и какво е случва ако вземем погрешна есенция?
 10. Има ли специален хранителен режим и колко време е необходимо де се приема лекарството?
 11. Безопасно ли е приемането на тези лекарства, съдържащи алкохол при бременни и бебета?
 12. Истина ли е, че тези лекарства са много ефективни при деца?
 13. Приложими ли са есенциите в ежедневието?
 14. Само за хора ли могат да бъдат използвани тези лекарства?

http://bachcenter-bg.com/

Какво представляват есенциите на д-р Бах?     

Това са 38 диви цветя и дървесни цветове открити от английския лекар Едуард Бах през 1930- 1935 год. Техните качества помагат за цялостното хармонизиране на личността, за излекуване причината на всяко заболяване – негативните емоции и душевния дисбаланс. Те ни помагат да се справяме с емоционалните натоварвания в ежедневието. Всяко лекарство покрива специфична емоция.
Също като другите методи на естествената /природната/ медицина действат като лекуват индивида, а не само болестта и нейните симптоми

Кой е бил д-р Бах? Защо и как д-р Бах е открил и създал своята цветна терапия ?

Д-р Едуард Бах, произнасян понякога като Беч е роден в Англия през 1886 год. Завършва медицина след, което започва работа в Университетската болница в Лондон. Работи като хирург, бактериолог, патолог и допринася много за традиционната медицина и хомеопатията. Открива и частен кабинет на известната тогава Харли стрит, с много успешна практика, но резултатите от използваните методи на лечение не го задоволяват. От своята практика стига до убеждението, че болестта не е нищо друго, освен сигнал за дисхармония между душата и личността и темперамента и умственото състояние на човек винаги са отговарни за физическите неразположения. Придържал се към правилото – „лекувай болния, а не болестта”. Това го кара да търси други начини за лечение и така се заинтересува от имунологията и бактериологията. Започва работа в Лондонската хомеопатична болница като бактериолог, където открива „чревните нозодите”- или така наречените „чревни ваксини”, които се използват и до днес. По същото време се запознава с основните принципи на хомеопатията, които са удивително близки до неговите наблюдения. Бах е обичал много природата и животните, наблюдавал е внимателно как животните се самолекуват с храна и някои треви, а защо и хората, като по-интелигентни да нямат такава лесна, достъпна система за лечение. Така след години търсене и опити той решава, че търсените от него лекове трябва да се вземат от заобикалящата човека естествена среда – той изоставя шумния и натоварен живот в Лондон и тръгва да ги търси сред природата. Д-р Бах е използвал „доктрината на сигнатурите” за да разбере лечебните качества на цветята и след задълбочено наблюдение в продължение на 5-6 години той открива система от 38 цветни есенции, които днес са известни като “Цветната терапия на Д-р Бах “ и се използват по целия свят. Всяка есенция отговаря на определен психоемоционален архетип.

Ако човек е в хармония със себе си, той е здрав и ще разгърне своите качества, ще се развива и ще осъществи своя потенциал. Отрицателните емоции като страх, безпокойство, самота, гняв, недоверие, песимизъм и разочорование ни отдалечават от нашето Аз, като ни кара да се отнасяме зле към себе си и към другите.
Лековете действат на вибрационно ниво и се приемат най-често във формата на капки. Докато в основата на хомеопатията е концепцията “подобното се лекува с подобно”, при цветолечението се лекува с противоположното. От както са открити, близо 70 години вече, не е наблюдаван страничен ефект или вреда от действието на цветните есенции, няма пристрастяване.

Могат ли тези 38 лекарства да покрият всичките човешки емоции?

Както споменахме по-горе. Всяка бахова есенция е подходяща за определен емоционален архетип и не задължително означава определена емоция. Например Мимулус помага при „известни страхове”- така той ще помогнена на някой, който се страхува от кучета така добре както и на някой който се страхува да не се разболее от рак.

В различните моменти нашето умствено състояние е съчетание от различни емации, които изискват комбинация от различни цветни есенции, представящи различните емоционални модели. Д-р Бах твърди, че тези 38 лекарства покриват всички възможни негативни състояния на ума, когато те се дават в комбинация. Ако приготвяме комбинации от не повече от 7 есенции (това е максималния брой есенции в една комбинация, препоръчван от д-р Бах), са възможни повече от 30 милиона комбинации- естествено, вашето умствено-емоционално състояние определено ще попадне в някоя от тях !

Но как цветята придобиват своите качества?

Малко физика

Всичко, което ни заобикаля се състои от атоми, които имат централно ядро и атоми, които се движат около него. Празното пространство, което съществува между ядрото и електроните представлява едно енергийно поле или електромагнитно поле, което има способност да съхранява информация. Това може да се потвърди от нещата в ежедневния ни живот. Напр. ако химик изследва две видеоленти – празна и записана ще установи, че са еднакви по състав. Но ако това направи специалист по квантова физика ще ни каже, че са различни и че едната съдържа електромагнитна информация, която може да се види при поставяне във видеоапарат.

От цветята към водата

Нещо подобно става според специалисти и при цветотерапията.
Водата, като встъпва във взаимодействие с цветята получава от тях електромагнитното им поле и по този начин техните свойства.
Само една- единствена капка е достатъчна за да предаде цялата био-информация на голямо количество вода. Поради това основния начин за получаване на лекарствата от цветя се състои в събиране на цветята при определени условия със сутрешната роса, като с слагат в съдове с вода и се избягва контакта с човешкото тяло. След това се съхраняват в алкохол и накрая, когато човек приема лекарството био-информацията преминава в неговия организъм.

Как с тези лекарства се променя психо-емоционалното състояние на човек?

Нашето психо-емоционално състояние е резултат от стимули от нашето непосредствено обкръжение, въздействащо върху нашия темперамент, който реагира на това по индивидуален начин. Но това не е всичко! Реакцията на нашия характер зависи от това как „получаваме” и „ как се отнасяме” към стимула. Например: ако учител се скара на трима ученици за непослушание в час стимулът /скарване/ще е еднакъв за тримата, но един от учениците може да го възприеме като мъмрене, докато втория- като обида, а третия като заплаха. Следователно първият ще реагира като се стреми да има по- добро държание занапред, докато втория ще се опита да създава неприятности на учителя или ще се държи предизвикателно, а третият ще се плаши през следващите няколко месеца при появата на учителя. Есенциите на д-р Бах създават положителни вибрации у човек, които действат срещу конкретни модели на отрицателни реакции и ги решават. По този начин, ако човек престане да възприема скарването като обида, естествено той няма да реагира на това с враждебност.

Това ароматерапия ли е?

Не това не е ароматерапия. В ароматерапията се използват етеричните масла от растенията. Баховите цветни есенции са главно цветни есенции приготвени или чрез варене на част от цвета вав вода или чрез излагане на директна слънчева светлина за няколко часа. В крайната фаза на приготвяне лекарството не запазва първоначалния аромат на цветето, а лечебните свойства се пренасят във водата. „Земята подхранва растението, то се храни от въздуха, слънцето или огънят му помагат да предъде силата си и водата събера и бива обогатена с неговото благотворна, магнетична, лечебна сила..” Баховите цветни есенции наистина са единствените лекарства, които са наситени с всичките основни елементи на вселената.

Как да изберем бахов терапевт?

Макар, че няма точно опредлен лиценз за практикуването на Терапията на д-р Бах, хората винаги ще избират практикуващ специалист, който има официална квалификация от реномирано заведение или център за обучение. Но ако добре се познавате и сте критични към себе си, вие сами можете да опитате да си направите комбинация от бахови капки.Но на практика д-р Бах е смятал, че тази проста и ефективна терапия може да бъде използвана от всеки.

Лесно ли е сами да изберем бахови есенции за себе си?

Точното разбиране и разпознаване на чувствата и емоциите е ключът към избора на наи-подходящите Бахови есенции. След като вече е определено емоционалното състояние, следва да се намери най- подходящата есенция за него. Показанията за лекарството са прости и ясни – напр. Холи за гняв и враждебност, Склерантус за колебание между две възможности, нерешителност, Цикория при силно чувство за притежание, обсебваща любов. Ако се върнем към по- горния пример с учениците можем да кажем че, първият реагира положително на ситуацията и не се нуждае от есенция, вторият се нуждае от Холи (заради гнева и враждебността), докато на третия ще помогне Мимулус ( за страха от учителя).

Как да вземаме тези лекарства и какво е случва ако вземем погрешна есенция?

Предписанието на Баховите есенци е сравнително лесно. Те могат да се добавят към вода, сокове, храна без да се компромитира техния ефект. Препоръчително е да не се вземат повече от 7 лекарства наведнъж. Обичайната доза е 2-4 капки от комбинацията 3-4 пъти дневно. Ако вземете неправилно лекарство, то просто няма да има никакъв ефект – защото не сте в подобно негативно състояние.
Така нито то ще има неблагоприятен ефект, нито ще окаже влияние върху другите есенции от комбинацията.

Има ли специален хранителен режим и колко време е необходимо де се приема лекарството?

Доколкото тези лекарства могат да се добавят към вода, сокове, храна без да се компромитира техния ефект, няма никакви ограничения за хранителния режим. Но, ако имате установена вече алергия към определен хранителен продукт или провеждате лечение не се препоръчва неговата употреба до допълнителни указания от вашия терапевт.

Продължителността на терапията се определя от индивидуалното умствено- емоционално състояние на човека. Например хора преживели шок, след автомобилна катастрофа могат да се успокоят след няколко часа прием на Rescue Remedy (Спешни капки) във вода на чести приеми (през 5-10минути). От друга страна хора, които се обръщат за помощ към терапията на д-р Бах за преодоляване на нерешителност, на някаква зависимост или хронични състояния, биха имали нужда от по-продължителна терапия (приблизително 4-6 месеца), за да постигнат желания ефект. Човек има нужда да продължи лечението докато излезе от отрицателното емоционално състояние и получи положителен резултат за проблемите си, след което лекарствата могат да бъдат спряни. Есенциите действат не само върху негативното състояние, но създават и вид емоционален имунитет срещу него в бъдеще.

Безопасно ли е приемането на тези лекарства, съдържащи алкохол при бременни и бебета?

Въпреки, че действително като консервант на есенциите се използва алкохол-бренди, съдържанието му в единична доза е почти нищожно. Така, че теоретично е абсолютно безопасно приемането на лекарствата при бременни и малки деца. Ако се смесят със сок или храна те нито ги развалят, нито променят вкуса им.

Истина ли е, че тези лекарства са много ефективни при деца?

Есенциите на д-Бах са приложими ефективни за всички възрасти, особено за емоционални и психологически проблеми. Всяка възраст има своите емоционални потребности. Децата се нуждаят от сигурност, топлина и подкрепа за да пораснат. Тинейджерите се нуждаят от подкрепа, когато бурно израстват и трябва да се справят с големите хормонални промени. Младите хора и хората на средна възраст се нуждаят от емоционална подкрепа за да поддържат и подобряват професионалното си развитие, да постигнат по- добри позиции кариерата. Когато дойде време за пенсиониране човек има нужда от подкрепа за приспособяване към новия ритъм на живот и да намери нови пътища, за да се възползва напълно от него. Децата определено са наи- облагодетелствани от тази терапия. Аз съм наблюдавал прекрасни въздействия на есенциите на д-р Бах при множество случаи на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и детски аутизъм, като живота на родителите и на децата стана по- ползотворен. На децата също така може да се помогне по време на изпитите им, чрез намаляване на глупавите грешки и подобряване степента на концентрация. Чрез есенциите на д-р Бах се облекчават нощно напикаване, смукане на палеца, гневни избухвания и шеги, целящи да привлечат вниманието.

Приложими ли са есенциите в ежедневието?

Винаги когато има проблеми с емоциите и се нуждам от тяхното успокояване и изясняване есенциите на д-р Бах могат да ни бъдат от помощ. Всеки един от нас има нужда от приятел, който да облекчи емоционалния товар, цветните лековете могат да ни бъдат като този верен приятел. Означава ли това, че ние се нуждаем от есенциите само при емоционални проблеми? Не! Психологията дефинира стреса не като емоционален проблем, но всяко събитие в значителна степен може да породи положителни или отрицатели емоции. Не сте ли виждали филмови звезди обзети от чувства и губещи своето емоционално равновесие по време на церемонията за Оскарите? Не сте ли чували за хора, изпадащи в екстаз след спечелване на джакпот от лотарията. Освен тези печеливши моменти ние ежедневно се чувстваме емоционално натоварени. Безпокойството предшестващо интервю, объркването от нерешителност в супермаркет, невъзможността да определим правилния житейски път, липсата на инициатива при подрастващите, празнотата след загубата на съпруг, кризата на средната възраст… правилно е казано, че всеки преминава през всички емоционални преживявания поне веднъж в целия си живот…и на всеки кръстопът. Ние можем да получим помощ чрез цветята на д-р Бах, ако имаме нужда от възстановяване на емоционалното ни равновесие.

Само за хора ли могат да бъдат използвани тези лекарства?

Не, баховите есенции успешно се прилагат при животни, и особено при домашни любимци, така както и при растения. Използвала съм комбинация от мимулус( ясни страхове) в съчетание с други есенции за страх от гърмежи при куче. За цъфтящи растения комбинацията -маслина + орех + дива ябълка- действа като тоник стимулиращ цъфтежа. Орех също така може да се добави за по- добра и бърза адаптация при пресаждане на стайните растения в нова саксия.

Въпроси и отговори за баховите есенции

Моля, споделете с ваши приятели: