Полезна информация за хомеопатични пациенти

Какво е това – хомеопатичнното лекарство ?

Хомеопатичните лекарства са безвредни. Използват се само екологично чисти продукти, като производ-ството им е максимално щадящо. Те са с растителен, менирален и животински произход. Използват се и така наречените нозоди, имащи отношение кък болести, харакерни само за човека. Приготвят се с дисти-лирана вода, етилов алкохол и млечна захар. При хомеопатичното лечение се избягват проблеми като алергични реакции, токсични ефекти и ефекти на лекарствено натрупване, лекарствена зависимост или резистентност към медикаментите. Което е основновното му предимство!

Как се приема хомеопатичното лекарство?

Поради начина си на приготвяне хомеопатичните лекарства са чувствителни към външни влияния и се нуждаят от внимателно манипулиране. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място, далече от силни миризми и източници на лъчение/не върху или срещу телевизора и компютъра, не в хладилника/. При пътуване със самолет не е желателно облъчването на лекарствата с рентгенови лъчи. Обикновено те са под формата на гранули, таблетки или течност. Гранулите и таблетките не се пипат с ръце , ако случайно нещо се изсипе не се връща обратно в шишето. Течните лекарства не се бъркат с капкомер /освен ако не е нов и специално за случая/, при взимането не бива да се докосва шишето или капачката с устни.

В интервал от 20 минути преди и след приема на лекарството не трябва да поставяте нищо в устата си /вкл. вода, цигари, дъвка, миене на зъби и др./. Лекарствата се усвояват от лигавицата и затова трябва да им се осигури достатъчно време. Това не важи за спешните случаи.

Ако лекарството е под формата на гранули от флакона се отброяват една или няколко гранули /според предписанието/ и се слагат под езика до разтваряне.

Ако лекарството е разтвор, непосредствено преди приема трябва да се потенцира или разтръска енергично 20-30 пъти върху книга или върху ръката, след което се слагат 2-3 капки под езика.

Понякога лекарството се предписва разтворено предварително във вода по определена схема. Разтварянето се извършва винаги в стъклена чаша многократно изплакната без препарати с чиста вода /дистилирана или слабо минерализирана минерална вода/. Разбърква се енергично и се отпиват определения брой глътки според предписанието. Назначенията трябва да се спазват точно, защото всяка глътка или гранула е определен стимул за организма и излишното или недостатъчно стимулиране могат да забавят процеса на излекуване.

Вашият хомеопат ще ви посъветва да избягвате по време на хомопатичното лечение употребата на кафе, кола, черен чай, мента и продукти съдържащи ментол, евкалипт, камфор и кофеин, билки /освен изрично предписаните Ви такива/. Тези вещества, особено кафето и и ментата могат да попречат на лечението, тъй като са антидоти на хомеопатичните лекарства и унищожават действието им. Не бива също така да се използват кортизонови препарати и всякакви кремчета за мазане с антибиотици и кортизони. За използването на всякакви други лекарства е желателно да се консултирате с лекуващия Ви хомеопат. Съобщете му за предстоящи посещения при стоматолог. При лечение на зъбите често се използват медикаменти, които могат да попречат на хомеопатичното лечение, затова е необходимо да се избере най- подходящия момент за   отиването при стоматолог. Такъв ефект могат да имат и други методи на лечение. Ето защо ако сте решили да предприемете нещо във връзка с здраве си е добре първо да се консултирате с Вашия хомеопат.

Лечебен процес. Какво трябва да очакваме ?

Промените могат да започнат веднага в първите часове или дни след взимането на лекарството. Има вероятност да има леко влошаване отначало, изразяващо се в засилване на симптомите, които имате или сте имали преди. Възможно е появата на състояния подобни на настинка, грип, обриви или увеличение на някакви секрети. Тези симптоми са важна част от лечебния процес, най-често отминават слид няколко дена сами. Това е нещо като прочистване на организма. Възможно е и повишаване на температура, като е желателно, ако тя не е по- висока от 39С да не се използват други лекарства, а така наречените “бабешки” методи – студени кърпи, лед под мишниците и др. Сама по себе си темпера-турата е признак, че организма реагира и се бори с болестта. Основният белег, по който ще разберете, че температурата е предизвикана от лекарството, е че ще се чувствате спокойни и в добро настроение, дори и да сте отпаднали. Често като реакция може да Ви се спи повече от обичайното, по- добре легнете и се наспете, това е много добър признак. При някои пациенти такава криза може съвсем да отсъства, но те се чувстват много добре емоционално и преживяват период на  благополучие. Обикновено кризата е по- тежка при хора приемали дълго време потискаща терапия без ефект, като антибиотици, кортизони и др.

Ако нещо Ви притесни обадете се на Вашия хомеопат, много е важно той да знае тези промени или ги обсъдете с него при следващата си среща. Ако имате желание и възможност може и да си водите нещо като дневник за появилите се нови симптоми и промяната на настоящето ви състояние. Най- малката подрабност може да се окаже важна, тъй –като индивидуалните реакции на всеки пациент биха могли да протичат по голям брой варианти.

Колко дълго продължава лечението ?

В хомеопатията всеки пациент е различен, няма еднакви случаи. Затова и продължителността на хомеопатичното лечение зависи много от Вашето заболяване и от ред други индивидуални особености на Вашия проблем. Трудно е от самото начало да се каже колко ще продължи лечението. Необходимо е да се види Вашата реакция на хомеопатичните лекарства, има значение от колко време е проблема, какви видове лечения са прилагани преди това и много др. И не на последно място, често не си даваме сметка, че на нашия организъм му е необходимо време за да може да се възстанови. В по- дългосрочен план за Вас е по –добре да бъдат отстранени както причините на болестта, така и нейните прояви, отколкото само да се облекчават и подтискат отделни симптоми.

Най- общо при лечението се наблюдават следните признаци:

  • Подобряване на умствено- емоционалното състояние, дори без особена промяна на физическото;
  • Подобряване на оплакванията от жизнено важните, централни органи, дори без особена промяна на другите;
  • Промените вървят отвътре- навън, от по- вътрешни органи към по-външни;
  • Подобряване отгоре- надолу, напр. Първо изчезва обрива по главата, преди да изчезне по останалите части надолу по тялото;
  • Появата на стари симптоми е в обратен ред на хронологичното им развитие в живота на пациента, като това може да продължи седмици или няколко месеца.