Просто Нони

Един нов продукт направи фурор на пазара на билките и в света на природната медицина.  Зад това кратко име се крие един вълшебен за здравето продукт.

Просто Нони
Нони (Morinda citrifolia) е плод с горчив вкус и неприятен аромат, но е толкова полезно и лековито, че го наричат „древният аспирин”.

Известно още с името индийска черница, растението е уникално и единствено по рода си с количеството и качеството на съдържащите се в него витализиращи вещества.

Представлява смес от aминокиселини и микроелементи, които в съчетание имат животворящ ефект, особено в ръцете на знаещ лечител.

Растението се използва от древността в района на Полинезия, а моряците, пътували по света, са го разпространили. Малките плодовете на Нони, нещо между смокиня и картоф, крият в себе си уникални свойства, съчетанието на които не се намират в никой друг известен зеленчук или плод на земята. Племенните лечители го използват от хилядолетия за лечение на треска, възпаления, разстройство, запек, ухапване от животни, ужилване от насекоми и много други заболявания.  По-късно растението попада в научните лаборатории и така модерната фармакология казва „да” на Нони.

Най-силната използваема комбинация днес, включва цялото растение – плодове, стъбла, листа и корени.

Известният биохимик, д-р Ралф Хайнике, започва изследвания в началото на седемдесетте години над алкалоида, наречен ксеронин. Без ксеронин няма да има човешки живот. От тези изследвания се установява, че едно от основните вещества в Нони е ксеронинът, който е в големи количества, както и неговия прекурсор проксеронин. Ксеронинът е вид алкалоид, намиращ се в много малки количества във всички клетки на живите организми. Отнася се към групата на така наречените биоактивни вещества Иридоиди.Действието на ксеронина се свързва с реактивирането на ендокринните жлези в тялото, които отслабват в резултат на стареенето.

Нони има свойството да възстановява невроендокринната система като цяло.

Реактивирането на тимусната жлеза например, стимулира имунната система. Ксеронинът действа като невромодулатор. Има също така болкоуспокояващо действие и способства образуването на ендорфини, които се приемат от рецепторите на нервните клетки и успокояват болката.

Ксеронинът активира каталитичните ензими, които отговарят за премахването на отпадъчните вещества в организма, с което повишава детоксикационните механизми и клетъчното дишане.

Друго вещество, аминокиселината триптофан, съдържаща се в Нони, въздейства върху работата на епифизата и повишава произвеждането на хормоните серотонин и мелатонин. По този начин спомага за регулиране промяната в настроението, цикъла на заспиване и събуждане и има антидепресивен ефект.

Просто Нони

Голямата ценност на Нони  е, че спомага за образуването в организма на жизнено необходимия моноазотен окис (NO), без който живота не може да продължава и минути. Чудодейната молекула на живота – това е определение на самите учени за аминокиселината L-аргинин. Нашият организъм преобразува L-аргинина в азотен оксид – съединение, което помага на кръвоносните съдове да се отпуснат, да се отворят широко за по-добро кръвообращение.

Азотният оксид е обявен за „молекула на годината“ през 1992 г., а шест години по-късно трима учени – Ферид Мурад, Л. Игнаро и Р. Фърчгот печелят Нобелова награда за медицина за изследванията си върху уникалното съединение и функциите му в тялото. Това е естествен газ, който се образува постоянно в нашето тяло и участва в редица процеси.

Кръвоносната система е тази, която доставя кислород и хранителни вещества до всички органи, за да функционират те правилно. Доброто кръвообращение е основен източник на енергия за нашите тела и е жизненоважно за реализиране на оптималния здравен потенциал.

Азотният оксид, nitric oxide – NOдейства чрез разширяване на кръвоносните съдове, което допринася за по-свободно движение на кръвта и подхранване на цялото тяло и всички органи с кислород и нутриенти. Здравите кръвоносни съдове понижават натоварването на сърцето и подобряват кръвообращението. Това може да окаже верижен ефект от многобройни ползи за здравето.

Скополетинът разширява кръвоносните съдове. В комбинация със серотонина намалява кръвното налягане до нормални нива.

Нони модулира производството на азотен оксид от самите клетки, което спомага в борбата със свободните радикали и предотвратяват оксидирането на LDL „лошия” холестерол. Подпомага намаляването на риска от дегенерирането на клетките, засилва имунната система.

Нони привлече много внимание и заради твърденията за противораковите му свойства. Morinda citrifolia отдавна се използва в билкови лекарства, за да лекува и предпазва от различни видове рак. Дамнаканталът подтиска растежа на туморните клетки. Оказва се, че ксеронинът влияе на дамнакантала, помагайки му да възстанови повредените тъкани в следствие на рака. Смята се, че нони е най-вече доста ефикасно в лечението на рак в начална фаза на канцерогенезата. Има научни изследвания, които потвърждават тези му противоракови свойства. Освен примери от ежедневието са необходими още много изчерпателни изследвания относно способността на нони да се бори и предпазва от рак.

Трябва да се отбележи, че според мнението на изследователите, дори след 40-годишни изследвания не са успели да разкрият всички тайни на плодовете на растението нони, като е вероятно все още да не са известни многобройни негови благоприятни действия. Според мнението на американските лекари може да лекува над 100 различни здравословни проблема.

Как нони опазва здравето ни?

 • Покрива ежедневната необходимост на организма от аминокиселини и минерални вещества.
 • Подпомага развитието на мускулите и възпрепятства дегенерацията им.
 • Има регенериращо клетките действие.
 • Стабилизира цикъла на съня.
 • Възпрепятства променливостта в настроението.
 • Има силно изразено антиоксидантно дествие.
 • Контролира деленето на клетките, може да играе роля в превенцията на рака.
 • Засилва имунната система.
 • Има адаптогенно действие.
 • Противовъзпалително.
 • Намалява алергичните оплаквания.
 • Може да представлява разрешение на храносмилателни проблеми.
 • Нони стимулира енергията в тялото.
 • Нони влияе и върху производството на хормоните и работата на ензимите.
 • Растението се прилага при алергия, артрит, астма, болки (включително главоболие), наднормено тегло, депресия, диабет тип І и ІІ, при недостиг на енергия, при менструални проблеми, изграждане на мускули, инсулт, множествена склероза, за общо тонизиране, при храносмилателни проблеми, при проблеми с бъбреците, проблеми със сърцето, отказване при тютюнопушене, при рак, подобрява съня, повишава сексуалноста, при стрес, високо кръвно налягане и др.

За малкото време, за което имам удоволствието да използвам хранителната добавка на основата на нони, наблюдавах много добри резултати при мои пациенти.
– При 57-годишен пациент имаше силни болки в гърба заради изменения в лумбалните прешлени. Благодарение приемането на продукт с нони, позволи намаляването и спирането на силните обезболяващи. Овладяването на болката позволи включването на други процедури и подобряване на общата двигателна активност.
– На 45-годишна пациентка, страдаща 7-8 години от синдрома на хроничната умора, съчетан със хроничен стрес.  Включихме в хранителния режим продукт съдържащ растението нони. След 3-ия ден, състоянието й започна да се подобрява и тя възвърна жизнеността си.

– Един хубав ефект, който съпътства приемането на нони е подобряване на либидото, за което най-често чувам от пациенти, взели капките за овладяване на високо кръвно.

– Чудесни ефекти има при използване в остри състояния- вирусни инфекции и грип.

Доказателство за тези въздействия е  официалната медицинска статистика.

Изследвани са 10 000 пациента употребяващи продукти съдържащи нони. Изследването е проведено по инициатива на световния авторитет и дългогодишен водещ на здравната служба в „New York Times“ д-р Соломон.

Резултатите са впечатляващи:

 

Проблем: Подобрение:
Хронична умора 92%
Концентрация 89%
Храносмилане 89%
Либидо 88%
Главоболие 87%
Високо кръвно налягане 85%
Диабет тип II 84%
Алергии 84%
Сърдечни проблеми 81%
Артрити 80%
Дихателни проблеми 78%
Депресии 77%
Свръхтегло(Затлъстяване) 75%
Безсъние 72%
Мускулна атрофия 71%
Рак 65%

Единственото нещо, което стои между човека и собственото му перфектно здраве, е информацията.       Майк Адам

Използвана е информация от интернет.

Предлагаме консултация за използването на хранителните добавки като терапия, в зависимост от конкретните нужди.

Д-р Весела Попова – Център за холистично здраве „Хомеоарт”