Настинките и вирусите – нещо полезно

СЕЗОНЪТ ОТНОВО ДОЙДЕ – НАСТИНКИ, ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ, ГРИП

Хората ежедневно изпиват куп лекарства, особено в сезона на вирусите. Разнообразието в аптеките и рекламите допълнително спомагат за това. А сигурно всички са чували приказката, че хремата минава с лекарства за 7 дена, а без лекарства за една седмица. Не ни стига това, че околната среда става все по-агресивна към хората със замърсяването на въздуха,почвите и водите, а оттам и на всичко с което се храним, но и ние допълнително си добавяме безразборно химически субстанции под формата на лекарства и ваксини, въздействието върху организма на които не винаги е безобидно и безвредно, а в някои случаи страничните ефекти водят до пряко потискане на естествените защитни сили, които са ни много необходими в този преходен сезон. Поради тази причина и пациенти и лекари търсят алтернативни начини за лечение, които са ефикасни, но без странични ефекти и по естествен начин стъмулират имунитета и защитните сили на човек. Хомеопатията е един от холестичните методи за лечение, който все по -често се прилага в ежедневието.

Най- общо острите състояния, към които спадат настинки, остри вирусни инфекции, грип протичат по два модела- с остро начало, когато човек си ляга здрав и се събужда много болен и с по-бавно постепенно начало, когато болестта се развива за 2-3 дена. Често първият симптом, че се разболяваме е температурата. Доказано е, че треската като такава е полезна, тя помага на организма в борбата му с инфекцията, а опитите за контролиране на температурата с антипиретици по-скоро го обърква в усилията да се излекува и може да продължи боледуването. В лабораториите изолирането и изследването на бактериите става при 37С, това е температурата при, която те най-добре виреят, т.е. когато се стремим да поддържаме близка до тази температура при болест ние създаваме най-подходящите условия за развитието на вирусите и бактериите.

Осцилококцинум е сравнително широко известен препарат за профилактика и лечение на вирусни заболявания. Условието да е най-ефективен е вземането му при първите симптоми на грипа. За профилактика при увеличен риск от заболяване може да се приема по един флакон на всяка 1-2 седмици.

Ако настинката започне остро, с рязко покачване на температурата най- често се прилагат следните препарати:

Аконитум – настинка след излагане на сух, студен вятър; температурата бързо се покачва до високи стойности до 39-40С; съпроводена от сърцебиене, зачервяване на лицето, но без изпотяване; жажда за студена вода; неспокойствие с чувство на страх; втрисане с усещане за студ и горещина.

Беладона – използва се при подобни случаи, но при отсъствие на жаждата, има изпотяване, температурата е с пикове и спадове; силна чувствителност към светлина,шум; често е лекарство в началото при ангини.
Апис мелифика- температурата се повишава рязко, но е по-умерена; типично е силно зачервеното гърло с парещи и боцкащи болки, които се облекчават от студено; обикновено има оток.

При по-постепенно повишаване на температурата и начало на заболяването се препоръчват:

Ферум фосфорикум – умерена температура до 38-38,5С, съчетана със суха кашлица, болки в ушите, кървене от носа, редуване на червенина с бледност на лицето.

Гелземиум – умерена температура с голяма обща отпадналост и слабост; стягащо главоболие; натежали клепачи; тръпки по гърба и треперене с мускулни болки; обилно изпотяване с липса на жажда.

Бриония – силно главоболие от най-малкото движение с желание да се лежи неподвижно; сухота на лигавиците с желание за големи количества студена вода; суха, болезнена кашлица; ставни и мускулни болки.

Рус-токсикодендрон – често след излагане на студ и влага или мускулно пренатоварване; силна отпадналост и скованост с мускулни и ставни болки, които се облекчават от раздвижване, което кара болния да променя постоянно положението си в леглото; херпес около устата.

Евпаториум перфолиатум – силни болки в костите”като потрошени”, болки в гърба; зачервяване и силни болки в очите, които се влошават при притискане.

Това са само някои от най-често използваните хомеопатични монопрепарати. В аптеките се предлагат и комбинирани такива, които също вършат добра работа, ако сте с добра жизнена сила и имунитет. Ако, обаче сте от тези, които често боледуват най-вероятно ще се нуждаете от т.н. ”конституционално лечение”, което е индивидуално за всеки и е насочено към стимулиране на естествените защитни сили на организма и подобряване на неговата устойчивост към инфекциозни агенти. Хомеопатията е ефективен метод за лечение и профилактика без странични ефекти и е подходяща за всички възрасти.

И в заключение още няколко съвета за поддържане и подобряване на имунната система:
– здравословен начин на живот, добра лична хигиена, по възможност по-малко умствен и емоционален стрес
– естествени храни, богати на жизненоважни витамини и минерални вещества, а ако няма време поради забързанотоежедневие може да се приемат и хранителни добавки (разбира се, да са от естествен произход)
– физическата активност и контакта с природата имат също много силен възстановяващ ефект.

Неща които знаем, но често пренебрегваме.