Философия на здравето

Холистичен център  „Хомеоарт” – интегративна хомеопатия

„Винаги съм се придържала към разбирането, че за лечението на всяка болест трябва да се работи заедно с природата, не срещу нея. Често съм се питала – защо едно лекарство, което е измислено за да помага, може да има толкова странични и вредни ефекти, така, че понякога да се налага да избираме между двете. Това ме е карало да търся алтернативни начини, да помагам възможно най- меко и без странични ефекти на пациентите си. Това ме доведе и до хомеопатията с която се запознах като студентка в Москва, където тя още тогава беше популярна.

Много често поставянето на диагноза става когато заболяването вече е на лице . Много преди това тялото ни дава сигнали, симптоми, че нещо не е наред. На всеки се е случвало- нещо ми е криво, усещам дискомфорт, понякога ми става нещо и т.н. Правят се прегледи, изследвания, но нищо обективно не се открива. Проблемът е още на енергийно ниво – умствено-емоционално и най-често не могат да се открият изменения във физическото тяло. Само когато жизнената сила и имунитета намалеят по някаква причина, тялото става податливо на различни болести и инфекции (бактерии, вируси и др.).

В съвременната медицина изобщо или много малко се споменава за енергетиката на човека, а тя е различна при всеки, за това едни хора се справят сами и бързо с болестите, а други се нуждаят от помощ и лечение. Именно на тази част обръща внимание холистичния подход за лечение и възстановяване на здравето, който включва хомеопатия, рефлексотерапия, лечение с цветята на д-р Бах, нутритерапия, диета, ароматерапия, физикални процедури и др. За здравето на човек имат значение прекалено много фактори, зависещи от самия него, както и от окръжаващата го среда/ начин на живот, хранене, навици, семейна среда, работа и т.н./, за да сведем проблема му просто до диагноза, т.е. „да се опитаме да запушим дупката появила се някъде в периферията”.

Тялото ще намери друг начин да изрази страданието и това е зов за помощ, който ако не бъде чут проблемите ще преминат на по- дълбоки нива. Имайки предвид емоционалното, умственото и физическото състояние хомеопатията и холестичният подход в медицината, като цяло много по-рано могат да открие настъпилия дисбаланс в енергийната система на човек и да предложат начини за възстановяване на хармонията в тялото. Не напразно от десетина и повече години по целия свят все повече хора се обръщат към т.н.алтернативни, нетрадиционни методи за лечение, които в голяма степен са всъщност позабравени традиционни методи за възстановяване на здравето. Много се говори за природосъобразен начин на живот. Ако се замислим от 10-20 и повече години как бърза се променя средата в, която живеем, храната, която консумираме, въздуха, който дишаме, начина ни на живот, техниката, която използваме и т.н. , ще видим, че тялото ни все по-трудно се приспособява към многото новости, то старада, появяват се нови болести свързани с начина ни на живот. Необходимо е правилно да се разбират неговите сигнали,за да му се помага и то да ни служи добре.“

Д-р Весела Попова