Д-р Павлина Михайлова – консултант по диагностика и лечение на постковид и КОВИД-19

Д-р Павлина Михайлова – консултант по диагностика и лечение на постковид и КОВИД-19Д-р Павлина Михайлова е консултант на Националната пациентска организация по постковид и КОВИД-19. Тя е съучредител и председател на сдружението в обществена полза „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“. Завършила е Медицинска академия в София през 1983 г., след което е работила като педиатър и хемотрансфузиолог.

Д-р Михайлова е съавтор на Протокол за домашно лечение на КОВИД-19, създаден съвместно с д-р Чавдар Ботев. В протокола е разработен цялостен метод за лечение и обгрижване на болния с КОВИД-19 в домашни условия: използване на пулсоксиметърза отчитане на сатурацията; кислороден концентратор- при задух и ниска сатурация; диета ифизически упражнения; лабораторни изследванияпо време и след заболяването; профилактика на постковид, профилактика на КОВИД-19и др. Благодарение на нейните консултации, включително и онлайн, по време на пандемията, бяха спасени стотици заразени със SARS-CoV-2в България и по света(Великобритания, Германия, Испания, Франция, Мексико и др). Прилагайки Протокола (който е на сайта на сдружението в кратък и подробен вариант за делта и омикрон https://covid19plasma.eu/protocol/ ), много хора се научиха да лекуват сами себе си и своите семейства, което намали тежестта върху доболничната и болничната система в страната.

През последните 3 години д-р Михайлова се занимава основно с въпросите на постковид, като обменя информация с изтъкнати учени и медици от България и света. Това състояние, известно също като постковид синдром/Лонг КОВИД, се наблюдава при хора, които са преболедували КОВИД-19 и/или са ваксинирани. До моментаза диагностиката и лечението му се знае сравнително малко, въпреки че има стотици научни публикации.

Постковид състоянието е комплекс от различни болести, част от които са нови за медицината. Включва над 200 симптома, половината от тях са свързани с дисфункция на мозъка. Най-често срещани симптоми са: постоянна умора и умора след леки физически натоварвания, мозъчна „мъгла“, нарушения в паметта, депресия, ставни и мускулни болки, задух,палпитации. Тези симптоми се появяват два-три месеца, а може и една-две години след боледуване от КОВИД-19/ваксиниране. И тъй като не изчезват от само себе си, а при някои дори се влошават, хората започват да търсят различни специалисти – невролози, пулмолози, кардиолози и др.Но не получават адекватна помощ, защото постковиде заболяване на целия организъм, а не на един орган или система. Така те губят ценно време, финансов ресурс и най-важното – намаляват шансовете им да се справят с уврежданията, нанесени от SARS-CoV-2, намалява и надеждата им да се излекуват.Като резултат – нараства броят на онези, които остават инвалиди за цял живот. Между тях има много млади хора, предимно жени.

Трудностите при диагнозата произтичат от това, че нито един орган не е пощаден и че симптомите варират във времето; те могат да се комбинират по различен начин и тяхната тежест може да е променлива;активиратсе спящи вируси и бактерии – като хеликобактерпилори, херпес зостер; появяват се ракови заболявания; автоимунни заболявания, които са следствие от срещата с вируса и др. Цялата клинична картина е като сложен пъзел, който би могъл да бъде решен успешно, ако лекарят приложи холистичен подход. При поставянето на диагноза е необходим мултидисциплинарен екип и консултации със специалисти, които познават добре постковид състоянието.

Самото лечение изисква ангажираност и дисциплина от двете страни – лекар и пациент, защото  може да продължи месеци, дори години. Но на всеки пострадал трябва да се даде шанс да се върне към предишното си психическо и физическо състояние.

Можете да се свържете с д-р Павлина Михайлова на тел.0888836921 в Център Хомеоарт.