Coronavirus Covid-19 – Анализ на симптомите от потвърдени случаи с оценка на възможни хомеопатични лекарства за лечение и профилактика

Д-р Маниш Бхатия предоставя задълбочен анализ на записания набор от симптоми на пациенти с инфекция с Coronavirus Covid-19 с анализ на възможната група от показани хомеопатични лекарства за лечение и профилактика.

Настоящата епидемия (2019-2020 г.) на коронавирус Covid-19, която започна в Ухан, Китай, създаде състояние на паника, което е непропорционално на смъртността от тази инфекция. Наред с нарастващата аларма, хората в градовете, където се откриват нови случаи, се запасяват с основни лекарства, храна, маски и дезинфекциращи средства, създавайки недостиг на пазара за тези, които наистина се нуждаят от тези продукти.

Хората също популяризират алтернативни лечения и профилактика, а хомеопатията изглежда е най-обещаващата и най-активно разпространяваната профилактика чрез Facebook, Whatsapp и други социални медии. Най-често препоръчваните хомеопатични лекарства са Arsenicum album, Gelsemium, Influenzinum, Mercurius и Argentum nitricum. Правителството на Индия официално обяви албума на Arsenicum като вероятен профилактичен препарат за инфекция с коронавирус. [Ь]

Проблемът с повечето от тези препоръки е, че те не се основават на действителните симптоми на засегнатите пациенти. За щастие, сега имаме много епидемиологични, клинични и лабораторни данни, публикувани и публикувани в рецензирани списания, които могат да се използват за извличане на разумни заключения за групата хомеопатични лекарства, които ще работят при тази инфекция.

Тази статия ще предостави задълбочен анализ на записания набор от симптоми на пациенти с коронавирусна инфекция и след това ще ги анализира, използвайки принципите на Organon и инструменти на Repertory и Materia Medica, за да достигне до желаните групи лекарства по научен начин.

Преди това обаче трябва да установим някои факти и да разсеем някои митове, за да намалим това необичайно състояние на глобална тревожност.

Мит. Корнонавирусът е фатална инфекция за всички.

Не. Ако погледнете смъртността от последните епидемии и дори обичайния грип, ще разберете, че Covid-19 не е животозастрашаваща инфекция за повечето хора.

Инфекция / епидемия Смъртност (смъртност)
Ебола 25-90%
Птичен грип – H5N1 50%
ТОРС 9,6%
денга 1%
Коронавирус Covid-19 1-2%
Грип H1N1 (свински грип) 0.03-.06%
Дребна шарка 0.2%
Сезонен грип 0,01%

 

В Китай коефициентът на смъртност е около 2,5% за Covid-19, но тъй като диагнозата и осведомеността се подобряват, подобно е управлението и прогнозата. Повечето хора, които се поддават на тази инфекция са на възраст над 50 години или имат някаква свързана с нея коморбидност (болест) като астма, ХОББ, диабет и т.н. По причини, които все още не разбираме, Covid-19 обикновено НЕ засяга деца под възрастта от 18 години и децата, които се заразяват, развиват само леки грипоподобни заболявания . [ii] Така родителите на малки деца могат да намалят родителската си тревожност.

кашлица и треска и пневмония симптоми на коронавирус

Известни симптоми на инфекция с Coronavirus Covid-19.

Според СЗО [ii] :

кашлица и пневмония са симптоми на covid-19Симптомите на COVID-19 са неспецифични и представянето на заболяването може да варира от никакви симптоми (безсимптомно) до тежка пневмония и смърт. Към 20 февруари 2020 г. и въз основа на 55924 лабораторно потвърдени случая, типичните признаци и симптоми включват: треска (87,9%), суха кашлица (67,7%), умора (38,1%), отделяне на храчки (33,4%), задух (18,6 %), болки в гърлото (13,9%), главоболие (13,6%), миалгия или артралгия (14,8%), втрисане (11,4%), гадене или повръщане (5,0%), назална конгестия (4,8%), диария (3,7%) и хемоптиза (0,9%) и конюнктивална конгестия (0,8%).

Хората с COVID-19 обикновено развиват признаци и симптоми, включително леки респираторни симптоми и треска, средно 5-6 дни след инфекцията (среден инкубационен период 5-6 дни, диапазон 1-14 дни).

Повечето хора, заразени с вируса COVID-19, имат леко заболяване и се възстановяват. Приблизително 80% от лабораторно потвърдените пациенти са имали леко до умерено заболяване, което включва случаи на непневмония и пневмония, 13,8% имат тежко заболяване (задух, дихателна честота 30 / минута, насищане на кръвта с кислород 93%, съотношение PaO2 / FiO2 <300, и / или белодробни инфилтрати> 50% от белодробното поле в рамките на 24-48 часа) и 6,1% са критични (дихателна недостатъчност, септичен шок и / или многоорганна дисфункция / недостатъчност).

Едно проучване показва, че най-честите симптоми в началото са треска (59 [73%] пациенти) и суха кашлица (48 [59%]). Други неспецифични симптоми включват замаяност (двама [2%] пациенти), диария (трима [4%]), повръщане (четири [5%]), главоболие (пет [6%]) и генерализирана слабост (седем [9 %]). VI

Друго проучване показва, че най-честите симптоми са треска (98%), кашлица (77%) и диспнея (63 · 5%). Сред 52 критично болни пациенти, шест (11%) не са имали температура до 2–8 дни след появата на симптоми, свързани със SARS-CoV-2 инфекция. Средната продължителност от появата на симптомите до радиологично потвърждение на пневмония е 5 (IQR 3–7) дни. Средната продължителност от появата на симптомите до приемането на интензивно отделение е била 9 · 5 (7 · 0–12 · 5) дни. [III]

Треска 51 (98%)
кашлица 40 (77%)
затруднено дишане 33 (63 · 5%)
миалгия 6 (11 · 5%)
безпокойство 18 (35%)
Ринорея 3 (6%)
Артралгия 12%)
Болка в гърдите 12%)
главоболие 3 (6%)
повръщане 2 (4%)

 

Друго проучване показва, че пациентите имат клинични прояви на треска (82 [83%] пациенти), кашлица (81 [82%] пациенти), задух (31 [31%] пациенти), мускулна болка (11 [11%] пациенти ), объркване (девет [9%] пациенти), главоболие (осем [8%] пациенти), болки в гърлото (пет [5%] пациенти), ринорея (четирима [4%] пациенти), болки в гърдите (двама [2% “ ] пациенти), диария (двама [2%] пациенти) и гадене и повръщане (един [1%] пациент). Според образна диагностика, 74 (75%) пациенти са показали двустранна пневмония, 14 (14%) пациенти са показали множество непрозрачни и непрозрачни стъкла, а един (1%) пациент е имал пневмоторакс. 17 (17%) пациенти развиха синдром на остър респираторен дистрес и сред тях 11 (11%) пациенти се влошиха за кратък период от време и умряха от многоорганна недостатъчност. [IV]

Изглежда започва с треска, последвана от суха кашлица.

След една седмица това може да доведе до задух, като около 20% от пациентите се нуждаят от болнично лечение .

По-специално, инфекцията COVID-19 рядко изглежда причинява хрема, кихане или болки в гърлото (тези симптоми са наблюдавани само при около 5% от пациентите). [V]

Патологични находки от пациенти на Coronavirus Covid-19

Повечето пациенти са показали двустранно засягане на белите дробове, като лезиите са разположени главно периферно и субплеврално  с дифузно разпределение.

Преобладаващият модел на аномалия е наблюдаван двустранно (64 [79%] пациенти), периферна (44 [54%]), неправилно дефинирана (66 [81%]) и непрозрачност на земята (53 [65%]), включващи предимно десните долни лобове (225 [27%] от 849 засегнати сегмента). [VI]

Левкоцитозата е открита при 26 (32%) пациенти, а лимфоцитозата – при 54 (67%) пациенти. Концентрациите на С-реактивен протеин и серумния протеин амилоид А бяха повишени при повечето пациенти. [V]

 

Хомеопатия за инфекция с коронавирус Covid-19

най-доброто хомеопатично лекарство за лечение на коронавирусХомеопатията се основава на принципа, че лекарството ще се окаже лечебно в състояние, ако може да доведе до подобни признаци и симптоми при здрав човек по време на изпитание за наркотици.

В случай на епидемии се избира общо лекарство въз основа на симптомите на съществуващите пациенти и това лекарство, известно като Genus Epidemicus , може да бъде дадено на засегнатата група от населението за тази конкретна епидемия. Genus epidemicus ще се променя от година на година, ако сегашните симптоми се променят. Не само симптомите, но и последователността и интензивността на специфичните симптоми могат да променят посочения хомеопатичен лек.

Въз основа на проведените досега епидемиологични и клинични проучвания, ние знаем следните симптоми, които нашето хомеопатично лекарство трябва да покрие:

  • Треска
  • студ
  • Суха кашлица
  • пневмония
  • Задух
  • Стегнатост на гърдите

Разделите по-долу за стъпките за идентифициране на рода епидемия са технически. Хората, които не са медицински, могат да пропуснат секциите по-долу и да прескочат до секцията „ И какво хомеопатично лекарство трябва да взема за коронавирус?“

Ред на симптомите

Идеалният лек трябва да бъде посочен при суха кашлица с треска. Имаме много лекарства, които покриват сухата кашлица, която остава след остра настинка. Такива средства за защита няма да бъдат посочени. Други лекарства, за които е известно, че са ефективни при алергична суха кашлица, също е малко вероятно да действат.

Липса на симптоми

Виждаме, че изпускането на носа липсва при повечето пациенти или е късен и лек симптом. Следователно показаният от нас хомеопатичен лек не трябва да има представяща картина с остра хрема.

Въз основа на резултатите от КТ

Резултатите от КТ показват, че обикновено се засяга долният дял на белите дробове; повечето лезии са периферни, близо до плевра и има предразположеност към дясната страна.

Така че се нуждаем от лекарство, което е правилно, симптомите се развиват от дясно на ляво, известно е, че засягат долните лобове и причиняват плевро-пневмония.

Резултатите от КТ разкриват и липса на белодробна кавитация и кръвоизлив при повечето пациенти, така че лекарствата, за които е известно, че покриват подобни симптоми, са по-малко вероятно да бъдат показани.

Преобразуване на симптомите в репертоарни рубрики

Някои от възможните рубрики от пълния репертуар:

[Пълен] [Гръден кош] Възпаление: Бели дробове, пневмония: Слабост, с:

[Пълна] [Кашлица] Суха: Треска: По време на:

[Изпълнение] [Скрин] Стеснение:

[Пълна] [Прохлада, прохлада] Топлина: С:

[Пълен] [Гръден кош] Възпаление: Бели дробове, пневмония: Основа, долна:

[Пълна] [Гърди] Възпаление: Бели дробове, пневмония: Плевра-пневмония:

[Пълна] [Възпаление на гърдите]: Бели дробове, пневмония: Вдясно:

[Изпълнение] [Общи положения] Вдясно: наляво, след това:

Има възможност за добавяне на малко различни рубрики и повече рубрики, но целта на реперторизацията е просто да достигне до вероятна група лекарства. След това трябва да използваме знанията си от materia medica, за да филтрираме правилните.

Друга възможна критика може да бъде, че повечето от симптомите са „чести“, докато хомеопатичните рецепти обикновено се основават на „нечестивите“ симптоми. Към това бих казал, че истинският симилимум обикновено обхваща както често срещаните, така и необичайните симптоми. Много разнообразни общи симптоми и тяхната специфична комбинация е сама по себе си уникална , която може да се използва за достигане на желаната група лекарства.

Резултати от реперторизация:

хомеопатично лекарство за вируса на корона

Виждаме, че най-вероятните лекарства за хомеопатия са Фосфор, Bryonia alba, Lycopodium, Arsenic alb, Sulphur, Iodium, Belladonna, Kali carb, Mercurius, China, Lachesis, Antim tart, Chelidonium, Gelsemium и др.

Сега трябва да приложим познанията си за Materia Medica, за да филтрираме лекарствата, които съответстват на последователността и темпото на симптомите.

Средствата, които имат суха кашлица с треска, са нашите основни кандидати. Те включват:

Aconite, Bryonia, Ipecac, Kali-carb, Fosphorus, Arsenic, Nux vomica, Sabadilla, Lycopodium, сяра, Carbo veg, Lachesis, Pulsatilla и др.

При тази епидемия симптомите отнемат време, за да се развият, така че трябва да премахнем лекарства, които имат бързи темпове  като Aconite, Belladonna, Nux vomica, Arsenic alb и др. Също така трябва да премахнем лекарства, които имат начална симптоматика.

След това филтриране ни остават следните корекции от резултатите от нашите отчети:

Bryonia, Phosphorus, Lycopodium, Mercurius, Kali carb

които изглежда покриват сравнително добре латералността, последователността и темпото на симптомите.

bryonia хомеопатия лекФосфор и Меркурий могат да бъдат изключени, тъй като е известно, че са показани при кръвоизливи и пневмония с кавитации. Те могат да бъдат посочени в няколко случая.

От тях лечението, което покрива първоначалните симптоми е Bryonia alba и вярвам, че това средство ще работи добре и профилактично.

В сезона и сега благоприятства Bryonia , тъй като е известно, че работят добре, когато дните са топли и нощите са студени, вида на време преход след зимата в момента сме.

Лекарството, което покрива най-добре по-късните симптоми, е Lycopodium и може да се очаква да помогне на голяма част от хората, които развиват пневмония.

Респираторни симптоми на Bryonia от Phateria’s Materia Medica

Кашлица; СУХО, ТВЪРДО, МНОГО БЕЗОПАСНО, през нощта, от стомаха, трябва да седи по-лошо, яденето и пиенето. Иска да поеме дълбоко въздух, но не може или възбужда кашлица. плюене; ръждясала кръв ивица или жилава. Бронхит. Астмата. Пневмония. РЕЗЕРВИРАЙТЕ СЪСТОЯНИЕ НА СЪСТАВ или в дясна лопатка, по-лошо дълбоко дишане и кашляне. Плеврит. Влизането в топла стая възбужда кашлица. Придържа гърдите или притиска гръдната кост при кашляне.

Lycopodium хомеопатия лекарство за пневмонияРеспираторни симптоми на Lycopodium от Phateria’s Materia Medica

Жадува въздух, но е охладен от него. Кратко, дрънкащо дишане по-лошо легнало на гърба. Кашлица; сухо, гъделичкане, дразнене; при неуморни момчета с измама; ден и нощ; дълбока куха; като от сярните изпарения, по-лоши при спускане; с измама; по-лошо при празно преглъщане, разтягане на гърлото; дълбоко дишане. Солено зеленикаво-жълто, бучкащо или неприятно отхрачване. Нерешена пневмония. Кафяви жълти петна по гърдите. Абсцес на белите дробове, туберкулоза. Затруднено дишане поради хидроторакс или / и хидроперикард, с размахване на алае наси. Усещане за стягане в гърдите с парене.

Lycopodium също се допълва (връзка с лекарства) към Bryonia.

И двете лекарства са полихрестови и трябва да се вземат под внимание други индивидуализиращи симптоми, преди да се предписват.

Не препоръчвам самолечение. Можете да покажете тази статия на вашия хомеопат за по-добра клинична преценка, която той / тя ще направи за вас.

Ако подозирате, че имате инфекция с вируса на Корона, незабавно се консултирайте със съответните медицински органи във вашата страна. Ако имате грипоподобно заболяване и искате да предприемете хомеопатично лечение, моля, консултирайте се лично с квалифициран лекар по хомеопатия.

Можете да ми изпратите вашите отзиви и предложения относно този анализ на manish@hpathy.com

послепис

След публикуването на тази статия получих известна обратна връзка от Хонконг и Макао, където хомеопатите намират Bryonia, Gelsemium и Eupatroium perf за полезни. Друг хомеопат в Иран намери Antim tart за полезен. Един случай от Испания беше успешно третиран с Argentum nitricum 9 CH, Rumex crispus 5 CH и Alliun cepa 9 CH. Това са единствените данни, които съм получил от засегнатите от Коронавирус райони досега.

 


[i] https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1600895

[ii] Доклад на съвместната мисия СЗО-Китай за коронавирусна болест 2019 (COVID-19). https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf

[iii] Ян X, Yu Y, Xu J, Shu H, Xia Ja, Liu H, et al. Клиничен курс и резултати от критично болни пациенти със SARS-CoV-2 пневмония в Ухан, Китай: едноцентрично ретроспективно наблюдение. Lancet Respir Med. 2020.

[iv] Chen N, Zhou M, Dong X и др. Епидемиологични и клинични характеристики на 99 случая на нова коронавирусна пневмония през 2019 г. в Ухан, Китай: описателно проучване. Lancet 2020. Epub 30 януари 2020.

[v] https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-symptoms/

[vi] Shi H, Han X, Jiang N, et al. Рентгенологични находки от 81 пациенти с пневмония COVID-19 в Ухан, Китай: описателно проучване. Ланцетът. Публикувано онлайн на 24 февруари 2020 г. DOI: https://doi.org/10.1016/external icon S1473-3099 (20) 30086-4.