Шуслерови соли при настинка и грип

Настинки и остри вирусни заболявания най-често водят хората в аптеката, като много от тях искат да се лекуват с щадящи организма природни средства.

През последните години много търсени са хомеопатичните препарати и шуслеровите соли. Те са безвредни и пациентите могат сами да си ги назначават, докато се обърнат към лекар, ако е необходимо. Често само този подход е достатъчен, за да се излекува човекът.

Целта на шуслеровата терапия като цяло е да спести на пациентите химическата терапия и токсичните странични ефекти, например при антибиотиците и противовъзпалителните средства.

Добре е обаче да се потърси хомеопатично или др.алтернативно лечение още веднага след първите симптоми, а не да се чака да минат няколко дни. Изчаква ли се прекалено дълго лечението става по-трудно и съответно продължително.

Хомеопатичните препарати и особено шуслеровата терапия могат да се вземат и профилактично.

На какъв принцип действат шуслеровите соли и разликата с хомеопатичните препарати?

Хомеопатичните лекарства действат на вълново-енергийно ниво според сегашната теория. Чрез предписване на подходящия медикамент на тялото се подават съответни импулси, които предизвикват лечебна, оздравителна реакция.

Например такава реакция е високата температура. Неправилно схващане е да се сваля температурата на всяка цена. Ако човек е болен, това му е необходимо. Температурата не позволява на патологичните бактерии да се развиват. Нужно е само да се следи тя да не се покачва над 39,5С.

При шуслеровите соли схемата е по-различна. Това е по-скоро терапия на клетъчно ниво, която повлиява на целия организъм. Поради някакви причини -стрес, неправилно хранене или болест – се е стигнало до минерален дефицит в организма. Често това се открива по някои признаци по лицето, както и хранителни предпочитания.

Шуслеровите соли са като шифър, който кара клетките да усвояват определени минерални соли, независимо, че организма ги приема с храната.

Например човек с хипертония има нарушен баланс на натриевите соли, дори да не приема много сол с храната.Тези соли регулират водното съдържание на междуклетъчното пространство. Ако само намалим дажбата на сол, тя няма да свали съществено кръвното. Давайки шуслерова сол №8 (натриум хлоратум), ще се получи възстановяване на баланса.

Пациенти и с ниско и с високо кръвно ще се доближат до нормалните стойности. Така една сол предизвиква два коренно различни ефекта – при едните ще предизвика задържане на течности, а при другите – отделяне на течности.

В началото на на заболяването, когато температурата вече се е повишила, организмът има нужда от сол №3 (ферум фосфорикум). Тя е ключова при всеки възпалителен процес. Допълнително, ако се налага, към лечението могат да се включат и други соли. Приемането на магнезиум фосфорикум (сол №7) при спазми и главоболие, например изисква да се разтворят няколко таблетки в гореща вода и тя да се пие бавно, „дъвчейки“ всяка глътка. Това отнема около 20 минути, в които човек се фокусира върху сигналите, които тялото му изпраща.

Във втората фаза, когато вече има нагнояване, бели секрети препоръчваме сол №4 (калиум хлоратум).

При грип или настинка е задължително да се спрат сладките храни. Те подхранват директно микробната флора и пречат на имунната система да си свърши работата. Сладкото успокоява нервната система, човекът се чувства добре, но това само заблуждава имунната система за истинското състояние на нещата.

При напреднала инфекция (състоянието е от 3-4 дни или повече), се препоръчва освен сол №4 (калиум хлоратум) да се добави и сол №11 (силицея), която подпомага имунната система. Тя може да се дава и профилактично.

Ако сме сигурни, че е грип, даваме комбинация от сол №3 и сол №11.

Ако някой е пил няколко антибиотика в рамките на два месеца, добре е включването на сол №11(силицея).
Ако се възстановявате след настинка или грип, чувствате се уморени, все още кашляте и имате хрема, можете да си помогнете с две шуслерови соли:
№ 2 (калциум фосфорикум) и № 5 (калиум фосфорикум).

Обичайните дози за деца са – 2 до 3 таблетки дневно, а за възрастни – 3 до 5 таблетки дневно за около седмица до две.

В случай,че състоянието не се подобрява обективно, след 3-4 дена е препоръчително да потърсите квалифицирана помощ.

Може би ще ви е интересно?

 • Когато щитовидната ни жлеза говори…Когато щитовидната ни жлеза говори…

  Въпреки че е сравнително малка, щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма и функцията на много важни органи  като сърце, мозък, черен дроб, бъбреци и др. Като орган тя стои високо в йерархията на човешкия организъм с […]

 • Resque Remedy – капките за спешна помощResque Remedy – капките за спешна помощ

  Най-известната и най-често прилагана комбинация от цветовете на на д-р Едуард Бах. Спешните капки са спасили живота на много хора, до момента на пристигане на квалифицирана лекарска помощ. Най-ценното им действие е, че те […]

 • Група по фамилни констелации с Таня Маркевич на 26 августГрупа по фамилни констелации с Таня Маркевич на 26 август

  На 26.08.2018 год. от 9.30 часа ще се проведе поредната терапевтична група по метода на Берт Хелингер - Системни фамилни констелации. Ще работим по тема: „Заплитанията в семейната система“. Тежките и непреработените травми […]

 • Какво е суперхрана и какво хранителна добавка?Какво е суперхрана и какво хранителна добавка?

  Природата винаги се е грижила за хората! Както в човешкото тяло няма нищо излишно, така и в природата всяко растение, живо същество или минерал имат  своето значение и място. И колкото и да се стараем да унищожаваме […]

 • Програма „ Холистична грижа за бременността“Програма „ Холистична грижа за бременността“

  Бременността е един от най-важните периоди в живота на всяка жена. Все по-често се замисляме за качеството на храната и живота си изобщо, а в такива моменти е много важно да сме спокойни и да знаем какво да правим. Под […]

 • Холистичната профилактика – от природата и за човекаХолистичната профилактика – от природата и за човека

  За да сме здрави през всички сезони! Земята е направена от сложни, взаимосвързани системи, които се променят и саморегулират в зависимост от нуждите. Въздух, вода, земя и огън се комбинират, за да сътворят един свят, който е […]