Лечебната сила на молитвата

Дълго време се смяташе, че обичаят хората да се молят пред икони и мощи на светци – е отживелица. Въпреки това, според най-новите научни данни, молитвите носят реални ползи!

Молитвата е един вид медитация, а напоследък интереса към този вид техники и изживявания е много повишен.

Правят се много опити и изследвания в областта на невропсихологията за изясняване на неврофизиологичните механизми на този процес.

Електрическата активност на мозъка се провежда до повърхността на главата, където може да се улови и регистрира и това представлява електроенцефалограмата, ЕЕГ.

Известни са 5 вида електро-вълни в мозъка – тета, делта, алфа, бета и гама.

Всяка от тях има различни граници и амплитуди и отговаря за определено състояние

 • Алфа вълните съответстват на състояние на покой и релаксация.
 • Бета вълните съответстват на умствена активност.
 • Делта са вълните произвеждани главно при дълбок сън.
 • Тета вълните се свързват със загадъчното и мистериозното.
 • Гама вълните имат обхват над 34 Нz, така наречените състояния на „ проблясъци”.

Доскоро се е знаело за трите основни състояния на главния мозък: фаза на бодърстване, фаза на парадоксален „бърз”сън и фаза на ортодоксален “бавен” сън.

Когато човек е напълно събуден преобладава бърза вълнова активност на мозъка, което се наблюдава и при т.н. „бърз” сън, когато човек сънува / наблюдават се бързи вълни с малка амплитуда /. Но едновременно с „ бързия” има и „бавен”сън, при който има забавена вълнова активност на ЕЕГ-то и преобладават по- бавни делта вълни.

По същата аналогия са правени изследвания на хора в молитвен транс, от различни религии и е открит нов феномен – състояние, наречено „бавно” бодърстване, или „молитвено”бодърстване.

В това състояние, кората на главния мозък, сякаш е неактивна, но човек възприема информация, без тя да преминава през мисловни процеси и анализ.

Сякаш съзнанието напуска тялото.

На електроенцефалограма това изглежда така: в моменти на бодърстване в кората на главния мозък на възрастен човек се генерират алфа- и бета- вълни с честота 8-30 Hz. Когато изследваните се потопят в молитва, амплитудата и ритъма на вълните се забавя до честотата – 2-3 Hz. Останалите биопотенциали имат толкова малка амплитуда, че се доближават почти до права линия. Тези бавни вълни се наричат ​​ делта- вълни се наблюдават само при бебета до три или четири месеца и дълбоките фази на съня. Тоест, тези хора се превръщат буквално в бебета.

Когато свършат да се молят, кората на мозъка на доброволците се връща към стария ритъм на електрически импулси. Тези неврофизиологични процеси са едни и същи, независимо от това от каква религия е човека четящ молитвата.

“Молитвеното” бодърстване, когато мозъкът е в „бебешко” състояние, ни е необходимо, както и всички други състояния. Ако то липсва в живота ни, се нарушава хармонията в организма и болестите се появяват.

И по време на молитвата се разрушават създалите се патологични връзки между невроните, човек се отпуска, спира да мисли за болестта и най-важното – отървава се от страха от болестта!

С молитви вярващите се освобождават от фобии, като по този начин повишават имунитета си и укрепват имунната система.

Между другото, според статистиката при пациенти с неоперабилен рак – вярващите живеят средно с пет, шест години по-дълго.

Но, да се молим и да вярваме трябва истински, от сърце, иначе няма да има лечебен ефект.

Делта мозъчните вълни са с най-нисък частотен диапазон – 1-4 Hz . Те се откриват в дълбоките фази на съня и при бебета до 3-4 месец. От всички вълни те са с най-голяма амплитуда и отговарят за най- бавна форма на умствена обработка. При наличие на тези вълни в мозъка се предполага, че ние сме в дълбока фаза на съня, въпреки че някои хора се научават да повишават активноста на делта в будно състояние, което се получава по време на дълбока молитва.

При хора с високи стойности на делта вълни са забелязани редица полезни „странични” ефекти :

 • като увеличаване на емпатията (или разбиране емоциите на другите),
 • освобождаване на естествен растежен хормон /хормона против стареенето/,
 • освобождаването на мелатонин, който е свързах с интуицията и ни помага за достъп до дълбоките нива на духовността.

Други полезни ефекти са

 • намаляване нивата на кортизола /хормона на стреса/, който убива мозъчните клетки и може да предизвика редица неблагоприятни въздействия върху тялото, ускорява стареенето.
 • лекуване ума и възстановява на вашите мускули, както и дава достъп до най-дълбоките възможни състояния на релаксация.
 • за хора под голям стрес, делта мозъчните вълни също могат да помогнат като намаляват нивата на адреналина.
 • друго интересно нещо за мозъчните вълни Делта е, че те са в състояние да ви свързват с дълбоките нива на несъзнаваното.
 • особено благоприятно е да се увеличават делта вълните преди лягане, това ще помогне да заспите и ще подобри като цяло съня.

Най- често такива вълни са били откривани при монаси в дълбок молитвен транс и при напреднали медитативни практики. В тези състояния хората често имат духовни преживявания, опитности извън тялото. Като средно при по–малко опитен медитиращ могат да се открият по-често алфа или тета вълни. Като най-често алфа. Достигането до ниво делта изисква продължителна практика, подходящо обучение и отдаване с вяра.

Д-р Весела Балтова

 

Може би ще ви е интересно?

 • Resque Remedy – капките за спешна помощResque Remedy – капките за спешна помощ

  Най-известната и най-често прилагана комбинация от цветовете на на д-р Едуард Бах. Спешните капки са спасили живота на много хора, до момента на пристигане на квалифицирана лекарска помощ. Най-ценното им действие е, че те […]

 • От духът на рейки, към дъхът на рейкиОт духът на рейки, към дъхът на рейки

  Защо енергията Рейки е толкова популярна и достъпна за всички? Защо Рейки получава масова популярност едва от 1980 год. в нашето „западно“ мислещо общество? Защо с всеки изминал ден тази популярност се увеличава? Едва ли […]

 • МАНДАЛАТА В ПОМОЩ НА ВЪТРЕШНАТА ХАРМОНИЯ И ЦЯЛОСТНОСТМАНДАЛАТА В ПОМОЩ НА ВЪТРЕШНАТА ХАРМОНИЯ И ЦЯЛОСТНОСТ

  Великите умове и мандалата. „Всяка сутрин рисувах в тетрадката си мъничък кръг – мандала, която в този момент отговаряше на моето вътрешно състояние. Тези рисунки ми даваха възможност да видя какво става с психиката ми ден […]

 • Искам си и двете крила, това на МАМА и това на ТАТКО!Искам си и двете крила, това на МАМА и това на ТАТКО!

  (гледната точка на фамилните констелации) Бях провокирана да напиша нещо за липсващия БАЩА и последиците в житейските ситуации. Животът започва от МАЙКАТА – желанието или нежеланието да зачене, раждането, отношението към […]

 • Енергийна психология (ТЕС и Матрицата)Енергийна психология (ТЕС и Матрицата)

  Техника за емоционалната свобода (ТЕС / EFT) и Пренареждане на матрицата (MR) Енергийната психология е ново направление в психологията, което печели все повече привърженици. Нейни представители са  Техниката за емоционална […]

 • Моето първо докосване до „Семейните констелации“Моето първо докосване до „Семейните констелации“

  Едно интервю с Татяна Маркевич – дипломиран фасилитатор по Системни Фамилни констелации, консултант-терапевт по позитивна психотерапия, Рейки мастер. За пръв път се докоснах до метода „Семейни констелации“ на семинар през 2005 […]