Когато щитовидната ни жлеза говори…

Въпреки че е сравнително малка, щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма и функцията на много важни органи  като сърце, мозък, черен дроб, бъбреци и др. Като орган тя стои високо в йерархията на човешкия организъм с изключително важна регулаторна функция. Отделя хормон, който въздейства на клетките на практика в целия организъм като активатор  и е особено важен за регулиране на метаболизма и температурата в частност, както и в изграждане на добър имунитет. Реално липсата на щитовидна жлеза е несъвместима с живота. Поради тази причина най-малки отклонения във функцията на жлезата се усещат и грижата за нейното добро състояние, и най- вече профилактиката, е изключително важна.

Като при всеки друг орган и система, първоначално болестта започва на енергийно ниво и това е момента, когато можем да чуем какво ни казва тялото и да се погрижим за него. Появата на кисти и възли е вече по-късен етап, когато могат да бъдат установени чрез стандартни изследвания.

В духовен план това е жлезата свързана с 5-та чакра, чакрата свързана с говоренето, комуникацията и креативността. Продължителното блокиране на тези функции е най-честата причина да се увреди щитовидната жлеза. Това може да е предшествано от продължителен период на стрес съпроводен от чести възпаления на гърлото, ларингити, скован врат, проблеми със слуха. Според  Луиз Хей „ Усещането е, че сте атакувани от живота. Може да има страх от провал, отхвърляне и критикуване. Не можете да осъществите онова, което искате и се налага постоянно да се съобразявате с другите, а не със себе си.“

Най-важното е продължителната невъзможност да изразиш себе си!

Освен стресът е основен отключващ фактор за болестите на щитовидната жлеза, от голямо значение са също начинът на живот и наследственият терен. Съществуват конституционални типове, които имат склонност да образуват кисти и доброкачествени образования в различни органи, не само в щитовидната жлеза.

ДАЛИ ВАШАТА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА Е ЗДРАВА И ФУНКЦИОНИРА ДОБРЕ?

При две – трети от хората в развитите страни отговорът е „Не!”. Има хиляди хора, които не знаят, че щитовидната им жлеза е претоварена и не функционира по най-добрия начин. Много заболявания на щитовидната жлеза остават недиагностицирани.

Нашето тяло ни говори със симптоми, но ние трябва да знаем какво да слушаме!

Ето някои, които би трябвало да ни обърнат внимание:

 • Чувствате се постоянно изморени и имате нужда от стимуланти като кафе! Ако някой пациент има недобре действаща щитовидна жлеза, бързо разбирам, защото те имат големи затруднения със спирането на кафето.
 • Напълняване и трудно отслабване или необяснима загуба на тегло. Най-лекото нарушаване на режима на хранене, добавя за дни 2-3 килограма към теглото.
 • Сухата кожа, която е проблем за доста жени. Имам предвид кожа, която е много суха и е започнала да се променя от един момент нататък.
 • Поява на бразди по ноктите или чупливи нокти, изтъняваща коса (или косопад).
 • Непоносимост към студ или постоянно ви е топло! Много често пациентите съобщават за промяна на температурния толеранс в даден момент. Проблеми със стомашно-чревния тракт – констипация, подуване.
 • Световъртеж, ниско кръвно налягане или сърцебиене, съпроводено с високо налягане.
 • Трудности при концентрация, чувство на „отнесеност”.
 • Депресия и промени в настроението или панически атаки, тревожност.

Има и други признаци , но обичайно присъстват няколко от тези основни.

 „НАПРАВИХ СИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ВСИЧКО Е В НОРМА .”

Най-често е се изследва TSH ( стимулиращ щитовидната жлеза хормон). Идеалните стойности на TSH се движат между 1.5-2.5. Това зависи от сезона, режима на живот, приеманите лекарства, добавки и т.н. Ако са над 2.5, но под 4.5-5.0 (горна референтна граница) най-често се смята, че няма проблем. Това е, защото така е прието.

 Ако обаче имате няколко от симптомите, изброени по-горе и стойности на TSH над 2.5 или към долната граница, холистичен лекар ще ви обърне внимание и със сигурност ще даде препоръки за хранене, подсилващо щитовидната жлеза, природни лекарства и добавки.

Важна роля за правилната хормонална дейност в организма играе превръщането на T4 в T3. Стойностите на TSH може да са в нормални граници. Образува се достатъчни количества T4, но той не се превръща в T3. Има две най-чести причини, поради които се блокира това важно превръщане на T4 в T3 :

 • Стресът! при, който се отделя много кортизол от надбъбреците блокира превръщането на свободния Т4 в Т3, който е активния хормон на щитовидната жлеза.
 • Недобрата функция на стомашно-чревния тракт! Претоварен черния дроб, заболявания на стомаха и червата, като инфекции, хранителна непоносимост, синдром на пропускливите черва и други могат да препятстват нормалното производство на активния хормон на щитовидната жлеза. Необходимо е отхвърлянето на гъбични, хелокобактер или паразитна инфекция, които са най-честите инфекции .

И разбира се най-естествения начин да се погрижим за щитовидната си жлеза е да й дадем хранителните нутриенти, от които се нуждае под формата на храна или хранителни добавки. Освен йодът, за който е установено, че 50 процента от европейците са с различна степен на недостиг, цинкът  е особено важен елемент за основните биохимични реакции на щитовидната жлеза и хормоните. Недостигът на селен, цинк и мед може да задълбочи последиците от недостига на йод. Тирозинът е най-важната аминокиселина за щитовидна жлеза За добрата функция има нужда и от достатъчно витамини от групата А, В и желязо. Доказано е, че ниските нива на витамин D се свързват с влошена функция на щитовидната жлеза при пациенти страдащи от тиреоидит. На пазара има храни, които по естествен начин помагат за доброто здраве на щитовидната си жлеза! Такива са морските растения и морската храна, водораслото келп, растението мака, което подпомага балансирането на хипофизата, която изпраща хормонални сигнали към щитовидната жлеза, спирулината, годжи бери и др.

Не забравяйте, че е добре лекар да снеме случая и да разгледа цялостната картина, както и да се направят при необходимост лабораторни или други изследвания за уточняване на диагнозата!

Вече съществуват и съвременни неинвазивни диагностични методи за доказване на ранни смущения, каквато е биорезонансната диагностика. Установяването на промяна още на енергийно ниво във функцията на жлезата, когато няма отклонения в нивата на хормоните или антитела дава по-голяма възможност за ранно откриване на проблеми и лечение. Засега те са обект на алтернативната медицина и дават бърза и лесна информация за пациента.

 Списание „Жената днес“, Д-р Весела Попова

Може би ще ви е интересно?

 • Холистичната профилактика – от природата и за човекаХолистичната профилактика – от природата и за човека

  За да сме здрави през всички сезони! Земята е направена от сложни, взаимосвързани системи, които се променят и саморегулират в зависимост от нуждите. Въздух, вода, земя и огън се комбинират, за да сътворят един свят, който е […]

 • Resque Remedy – капките за спешна помощResque Remedy – капките за спешна помощ

  Най-известната и най-често прилагана комбинация от цветовете на на д-р Едуард Бах. Спешните капки са спасили живота на много хора, до момента на пристигане на квалифицирана лекарска помощ. Най-ценното им действие е, че те […]

 • Мъжко здраве и алтернативна медицинаМъжко здраве и алтернативна медицина

  Ако се погледне от холистична гледна точка -  болестта означава нарушаване на хармонията, а чрез лечението човек се връща обратно към баланса и хармонията. В този смисъл хомеопатията като холистичен метод може да намери много […]

 • Да се предпазим от грип и вируси холистичноДа се предпазим от грип и вируси холистично

  Масовата атака от медиите и страхът, свързани с грипа обхващат все повече хората. Цели офиси са болни , но не толкова заради вирусите, а заради климатиците, с които се отопляват помещенията и не се поддържат, и които помагат за […]

 • Холистичният подход към зиматаХолистичният подход към зимата

  Есента и зимата са сезоните, когато човек е най-податлив на лоши настроения. Меланхолията и тъгата се засилват от намаляващите дни, студеното време и дъждът, който не спира. За това състояние могат да се намерят няколко причини, […]

 • Автоимунен тиреоидит – един друг погледАвтоимунен тиреоидит – един друг поглед

  Автоимуинният тирeоидит или най-често познат като тирeоидит на Хашимото е заболяване, засягащо все повече хора, без значение от възрастта. В холистичен план това е жлезата свързана с гърлената чакра, чакрата свързана с […]