Хомеопатията и слънцето

Слънцето дава живот на земята. Почитано от много култури, основен източник на топлина и светлина на нашата планета, в действителност е най-близката звезда, притежаваща огромна енергия.

Ползите от слънчевите лъчи за здравето са неизброими. Всички знаем,че под влияние на слънчевите лъчи организмът произвежда витамин Д, необходим за растежа и усвояването на калция и фосфора, които укрепват мускулите и костите. Изработват се ендорфини, известни като хормони на щастието, които знаем, че се синтезират от любовта и шоколада. От друга страна към слънцето е необходимо да се подхожда внимателно, то притежава и разрушителна сила. Според научни изследвания е установено, че прекомерната светлина и излагане на слънце води до преждевременно остаряване на живия организъм. Знаем как увяхват растенията изложени на силно слънце, особено ако няма вода. Под микроскоп добре загорялата кожа на слънце почти не се различава от кожата на старец, затова и толкова бързо губим този повърхностен слой. Най-неприятно обаче е слънчевото изгаряне, което най-често е резултат от опита да направим тен за един ден. Малките деца са особено податливи на слънчево изгаряне и изискват повече внимание, поради риска от бързо обезводняване, получаване по-лесно на топлинен или слънчев удар.  Най-неприятна е нарастващата заболеваемост от рак на кожата, като следствие от изтъняващия озонов слой, многото химия, която се използва, както и солариумите, които вече се отричат.

Съществуват няколко прости правила, следването на които предпазва от доста проблеми, а има и хомеопатични препарати, които използвани своевременно, помагат доста добре за преодоляване на възникналите беди.

 • Първо правило нека излагането на слънце да е постепенно, особено през първите дни.

Ако кожата получава дозирано слънце се задейства естествения защитен механизъм, под формата на пигмента меланин и привикването става безопасно. В естествени условия обичайно за две до три седмици този защитен механизъм напълно се задейства. Въпреки, че съм привърженик на индивидуализираното използване на хомеопатични препарати, съм подбрала някои варианти, които могат да са полезни в тези случаи. Например за по-бърза адаптация може да се помогне със следните хомеопатични лекарства: Сулфур, Купрум сулфурикум, Сол, Миртилус, Цинкум фосфорикум и разбира се най-добре с „вашето си“ лекарство. Използването на какаово масло с капка лавандулово в него, като естествена защита има много добър ефект. Но при всички положения първите два, три дена е добре да има и крем със слънцезащитен фактор.

 • Второ правило –  не се претопляйте и не се излагайте прекалено много директно на слънце.

При високи температури значително се увеличава потенето, губи се много вода (в някои случаи повече отколкото с урината!) и жизнено важни минерални соли. Необходимо е да се приемат достатъчно течности, слабоминерализирана  минерална вода, айран със сол, както и много плодово-зеленчукови сокове за възстановяване на минералния баланс.

В подобни случай са много полезни Шуслеровите соли, които не са съвсем хомеопатични лекарства, но вече са доста познати сред майките. Сол № 3 и 5 при зачервяване и превъзбуда от излагането на слънце. Сол № 8 и 7– за регулиране на водно-солевия баланс и последствията от продължително стоене на плажа.

Ако все пак сте прегрели, може да ви са от полза Натриум карбоникум (за главоболие от слънце), Гелсемиум (ако има сънливост и тръпки), Карбо вегетабилис (особено за деца, които стават вяли, сънливи, боли ги глава и им се гади).

 • Трето правило – пазете кожата си!

Тя е най-големия по площ орган в тялото, защитава ни от вредни външни въздействия, също така е и отделителен орган. Чрез потта се отделят много токсини и ненужни за тялото вещества. Слънчевите дерматити са често срещан проблем, който може да се получи, както от слънцето, така и от използване на някои кремове. В тези случаи се препоръчват следните лекарства – Хиперикум (обрив от малки възелчета или мехурчета, по изложените на слънце части), може да се вземе и мехлем с Хиперикум, който има много добро действие, Натриум муриатикум, Фосфор, Ацидум флуорикум. Често това са лекарства и за слънчева алергия, за която е характерно появата на силно сърбящи пъпчици или мехурчета, непосредствено след излагането на слънце. Маски с хума, желтък и ненаситени мастни киселини се отразяват чудесно.

Ако все пак се е стигнало до слънчево изгаряне използвайте силно овлажняващ немазен крем, който не запушва порите. Добавки като алое вера и хиперикум вършат чудеса в такива случаи. Задължително прибегнете до следните хомеопатични лекарства: Апис ( различна големина мехури с пробождаща болка), Кантарис (пареща болка с мехури), Уртика (мехурчета с парене и сърбеж, като при копривна треска), Арника (зачервяване). Шуслерови соли №3 и №8 също могат да се добавят.

 • Четвърто правило  – при съмнение за топлинен или  слънчев удар трябва да се предприемат бързи действия!

Това са сходни и опасни състояния, които могат да имат сериозни последствия. Топлинен удар може да се получи както на слънце, така и на сянка, ако времето е много горещо и при повишена индивидуална чувствителност на човека. Започва най-често с главоболие, световъртеж и отпадналост. По-късно се появява сгорещяване с прилив на топлина в главата, сухота на кожата, сърцебиене, учестено дишане и пулс. Може да се стигне до загуба на съзнание. Слънчевия удар има подобни симптоми, но често има гадене, слаб пулс, обилно изпотяване, тревожност и пак загуба на съзнание.

Пострадалият трябва незабавно да се пренесе на сянка и по-хладно, на главата се поставя намокрена студена кърпа, дава се малко вода. В такива случаи е добре да имате в хомеопатичната аптечка:

Беладона – лицето е зачервено, горещо, потно, зениците са разширени. Има силно пулсиращо главоболие, може да се забележи пулсацията на сънните артерии. Пострадалия усеща силна горещина и сухота в организма и е много жаден за студени напитки.

Глоноин – подходящ е за внезапно усещане на дискомфорт с прилив на кръв в главата. Най-типично е оплакването от много силно разцепващо главоболие, сякаш главата ще се спука, цялата кръв сякаш отива в главата. За разлика от случая беладона човекът иска студен компрес на главата, не толкова студени напитки.

Апис подходящ за тежки случаи, когато лицето е подпухнало, бледорозово и отекло. Има непоносимост към докосване. Но човек може да си върти главата или да я притиска към възглавницата.

След като решите кое лекарство да дадете, най-добре е да разтворите 5-7 гранули във вода и да давате през 5-10 минути в зависимост от интензивността на състоянието. Обикновено след няколко приема има подобрение, в противен случай дайте друго лекарство. Общо подобрение трябва да настъпи до 20-30 минути. Ако няма промяна и пострадалия не се чувства добре потърсете на място квалифицирана медицинска помощ.

Добре е да имате лекарствата в потенция  9 или 15СН.  В остро състояние се вземат през 10- 20 минути, до настъпване на подобрение на оплакванията. Тогава приемите се разреждат или спират. Ако няма промяна в състоянието след 3 -4 приема на лекарството, трябва да мислим за друго лекарство или да потърсим друг вариант за помощ, особено ако става въпрос за деца. При тях  тези състояния се влошават много по-бързо, особено ако има и обезводняване.

Д-р Весела Балтова

Използвани материали от интернет и  „Отслабване и красота с хомеопатия“ на Сергей Баракин

Може би ще ви е интересно?

 • Resque Remedy – капките за спешна помощResque Remedy – капките за спешна помощ

  Най-известната и най-често прилагана комбинация от цветовете на на д-р Едуард Бах. Спешните капки са спасили живота на много хора, до момента на пристигане на квалифицирана лекарска помощ. Най-ценното им действие е, че те […]

 • Пътят на здраветоПътят на здравето

  Къде и кога започва пътят на здравето? В някакъв момент, изведнъж сякаш, усещаме, че нещо не е наред. Започваме да чувстваме тялото си, коeто обичайно не ни е правило впечатление. Постоянно сме уморени, напрегнати, […]

 • Лечебната сила на потенцираните субстанцииЛечебната сила на потенцираните субстанции

  ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ПОТЕНЦИРАНИТЕ  СУБСТАНЦИИ ~ ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА, ТЪКАННИ СОЛИ, ЕСЕНЦИИ НА Д-Р БАХ И ВОДОРАСЛИ Първият хомеопат в света не е човек, а безсмъртният кентавър Хирон. В древногръцката митология Хирон е бил […]

 • Искам си и двете крила, това на МАМА и това на ТАТКО!Искам си и двете крила, това на МАМА и това на ТАТКО!

  (гледната точка на фамилните констелации) Бях провокирана да напиша нещо за липсващия БАЩА и последиците в житейските ситуации. Животът започва от МАЙКАТА – желанието или нежеланието да зачене, раждането, отношението към […]

 • Защо харесвам и използвам AFA вече толкова години?Защо харесвам и използвам AFA вече толкова години?

  От многото хранителни добавки, с които съм се запознавала в работата си като лекар, едни от най-ценните остават тези съдържащи AFA (Afanizomenon flos-aquae) - диворастящото кламатско водорасло, както и комбинацията му с други […]

 • Здравословно нормализиране на теглотоЗдравословно нормализиране на теглото

  Всеки човек е уникален и е роден със своите характеристики, така нареченото „пракрити“ в аюрведа - уникално съчетание от фактори още в момента на зачатие. Това определя предпочитанията, стила на живот, напълняването и […]