Холистичният подход към зимата

Есента и зимата са сезоните, когато човек е най-податлив на лоши настроения. Меланхолията и тъгата се засилват от намаляващите дни, студеното време и дъждът, който не спира. За това състояние могат да се намерят няколко причини, както емоционални, така и чисто физиологични. Когато познаваме признаците и възможностите за справяне, можем много лесно да си помогнем и бързо да се адаптираме към промените.

Модерно е да се говори за депресия, без в тази дума да се влага истинското й значение. Като медицинска диагноза депресията изисква помощта на специалист и най-често в това състояние на човек му е много трудно или невъзможно да върши ежедневните си ангажименти.

Всъщност наистина не е толкова важно какво се случва, а как ние се отнасяме към него. Не можем да спрем смяната на сезоните, но можем да променим начина, по който реагираме и се справяме.

Мислите в нас

Оплакването и мрънкането – колко е лошо времето, как вали – много често се чува през есенно-зимния сезон. Само че това не ни помага, а даже напротив. Има изследвания, доказващи как мислите могат да ни разболеят, но могат и да ни излекуват. Това е пряко свързано с хипоталамуса, който е главен диригент в процесите на адаптация към нови условия. Хипоталамусът превръща нашите мисли в емоции чрез химически реакции и отделяне на хормони, които могат да ни направят щастливи или нещастни, тоест създават се усещанията. Именно тези усещания ние отчитаме като лошо настроение, депресия, тъга.

И така, къде се раждат мислите? Единствено и само в нашата глава, и ако ние се опитваме поне малко да ги контролираме, което зависи основно от нас, можем да бъдем в добро настроение през всеки сезон!

Хормонът на добрия сън

Поради краткия ден и липсата на слънчева светлина, тялото ни започва да образува и повече мелатонин, хормона на добрия сън. Ставаме по-сънливи и мързеливи. Сънят е много необходим не само за почивка от напрегнатия ден. По време на сън умът не пречи на нашето тяло да се възстановява и лекува по най-добрия естествен начин.

Това ни дава повече време насаме със себе си и нашите мечти и планове, и често в такива моменти се появяват гениални идеи. Всъщност, винаги когато нещо приключва, се отваря място за нещо ново. Като се замислим, есента и зимата ни дават прекрасна възможност да правим планове за следващото лято!

Слънчевият витамин

Да, знае се, че витамин D се образува под въздействието на слънцето, по-точно на ултравиолетовите лъчи, в кожата. Той обаче няма отношение само към тена през лятото. Доказана е тясната връзка на витамин D с емоционалните разстройства и депресиите, като такива при смяна на сезоните и особено през зимните месеци. Отделно витамин D има разностранно действие в тялото върху имунната, нервната и костната система. Официално се смята, че повече от 70% от хората, живеещи в градовете и работещи в офиси, имат намалено серумно ниво на този витамин. Правени са също проучвания, че набавянето му чрез определени добавки и излагане на естествено слънце, колкото и да е малко през зимата, е много по-добър вариант от използването на изкуствени лампи и солариум. Винаги когато имате минутка време и навън е слънчево, използвайте, за да излезете!

Нашата храна

Със сезоните се сменят и продуктите на пазара. Съществува израз „природно интелигентен“, а от природата по-интелигентна няма. Тя винаги ни дава най-доброто за момента. Сезонните плодове и зеленчуци ни зареждат точно с минералите, витамините и микроелементите, които ще са ни необходими през дългите студени месеци. Сега е сезонът на кореноплодните с жълти, оранжеви, червени цветове, които дават сила и заземяване. Разнообразните представители на зелето – бяло, цветно и другите видове – ни зареждат с витамини и са на първо място за диети. Кестените заедно с всякакви други ядки са много подхранващи и дават енергия ян за зимата. Нарът и райската ябълка носят топлината на отминалите дни, тиквите греят като малки слънца. Храната става по-концентрирана и по-топла. Използването на всичкото това разнообразие ни помага да запазим настроението си и ни подготвя за студените дни.

Цветовете наоколо

Не е необходимо с намаляването на деня и ние да намаляваме светлите тонове в нашия гардероб. Цветовете носят освен настроение и своя енергиен заряд. Черното доказано потиска имунитета, оранжевото го стимулира, а жълтото е цветът на творчеството. Добавянето дори само на цветен акцент към облеклото ще ни създаде повече настроение, също и на околните!

Движението

Не може да минем без него! Разбира се, става по-трудно, мързеливо и най-вече иска повече воля. Въпреки усилията то ни дава ендорфините, които повишават настроението и са превенция за килограмите. Нали правим планове за следващото лято? Малко разходка сред природата, лека йога или пилатес с приятелки, сега е моментът за сауна. Въпреки че времето често е лукс, си заслужава да опитаме да си го дадем!

Наистина има много малки неща, които могат да се измислят, за да се чувстваме добре, независимо от сезона! Дори да не се получава всичко и въпреки усилията усещането за тъга и меланхолия да остава, може да се потърсят меки варианти, с които да си помогнем. Такива могат да са така наречените алтернативни методи за лечение, които всъщност са добре познатите на хората традиционни. Баховите капки са чудесна възможност, те търпят постоянно развитие, като се откриват все повече нови съвременни есенции. Например серията „Есенции на есенните листа“ носи точно енергия на свободно отдаване на старото, пускане на всичко, което възпрепятства движението ни напред и отваряне пространство за тих вътрешен размисъл.

Доброто настроение и топлината я носим само ние!

Може би ще ви е интересно?

 • Да се предпазим от грип и вируси холистичноДа се предпазим от грип и вируси холистично

  Масовата атака от медиите и страхът, свързани с грипа обхващат все повече хората. Цели офиси са болни , но не толкова заради вирусите, а заради климатиците, с които се отопляват помещенията и не се поддържат, и които помагат за […]

 • Холистичната профилактика – от природата и за човекаХолистичната профилактика – от природата и за човека

  За да сме здрави през всички сезони! Земята е направена от сложни, взаимосвързани системи, които се променят и саморегулират в зависимост от нуждите. Въздух, вода, земя и огън се комбинират, за да сътворят един свят, който е […]

 • Когато щитовидната ни жлеза говори…Когато щитовидната ни жлеза говори…

  Въпреки че е сравнително малка, щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма и функцията на много важни органи  като сърце, мозък, черен дроб, бъбреци и др. Като орган тя стои високо в йерархията на човешкия организъм с […]

 • Мъжко здраве и алтернативна медицинаМъжко здраве и алтернативна медицина

  Ако се погледне от холистична гледна точка -  болестта означава нарушаване на хармонията, а чрез лечението човек се връща обратно към баланса и хармонията. В този смисъл хомеопатията като холистичен метод може да намери много […]

 • Автоимунен тиреоидит – един друг погледАвтоимунен тиреоидит – един друг поглед

  Автоимуинният тирeоидит или най-често познат като тирeоидит на Хашимото е заболяване, засягащо все повече хора, без значение от възрастта. В холистичен план това е жлезата свързана с гърлената чакра, чакрата свързана с […]

 • Остри състояния – нещо полезноОстри състояния – нещо полезно

  СЕЗОНЪТ ОТНОВО ДОЙДЕ - НАСТИНКИ, ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ, ГРИП Хората ежедневно изпиват куп лекарства, особено в сезона на вирусите. Разнообразието в аптеките и рекламите допълнително спомагат за това. А сигурно всички са […]