Чревната микрофлора и кожните заболявания

Това е обширна тема, която има отношение към здравето на червата и детоксикацията.
Доброто състояние на кожата е тясно свързано със здравето на стомашно-чревния тракт и правилното му функциониране.

Реалността е, че днес почти всеки има проблеми със стомашно-чревния тракт в по-голяма или по-малка степен, като се започне от редовния гастрит и колит и се стигне до по-тежки заболявания. Ролята на червата при появата и развитието на кожните заболявания е разнообразна и многостранна.


Тази тема искам да започна като говоря за чревната микрофлора.

Ние не можем да видим микроорганизмите, които живеят в нашите черва, но това не означава, че те не са там, и че не изпълняват своите функции.

Общата маса на микроорганизмите, които обитават стомашно-чревния тракт на възрастен човек е средно 1,5 – 2 кг и те могат да се разглеждат като самостоятелен орган, който изпълнява жизнено важни функции в човешкото тяло.

Вече има достатъчно данни, които доказват, че нарушената чревната микрофлора играе съществена роля.при развитието на много кожни заболявания, особено с алергична компонента – като екзема, атопичен дерматит (невродермит), псориазис и др. такива.

Сигурна съм, че много от вас все още се чудят как бактериите, обитаващи червата, могат да имат отношение, например, към вашия псориазис или атопичен дерматит. След като сте приемали десетки или дори стотици мощни лекарства, които не са в състояние да ви излекуват, дали някакви микроскопични бактерии могат да помогнат.

За да разберете как промените на чревната микрофлора засягат състоянието на кожата, ще изброя някои нейни най- основни функции:

1. Нормалната микрофлора на червата осигурява защита срещу патогени микроорганизми и потиска растежа на съществуващите такива в червата.

Т.е., когато се опитват да колонизират лигавицата, потенциално опасните микроорганизми се сблъскват с нормалната чревна микрофлора, която не им позволява да заемат места върху епителните клетки, с която се конкурират за хранителни вещества, отделят се определени вещества, които нарушават метаболизма на патогенните бактерии и пречат за тяхното размножаване и т.н.

Важно за пациентите с дерматологични проблеми:

С намаляването на броя на микроорганизмите, принадлежащи към нормалната чревна микрофлора, тяхното място неизбежно се заема от патогенни и условно-патогенни бактерии, които произвеждат токсини и причиняват допълнителна интоксикация в организма.

Още повече, при по-нататъшно отслабване на имунитета (който вече е нарушен при пациенти с хронични дерматози) се развиват и инфекциозни заболявания (колит, ентерит и т.н.), т.е. има вече и възпалителна реакция в чревната стена. Възпалението води до повишаване на пропускливостта на чревната стена. В кръвния поток активно проникват алергени и токсини, които влияят силно върху развитието на кожните заболявания.

2. Участва в храносмилането и обмяната на веществата.
Бактериите на нормалната микрофлора, по-специално млечно-кисели бактерии извършват ензимна дообработка и разпределене на хранителните съставки, които не са засмукани в тънките черва. Осъществяват хидролиза на протеините, ферментация на въглехидратите, осапуняване на мазнините. Т.е.. участват в пристенното храносмилането и изхвърлянето на хранителните отпадъци..

Важно за пациентите с дерматологични проблеми:

При промяна в състава на нормалната микрофлора се нарушават процесите на храносмилане и усвояване на много хранителни вещества, които са необходими за функционирането и изграждането на клетките.
При нарушено храносмилане започват процеси на гниене в червата, което води до интоксикация на целия организъм и в някакъв момент се проявява като обриви по кожата.
Освен това, частици от храната, които не са подложени на адекватна преработка и разграждане могат да се превърнат в алергени и да усложнят протичането на наличното кожно заболяване.

3. Бактериите, които обитават дебелото черво, участват в изпълнението на имунната защита на организма и осъществяват своята имуномодулираща функция на няколко различни нива в имунната система.

Един от основните ефекти е – стимулиране на локалния имунитет, за сметка по-високите нива на секреторния имуноглобулин А, който има основна защитна функция за лигавиците.
Чревната микрофлора също допринася за образуването и отделянето на нормалните имуноглобулини, активно си взаимодейства с клетките на имунната система на стомашно-чревния тракт и по този начин. определяйки тяхната диференциация влияе на синтеза на интерферон (протеин , която помага при борбата с вирусните инфекции) и много др.
При пациенти с различни дерматози най-важна е ролята на чревната микрофлора в осъществяване на хранителната поносимост към различните хранителни алергени, където тя играе първостепенна роля.

Важно за пациентите с дерматологични проблеми:

Както се знае, при повечето кожни болести, особено при хроничните – алергичния компонент винаги е налице. Така че е необходимо винаги да се има предвид, че промяната на нормалната чревна микрофлора е рисков фактор за развитието на хранителни алергии.

4. Синтез на витамини.
Чревната микрофлора синтезира витамините В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин), В12 (цианкобаламин), витамин К, витамин РР (никотинова киселина), фолиева киселина.
Това е една от най- важните и функции. Много от витамините от група В нормалната чревна микрофлора синтезира във физиологично значими количества и приемането им от храната е от второстепенно значение.

Важно за пациентите с дерматологични проблеми:

Витамините от тази група и са много важни при повлияването на дерматозите. Ако в състава на чревната микрофлора са настъпили неблагоприятни промени по някаква причина, това автоматично ще доведе до дефицит на витамини от групата В.

5. Детоксикираща функция на чревната микрофлора
Първо, нормалната чревна микрофлора осигурява унищожаване на токсините и метаболитните продукти от попадналите в червата патогенни бактерии.
На второ място, нормалната чревна микрофлора до голяма степен неутрализира много ендогенни и външни токсични съединения (напр. ксенобиотици).
Някои учени дори вярват, че детоксикиращия капацитет на нормалната чревна микрофлора е сравним с детоксикациращата способност на черния дроб.

Важно за пациентите с дерматологични проблеми:

Промяната в обичайния състав на чревната микрофлора, води до нарушение на детоксикиращата и функция, и неизбежно до обща интоксикация, което при прекомерно натрупване на токсини се проявява често като обриви по кожата. Освен това, кръвта от червата през порталната вена отива директно в черния дроб, така че при значително намален капацитет за детоксикация на чревната микрофлора, цялото натоварване за обезвреждане и изчистване на токсините, идващи от стомашно-чревния тракт, ще се поеме директно от черния дроб. Това натоварване води до допълнителни метаболитни и структурни повреди в хепатоцитите, които, при хронични дерматози, като напр. псориазис, екзема, атопичен дерматит, вече и така не се справят.

6. Стимулира перисталтиката
Посредством няколко сложни механизма чревната микрофлора повлиява моторната функция на червата.

Важно за пациентите с дерматологични проблеми:

Нормалната микрофлора стимулира перисталтиката на тънките и дебелото черва, намалява времето на престояване на храната в стомашно-чревния лумен (няма време да се развиват гнилостни процеси), улеснява своевременното изпразване на червата, което предотвратява интоксикацията на организма.

7. Създава кисела среда.
Млечнокиселите бактерии, които са неразделна част от нормалната чревна флора, произвеждат млечна киселина и така подкиселяват средата, което влияе благоприятно на храносмилателния процес, помага за усвояването на калция и витамин D, потиска растежа на гнилостните, патогенни и газообразуващи микроорганизми.

Важно за пациентите с дерматологични проблеми:

Тази функция подпомага храносмилането и осигурява допълнителна детоксикация.

8. Секреторна функция, образуване на биологично активни вещества, една от най- важните.

Чревната микрофлора има способноста да произвежда значително количество биологично активни вещества, невротрансмитери, медиатори, подобни на хормоните съединения и др., които имат въздействие върху дейността на храносмилателната, ендокринната системи и върху обмяната на веществата като цяло в организма.

Тази секреторна функция на чревната микрофлора е най-лабилна и уязвима, тъй като лесно се влияе от неблагоприятни фактори и бързо намалява и може съвсем да спре.

Тук са изброени само най-основните функции. Този списък може да продължи и нататък. Но дори и от това, което е написано до тук, е разбираемо, че промените в нормалната чревна флора могат да имат сериозни последствия за целия организъм и имат основно отношение в развитието и хода на кожните заболявания.

Темата ще има продължение…

Може би ще ви е интересно?

 • Пътят на здраветоПътят на здравето

  Къде и кога започва пътят на здравето? В някакъв момент, изведнъж сякаш, усещаме, че нещо не е наред. Започваме да чувстваме тялото си, коeто обичайно не ни е правило впечатление. Постоянно сме уморени, напрегнати, […]

 • Цветята на Д-р Бах при бременност, раждане и малки децаЦветята на Д-р Бах при бременност, раждане и малки деца

  ЦВЕТЯТА НА Д-Р БАХ ПРИ БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ И МАЛКИ ДЕЦА Против раздразнителност, депресия, умора, комплекси, ревност и други психо-емоционални проблеми. Звучи много поетично, но всъщност това са 38 ефикасни и безопасни […]

 • МАНДАЛАТА В ПОМОЩ НА ВЪТРЕШНАТА ХАРМОНИЯ И ЦЯЛОСТНОСТМАНДАЛАТА В ПОМОЩ НА ВЪТРЕШНАТА ХАРМОНИЯ И ЦЯЛОСТНОСТ

  Великите умове и мандалата. „Всяка сутрин рисувах в тетрадката си мъничък кръг – мандала, която в този момент отговаряше на моето вътрешно състояние. Тези рисунки ми даваха възможност да видя какво става с психиката ми ден […]

 • Здравословно нормализиране на теглотоЗдравословно нормализиране на теглото

  Всеки човек е уникален и е роден със своите характеристики, така нареченото „пракрити“ в аюрведа - уникално съчетание от фактори още в момента на зачатие. Това определя предпочитанията, стила на живот, напълняването и […]

 • Програма за бъдещи мами „ Сила за създаване на нов живот“Програма за бъдещи мами „ Сила за създаване на нов живот“

  Програмата е за жени, които искат да стават майки и имат желание да се погрижат за здравето си преди да е настъпил прекрасния момент, за да дадат възможно най-добрия старт на детето си. Редица проучвания доказват, че здравето на […]

 • Програма „ Холистична грижа за бременността“Програма „ Холистична грижа за бременността“

  Бременността е един от най-важните периоди в живота на всяка жена. Все по-често се замисляме за качеството на храната и живота си изобщо, а в такива моменти е много важно да сме спокойни и да знаем какво да правим. Под […]